Λίγες ημέρες μετά την κύρωση της συμφωνίας ύψους 1,1 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των 85 αεροσκαφών τύπου F16, και λίγες εβδομάδες μετά την πολυσήμαντη ετήσια συνεδρίαση της «Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου Ελλάδας – ΗΠΑ» στις 12 Απριλίου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, όπου ήδη συνάντησε τον ομόλογό του, αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγό Τζόσεφ Ντάνφορντ, στο Πεντάγωνο.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις που αφορούν τον τομέα της ασφάλειας στη Μεσόγειο και τη Συρία.


Η ανάρτηση του Πενταγώνου στο Twitter για τη συνάντηση μεταξύ του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ την Τρίτη 

«Συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένου του περιβάλλοντος ασφαλείας στην περιοχή της Μεσογείου και στη Συρία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα απολαμβάνουν μια μακροχρόνια φιλία και συνεργασία που έχει τις ρίζες της στις κοινές μας δημοκρατικές αξίες και ισχυρούς πολιτιστικούς δεσμούς» αναφέρει η ανακοίνωση.
 
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στις τοποθετήσεις του, επισήμανε μεταξύ άλλων:
 

  • Τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
  • Την σκοπιμότητα συνέχισης και γεωγραφικής διεύρυνσης της συμμαχικής επιχείρησης ανάσχεσης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο.
  • Τη στρατηγική σημασία των υποδομών της Σούδας.
  • Τις δυνατότητες του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στον τομέα της εκπαίδευσης στην θαλάσσια ασφάλεια επ’ ωφελεία τόσο κρατών μελών της συμμαχίας, όσο και τρίτων χωρών.
  • Τη συνεχή παραβατική συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στο Αιγαίο.

 
Κατά την ίδια ανακοίνωση, ο Ευ. Αποστολάκης συνάντησε τον αναπληρωτή διευθυντή του Οργανισμού Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια (Defense Security Cooperation Agency), Γκρέγκορι Μ. Κάσνερ, με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν «στη δυνατότητα περαιτέρω συνεργασίας στον εξοπλιστικό τομέα».
 
Ακόμη, ο αρχηγός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή βοηθό υπουργό Άμυνας για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, Τόμας Β. Γκόφους, «με τον οποίον συζήτησε τη συνολική αμυντική συνεργασία των δύο χωρών σε διμερές και συμμαχικό πλαίσιο, υπό το πρίσμα των διαβουλεύσεων της 18ης Συνάντησης της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου Ελλάδας – ΗΠΑ, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 12 Απριλίου 2018, με εστίαση στην δυνατότητα περαιτέρω συνεργασίας στον αμυντικό τομέα».
 
Στο πλαίσιο των διήμερων επαφών του στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα έχει συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας και θα συμμετέχει σε κλειστή εκδήλωση που θα φιλοξενηθεί στην δεξαμενή σκέψης «Center for Strategic and International Studies».