Την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι δικάζονται οι δύο 20χρονοι Έλληνες και ο 36χρονος ομογενής από την Γεωργία που συνελήφθησαν μετά την επίθεση του Σαββάτου στον Γιάννη Μπουτάρη. Αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της διατάραξης κοινής ειρήνης, απρόκλητης επίθεσης και διακεκριμένης φθοράς. Ένας ακόμα 17χρονος είχε συλληφθεί, ωστόσο παραπέμφθηκε να δικαστεί σε δικαστήριο ανηλίκων και αφέθηκε ελεύθερος.

Ο Γιάννης Μπουτάρης έχει καταθέσει μήνυση κατά αγνώστων, ενώ αναμένεται να εξεταστεί ως μάρτυρας κατηγορίας από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο, ενώπιον του οποίου παραπέμφθηκαν τρεις από τους τέσσερις συλληφθέντες.

Ενώ είναι σε εξέλιξη έρευνες για την ταυτοποίηση των υπολοίπων δραστών για την επίθεση κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης, διαβιβάστηκε στη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης η έγγραφη παραγγελία, που έδωσε ο διευθύνων την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάμπρος Τσόγκας, για τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής έρευνας, αναφορικά με τον εντοπισμό φυσικών και ηθικών αυτουργών της επίθεσης. Ο εισαγγελικός λειτουργός ζητεί επίσης να αναζητηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες εναντίον όσων ενδεχομένως διέγειραν το πλήθος στη διάπραξη βιαιοπραγιών, ή τους προκάλεσαν να τελέσουν εγκλήματα.

Συγκέντρωση συμπαράστασης στον Μπουτάρη

Με αφορμή την επίθεση που δέχθηκε ο δήμαρχος, πολίτες της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 19:00 στον Λευκό Πύργο. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι διοργανωτές, οι πολίτες καλούνται να αφήσουν προσωρινά στην άκρη τις πολιτικές τους διαφωνίες και να διαδηλώσουν χωρίς λάβαρα ενάντια στον φασισμό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Έχοντας γνώση της Ιστορίας και πώς αιματοκύλησαν τον κόσμο παλιότερες παραπλήσιες συμπεριφορές, ας υπερασπιστούμε τη φιλειρηνική, ανεκτική, πολιτισμένη και κοσμοπολίτικη πλευρά της πόλης μας, αυτήν την πλευρά που έκανε τη Θεσσαλονίκη περήφανη κάποτε για την ξεχωριστή κουλτούρα της. Αυτήν ακριβώς την πλευρά εκπροσωπεί ο Γιάννης Μπουτάρης. Αυτή είναι που δέχτηκε επίθεση στο πρόσωπό του. Αυτή είναι που κινδυνεύει σήμερα να χαθεί, αν δεν αντιδράσουμε τώρα μαζικά, αποφασιστικά και ενωτικά ενάντια σε «αυτούς» που της επιτίθενται.

Καλούμε όλους τους δημοκράτες πολίτες να αφήσουν προσωρινά τις επιμέρους αντιρρήσεις τους για τη δημαρχία Μπουτάρη (κανείς δεν είναι τέλειος) και να ενωθούν ενάντια στη φασιστική επίθεση που δέχεται η πόλη μας στο πρόσωπό του.

Τετάρτη, 7 μ.μ. χωρίς λάβαρα, χωρίς αλαλαγμούς, ΕΜΕΙΣ, οι αντιφασίστες πολίτες που αρνιόμαστε να γίνει ζούγκλα η πόλη μας, που δεν θέλουμε οι πλατείες μας να γίνουν γήπεδα αντιπαράθεσης χούλιγκανς και πεδία μάχης υπερπατριωτών, αλλά εστίες Πολιτισμού, Διαλόγου και Ενότητας, διαδηλώνουμε την παρουσία μας στο πλευρό του Γ. Μπουτάρη, ενωμένοι ενάντια σε «αυτούς» που απειλούν τη Δημοκρατία και την Πόλη μας.