του Θάνου Καμήλαλη

«Ήρθε η ώρα να πληρώσεις τις αυθαιρεσίες σου, τις παρανομίες σου, τις εμμονές σου… Το παράνομο κτίσμα-γκαράζ, το τελευταίο σου προπύργιο εναντίον του γηπέδου έπεσε… και δυστυχώς για εσένα καταλήφθηκε από την ORIGINAL» ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, την Παρασκευή, ο σύνδεσμος των οργανωμένων οπαδών της ΑΕΚ, απευθυνόμενος στον δήμαρχο της Νέας Φιλαδέλφειας, Άρη Βασιλόπουλο. Εδώ και χρόνια, ο Βασιλόπουλος και η νυν δημοτική αρχή της οποίας ηγείται, έχουν στοχοποιηθεί επανειλημμένα από την επίσημη ΑΕΚ και τους οπαδούς της ως οι «εχθροί του γηπέδου», παρά το γεγονός ότι οι μόνες ενστάσεις του δήμου διαχρονικά αφορούσαν την ικανοποίηση συγκεκριμένων αιτημάτων, περιβαλλοντικού, πολεοδομικού και κυκλοφοριακού χαρακτήρα.

Από την περασμένη Παρασκευή λοιπόν, μέλη της «Original» έχουν αποκλείσει, «μέχρι να κατεδαφιστεί» όπως τονίζουν, την πρόσβαση στον χώρο του αμαξοστασίου του δήμου, που εφάπτεται με το εργοτάξιο του γηπέδου, χωρίς να το επηρεάζει. Το αμαξοστάσιο χρησιμοποιείται από τις υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου για την παραμονή, τον καθαρισμό και την συντήρηση των απορριμματοφόρων, καθώς και από τους υπαλλήλους, επομένως η «κατάληψη» απειλεί να δημιουργήσει σοβαρό υγειονομικό πρόβλημα για την περιοχή. Είχε προηγηθεί σειρά «πολεμικών» ανακοινώσεων από την πλευρά της ομάδας, αλλά και μηνύσεις, οι οποίες οδήγησαν μάλιστα στη σύλληψη και ποινική δίωξη που ασκήθηκε εις βάρος ενός αντιδημάρχου και 4 εργαζομένων του Δήμου που εργάζονται στην υπηρεσία καθαριότητας. «Το γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια καθημερινή κατάσταση έντασης που υπάρχει γύρω από το χώρο του γκαράζ και περιλαμβάνει φραστικά επεισόδια, λιθοβολισμό αυτοκινήτων του Δήμου, συγκεντρώσεις αποκλεισμού του χώρου από οργανωμένους ή ανοργάνωτους οπαδούς» καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή τους.

Original υπερασπιστές του «Άλσους και της νομιμότητας»…

Το περίεργο στην όλη υπόθεση είναι ότι, όπως, πάρα τις αντιφάσεις, παραδέχεται έμμεσα η διοίκηση της ΑΕΚ, σύμφωνα με διαρροές σε ΜΜΕ, το αμαξοστάσιο του δήμου δεν επηρεάζει το έργο της ανέγερσης του νέου γηπέδου. Το κεντρικό επιχείρημα της πλευράς που επιθυμεί την κατεδάφιση είναι ότι οι εγκαταστάσεις αυτές είναι παράνομες και αυθαίρετες, σύμφωνα και με το Συμβούλιο της Επικρατείας. Γεγονός που επιβεβαιώνει μάλιστα και ο ίδιος ο Άρης Βασιλόπουλος. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του TPP, στην ερώτηση αν το αμαξοστάσιο είναι παράνομο, ο δήμαρχος της Νέας Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνας απαντάει «βεβαίως» και στη συνέχεια εξηγεί:

Οι εγκαταστάσεις αυτές είναι αυθαίρετες από το 1984. Εμείς ήμασταν οι πρώτοι που το λέγαμε και προεκλογικά και το 2010 και το 2014 όταν κερδίσαμε τις εκλογές. Και έχουμε δρομολογήσει ήδη από το 2014, μέσα από μία αγωνιώδη και κοπιώδη προσπάθεια, μέσα από γραφειοκρατικούς δαιδάλους, να πάρουμε τις απαραίτητες εγκρίσεις, γιατί ξέρετε, νόμιμες εγκαταστάσεις καθαριότητας αμφιβάλλω πόσοι δήμοι έχουν στη χώρα. Οπότε για να φύγουμε από την παράνομη κατάσταση, έπρεπε να πάρουμε όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι ο νέος χώρος θα έχει νόμιμη άδεια λειτουργίας.

