Όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο, από την περασμένη Κυριακή έχουν χάσει τη ζωή τους 336 Δρούζοι μαχητές και 298 Δρούζοι άμαχοι. Σοκαριστικό στοιχείο του απολογισμού αποτελεί το γεγονός ότι 194 εξ αυτών εκτελέστηκαν συνοπτικά από δυνάμεις ασφαλείας που υπάγονται στα συριακά υπουργεία Άμυνας και Εσωτερικών.

Από την άλλη πλευρά, στους νεκρούς περιλαμβάνονται 342 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων, ενώ μεταξύ των 21 Βεδουίνων που σκοτώθηκαν, τρεις άμαχοι εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από Δρούζους μαχητές, σύμφωνα πάντα με την οργάνωση.

Το Παρατηρητήριο επιβεβαιώνει επίσης τον θάνατο 15 μελών των συριακών ενόπλων δυνάμεων ύστερα από αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ, το οποίο έχει ταχθεί δημόσια υπέρ της προστασίας της Δρούζικης κοινότητας και έχει πραγματοποιήσει σειρά επιχειρήσεων τις τελευταίες ημέρες σε απάντηση στη βία.

Ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων καθιστά την κρίση στη Σουέιντα μία από τις πιο αιματηρές συγκρούσεις των τελευταίων ετών στη Συρία, αναδεικνύοντας τον κίνδυνο περαιτέρω αποσταθεροποίησης της ήδη εύθραυστης κατάστασης στη χώρα. Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο για εγκλήματα πολέμου και ζητούν άμεση παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