Στον απόηχο του Brexit, οι υπουργοί οικονομικών αναμένεται να συζητήσουν για τις προοπτικές της ανάπτυξης και την κατάσταση στις αγορές, στη βάση παρουσίασης από την ΕΚΤ και την Κομισιόν.

Οι Βρυξέλλες δεν σκοπεύουν να συζητήσουν το θέμα της Ελλάδας πριν τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο, που όμως δήλωσε σήμερα ότι «προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Προς το παρόν δεν υπάρχει «καμία σημαντική καθυστέρηση» στην εφαρμογή των προαπαιτουμένων που θα ξεκλειδώσουν την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. , διαμηνύουν πηγές της Κομισιόν. 

Η δόση του Σεπτεμβρίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, συνοδεύεται με δεκάδες προαπαιτούμενα που θα πρέπει να υλοποιήσει η Αθήνα πριν την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης που αφορά επίσης τα εργασιακά, με έμφαση στις ομαδικές απολύσεις, την απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων και τα ισοδύναμα.

Με σημερινή έκθεση του ΔΝΤ επανέρχεται στο ελληνικό ζήτημα και ζητά εκτεταμένες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας προκειμένου να καταστεί ακόμη πιο «ευέλικτη», και να περιοριστεί η ανεργία των νέων, όπως αναφέρει. 

Eπίσης, προς άμεση υλοποίηση ζητείται να είναι η μεταφορά του 5% του ΟΤΕ στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, η αναθεώρηση του νόμου Δένδια για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, το ακαταδίωκτο για τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, η σύσταση του συμβουλίου εποπτείας του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων (τρία μέλη θα επιλέξει η Ελλάδα και δύο οι Βρυξέλλες) και η διοίκηση της νέας ανεξάρτητης Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Εντωμεταξύ, μέχρι τις 15 Ιουλίου το αργότερο θα πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο θα εκτείνεται έως το 2020. Θα αφορά δηλαδή την τετραετία 2017-2020.

Μέτρα 5,4 δισ. ευρώ

Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ, αλλά και τον «κόφτη» στις δαπάνες, οι δανειστές αναμένουν από την Αθήνα να προχωρήσει στην κατάρτισή του.

Στο νέο Μεσοπρόθεσμο θα περιγράφονται αναλυτικά τα πρόσθετα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από το 2017, το ύψος των οποίων μόνο από τις αλλαγές στους έμμεσους φόρους ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ ή στο 0,61% του ΑΕΠ, όπως επίσης και αυτά που θα έρθουν με τον Προϋπολογισμό του 2018 και θα φτάνουν στα 405 εκατ. ευρώ.