X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Θιασώτης του δόγματος κατά των κρατικών δαπανών ο νέος πρόεδρος του Eurogroup

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Πασκάλ Ντόναχιου, αναδείχθηκε νέος πρόεδρος του Eurogroup, επικρατώντας της ισπανίδας υπουργού Οικονομικών, Νάντια Καλβίνο, η οποία φέρεται να είχε εξασφαλίσει τη στήριξη της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας. Ο Ντόναχιου έχει υιοθετήσει στο παρελθόν σκληρή στάση κατά των αυξήσεων των κρατικών δαπανών και των ελλειμμάτων, ενώ είναι αντίθετος σε ένα πιθανό ευρωπαϊκό φόρο για τους κολοσσούς του Διαδικτύου.
|

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euractiv, ο 45χρονος υπουργός της Ιρλανδίας, Πασκάλ Ντόναχιου, ψηφίστηκε ως νέος πρόεδρος του Eurogroup από τις χώρες – μέλη της Ευρωζώνης, επικρατώντας της ισπανίδας υπουργού Οικονομικών, Νάντια Καλβίνο, που θεωρούνταν φαβορί για τη θέση της προεδρίας του Eurogroup και  φέρεται να είχε τη στήριξη μερικών εκ των ισχυρότερων οικονομιών της ΕΕ, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία.

Η ψήφος των χωρών ήταν μυστική και με εξαίρεση τη Γαλλία και την Πορτογαλία, που είχαν ανοίξει τα χαρτιά τους υπέρ της Καλβίνο, δεν υπάρχει τοποθέτηση για τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκαν τα υπόλοιπα κράτη – μέλη.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Euronews, ο νέος πρόεδρος είχε την στήριξη των περισσότερων κυβερνήσεων που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), πρώτη πολιτική δύναμη σε 7 χώρες της Ευρωζώνης. Είχε επίσης τη στήριξη της Ολλανδίας και των περισσότερων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Την διαφορά την έκαναν οι μικρές χώρες.

Η εκλογή έγινε σε δύο γύρους, στον πρώτο κανένας δεν συγκέντρωσε τουλάχιστον 10 ψήφους για να εκλεγεί. Ο Λουξεμβούργιος υποψήφιος Πιέρ Γκραμένια που τερμάτισε τρίτος αποχώρησε, ενώ στον δεύτερο γύρο έμειναν Ντόναχιου-Καλβίνο για να επικρατήσει ο Ιρλανδός. Ο Ντόναχιου αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντα του στις 13 Ιουλίου, διαδεχόμενος τον Πορτογάλο Μάριο Σεντένο.

Ο Ντόναχιου, που έχει αναλάβει τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Ιρλανδίας από το 2017, έχει υιοθετήσει στο παρελθόν σκληρή στάση κατά των αυξήσεων των κρατικών δαπανών και των ελλειμμάτων. Παράλληλα, έχει δηλώσει ότι είναι αντίθετος σε έναν πιθανό ευρωπαϊκό φόρο για τους κολοσσούς του Διαδικτύου.

Η Καλβίνο δήλωσε ότι είχε εξασφαλίσει τις ψήφους των 10 από τις 19 χώρες που συμμετείχαν στην ψηφοφορία, ωστόσο κάποιος από τους ΥΠΟΙΚ αθέτησε τη δέσμευση του. Είχαμε εξασφαλίσει 10 ψήφους. Κάποιος δεν έκανε αυτό που είπε ότι επρόκειτο να κάνει. Η ψηφοφορία είναι μυστική και λόγω αυτού δεν είμαι σε θέση να αναφέρω περισσότερες λεπτομέρειες».

Μετά το αποτέλεσμα της εκλογής του, ο Ντόνιαχου τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ του λεγόμενου «Ταμείου Ανάκαμψης» ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θεωρητικά θα δοθεί μέσω από επιχορηγήσεις και δάνεια μνημονιακών δεσμεύσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στις χώρες της Ένωσης που έχουν πληγεί οικονομικά.«Είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσω να “χτίσω” γέφυρες συναίνεσης ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, αλλά και για το ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να λειτουργήσουμε καλύτερα στις εργασίες του Eurogroup. Θέλω να έχω έναν εποικοδομητικό ρόλο προκειμένου να τρέξουμε άμεσα τις διαδικασίες για το Ταμείο Ανάκαμψης». Σημειώνεται ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα αποφασίσουν για το «Ταμείο Ανάκαμψης» στη Σύνοδο Κορυφής στις 17 – 18 Ιουλίου.

Με πρόσχημα την «αλληλεγγύη», η Γερμανία και η Κομισιόν πιέζουν για την έγκριση του «Ταμείου Ανάκαμψης»

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, χαρακτήρισε την εκλογή του Ντόνιαχιου ως νίκη των οπαδών της σκληρότερης λιτότητας.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις