Μια ακόμη δύσκολη εβδομάδα ξεκίνησε για το υπουργείο Οικονομικών, αφού από τη μια συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις εξ αποστάσεως με τους θεσμούς και από την άλλη τροφοδοτούνται με στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το επιτελείο της Ντέλιας Βελκουλέσκου που παραμένει στην Αθήνα προκειμένου να συντάξει την έκθεση για την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο του άρθρου 4 του κανονισμού του ΔΝΤ
SOOC
Παράλληλα με τις συνεχείς επαφές με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς οι προετοιμασίες για την κατάθεση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα που θα «ξεκλειδώσει» τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ και το οποίο πρέπει να είναι νόμος του κράτους έως τις 26 Σεπτεμβρίου, τρεις μέρες μέχρι τη συνεδρίαση του EWG.
Στόχος είναι στο νομοσχέδιο να ενσωματωθούν οι διατάξεις τόσο για την τόνωση των ηλεκτρονικών πληρωμών όσο και για την οικειοθελή αποκάλυψη των εισοδημάτων.
Ωστόσο, προϋπόθεση είναι μέχρι το τέλος της εβδομάδας να έχουν κλείσει τα μέτωπα για τον ακατάσχετο λογαριασμό αλλά και για τον συντελεστή φορολόγησης όσων θα αποκαλύψουν αυτοβούλως τις κρυφές αποταμιεύσεις τους.
Στο πολυνομοσχέδιο αναμένεται να συμπεριληφθούν:
- Οι νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό με την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων (ασφάλιση στον ΟΓΑ για περιοχές με πληθυσμό κάτω από 2.000 κατοίκους), την κατάργηση των εκπτώσεων στις εισφορές του κλάδου υγείας αλλά και των εκπτώσεων που αφορούν την αναγνώριση πλασματικών ετών.
- Οι νομοθετικές αλλαγές για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
- Η μεταφορά των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ (εκτός απροόπτου θα χρειαστεί νομοθετική κύρωση και γι’ αυτό το θέμα), αλλά και τη μεταφορά της ομάδας των ΔΕΚΟ στο καινούργιο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
- Η τροποποίηση της νομοθεσίας για το ειδικό τέλος ΕΤΜΕΑΡ μέσω του οποίου αποπληρώνονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
- Η θέσπιση των πόρων που απαιτούνται για τη λειτουργία της νέας ανεξάρτητης αρχής Δημοσίων Εσόδων.