Ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου βρέθηκε τη Δευτέρα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τα κενά ασφαλείας, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της Cambridge Analytica.
 
Υπενθυμίζεται ότι τα προσωπικά δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης κατέληξαν στα χέρια της εταιρείας Cambridge Analytica. Ωστόσο, η διαδικασία δεν είναι πρωτόγνωρη για τον ίδιο, καθώς, πριν περίπου ένα μήνα, είχε βρεθεί ενώπιον του Κογκρέσου, σχετικά με το ζήτημα της προστασίας προσωπικών δεδομένων που προέκυψε, παραδεχόμενος ότι το Facebook δεν έκανε αρκετά για να εμποδίσει την κακή χρήση των εργαλείων του στην υπόθεση της Cambridge Analytica.
 
Επιπλέον, είχε ζητήσει συγγνώμη και προχώρησε σε δεσμεύσεις για την ασφάλεια δεδομένων των χρηστών, ενώ είχε ανακοινώσει μέτρα για την καταπολέμηση της πολιτικής χειραγώγησης μέσω του Facebook, σε μια ακόμη προσπάθεια να περιορίσει τις ζημιές που έχει υποστεί ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης από το σκάνδαλο.
 
Ζήτησε συγγνώμη από το Ευρωκοινοβούλιο, τονίζοντας για μία ακόμη φορά ότι «δεν είχαμε μια σωστή εικόνα της ευθύνης μας για τα δεδομένα των χρηστών, τα fake news αλλά και την ξένη ανάμειξη σε εκλογές, αυτό ήταν λάθος και λυπάμαι γι 'αυτό». Όπως αναφέρει το Bloomberg, o M. Ζάκερμπεργκ απέφυγε πολλές ερωτήσεις των προέδρων των πολιτικών ομάδων του κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένων ερωτήσεων σχετικά με τη διαφήμιση της υπηρεσίας και τις επιλογές των χρηστών απέναντι της.
 
Ο επικεφαλής του  Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, τόνισε πως «είναι καιρός να συζητήσουμε για το μονοπώλιο του Facebook επειδή είναι πάρα πολλή δύναμη σε ένα μόνο χέρι». Στις δηλώσεις αυτές ο πρόεδρος του Facebook δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση, αλλά δήλωσε ότι η εταιρεία του αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό καθώς «ο μέσος χρήστης χρησιμοποιεί οχτώ διαφορετικά εργαλεία για την επικοινωνία του. Φαίνεται σαν να δημιουργούνται ανταγωνιστές κάθε μέρα».
 
Ο Βρετανός κεντροδεξιός, Σαϊέντ Κάμάλλ, σχολίασε ότι «δυστηχώς η δομή της διαδικασίας έδινε στον Μ. Ζάκερμπεργκ κάρτα ελευθέρας εξόδου από τη φυλακή, παρέχοντας του αρκετό χώρο να αποφύγει δύσκολες ερωτήσεις». Ωστόσο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, δήλωσε ότι ο Μ. Ζάκερμπεργκ «δεν ήταν υποχρεωμένος να έρθει στη συνάντηση. Υπήρξε μεγάλος αριθμός ερωτήσεων και ο πρόεδρος του Facebook απάντησε πολλές από αυτές. Η ακρόαση δεν ήταν υποχρεωτική».
 

«Πλαίσιο που θα βοηθήσει και θα προστατεύσει τους ανθρώπους»

 
Στη συνέχεια, ο Μ. Ζακερμπεργκ αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις που έχει κάνει η υπηρεσία με σκοπό να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον. Συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι «ορισμένες ρυθμίσεις είναι σημαντικές και αναπόφευκτες και το σημαντικό είναι να το κάνουμε σωστά και να διασφαλίσουμε ότι έχουμε το πλαίσιο που θα βοηθήσει και θα προστατεύσει τους ανθρώπους, αλλά που θα είναι αρκετά ευέλικτο ώστε να επιτρέπει την καινοτομία και να μην εμποδίζει νέες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη που αναπτύσσουμε».
 
 

Τρείς είναι οι αιτίες για τα Fake News
 

Σχετικά με τα fake news, ο διευθύνων σύμβουλος υποστήριξε ότι «υπάρχουν πολλοί λόγοι που συμβαίνει αυτό. Ο πρώτος είναι τα μηνύματα σπαμ. Ο δεύτερος είναι η αντιμετώπιση των ψεύτικων λογαριασμών. Κατεβάσαμε 580 εκατομμύρια λογαριασμούς το τελευταίο τρίμηνο». Τέλος, σημείωσε ότι «η τελευταία κατηγορία είναι η κοινοποίηση fake news από τους ίδιους τους χρήστες. Δεν θέλουμε να διαχωρίσουμε τι είναι αλήθεια και τι ψέμα. Δουλεύουμε με υπηρεσίες που ελέγχουν τις ειδήσεις». 
 

Αποκλεισμός του 99 % του περιεχομένου τρομοκρατίας

 
Όσον αφορά τη λογοκρισία και τη ρητορική μίσους, τόνισε ότι «το 2018, έχουμε περισσότερα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για να ελέγχουν τέτοιου είδους περιεχόμενο. Για παράδειγμα, «ένα από τα πράγματα για τα οποία είμαι περήφανος είναι η ικανότητα των συστημάτων μας να βρίσκουν το 99% του τρομοκρατικού περιεχομένου στο Facebook», δήλωσε. Επιπροσθέτως, μίλησε και για τα βελτιώμενα αντανακλαστικά της υπηρεσίας, η οποία έχει χρόνο ανταπόκρισης τα 10 λεπτά για περιπτώσεις αυτοκτονίας και αυτοτραυματισμού. 
 
Τέλος, ο Μ. Ζάκερμπεργκ απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το πώς το Facebook επέτρεψε να συμβεί τέτοια διαρροή δεδομένων, καθώς και σε ερωτήσεις σχετικά με την αποφυγή ενημέρωσης των χρηστών για το εν λόγω σκάνδαλο.