Ενώ λοιπόν βρισκόμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση, στο τελικό στάδιο για να λάβουμε και χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τις αδειοδοτήσεις και άρα να δρομολογηθεί άμεσα η μεταφορά των εγκαταστάσεων αυτών, την ίδια στιγμή αντιμετωπίζουμε μια επιθετικότητα, διαρκείς προκλήσεις, έναν πόλεμο ανακοινώσεων για να γκρεμιστεί άμεσα αυτό το αμαξοστάσιο. Είμαι ο πρώτος ο οποίος το λέω, ότι αυτό το αμαξοστάσιο είναι παράνομο, αυθαίρετο, από το 1984, οπότε πρέπει να φύγει. Όμως, μέχρι να φύγει, η πόλη πρέπει να έχει καθαριότητα.

Ο Βασιλόπουλος υποστηρίζει επίσης ότι «αντικειμενικό ζήτημα αυτήν τη στιγμή γύρω από το γήπεδο δεν υπάρχει. Ο δήμος έχει ήδη αδειάσει τις εγκαταστάσεις που βρίσκονται εντός του περιμετρικού πεζόδρομου και ήδη έχει δρομολογήσει τη μεταφορά του αμαξοστασίου. Επομένως εγώ δεν μπορώ να το καταλάβω, μου προκαλεί πολλή μεγάλη απορία όλη αυτή η κλιμάκωση και η επίθεση».

Ακούστε τη συνέντευξη του Άρη Βασιλόπουλου στο ραδιόφωνο του TPP

Στα παραπάνω, η πλευρά της ΑΕΚ, αν και αποφεύγει να αναγνωρίσει ότι πρόκειται για πρόβλημα 30 και πλέον χρόνων, καταλογίζει στον δήμο καθυστερήσεις και κωλυσιεργία στις διαδικασίες της μετεγκατάστασης. «Υπάρχουν αυθαιρεσίες και παρανομίες εντός του Άλσους και η Δημοτική αρχή έχει μπει ακόμα και στην διαδικασία να τις υπερασπίζεται. Και η στάση της ΑΕΚ προκύπτει από τις αποφάσεις των αρμοδίων αρχών και είναι το γκρέμισμα των αυθαίρετων κτισμάτων» σχολιάζει η ΠΑΕ, σύμφωνα με τις παραπάνω διαρροές σε ΜΜΕ. Ο δήθεν προστάτης του περιβάλλοντος, Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας και οι Υπηρεσίες του καταστρέφουν και άλλο κομμάτι του Αλσους με τα σκουπίδια! Κάποια στιγμή η βεβαιωμένη με πιστοποίηση των κρατικών φορέων παρανομία θα πρέπει να σταματήσει! αναφέρεται σε προηγούμενη ανακοίνωση. Οι δύο πλευρές επίσης έχουν προβεί σε αλληλοκατηγορίες σχετικά με τη μη ύπαρξη διαλόγου επικοινωνίας, με την ΑΕΚ να υποστηρίζει ότι ο δήμος δεν έχει απαντήσει στις σχετικές επιστολές της και την άλλη πλευρά να καταγγέλλει «ήξεις αφίξεις» της «Δικέφαλος Α.Ε» σε αίτημα συνάντησης.

Ρεβανσισμοί και στο βάθος εκλογές

Για τον δήμο, το θέμα του αμαξοστασίου είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι θα εξελιχθεί σε «υγειονομική βόμβα» για την περιοχή. Οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία προχώρησαν σε τριήμερη αποχή από την εργασία τους και σήμερα, Δευτέρα, αποφάσισαν ότι θα επιστρέψουν στις θέσεις τους, δίνοντας προθεσμία 15 ημερών για να εκτονωθεί η κατάσταση. Τα προβλήματα όμως που έχουν να κάνουν με τη συντήρηση και τον καθαρισμό των απορριμματοφόρων θα συνεχιστούν.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, τα κίνητρα είναι «θολά». Δεδομένου ότι το αμαξοστάσιο του δήμου δεν επηρεάζει το γήπεδο, θα ήταν μάλλον αφελές να αποδεχθεί κανείς ότι όλα αυτά γίνονται για την «τήρηση της νομιμότητας». Ή για το ξαφνικό ενδιαφέρον για το Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας, όταν για χρόνια στις τάξεις των οργανωμένων επικρατούσε το σύνθημα «όλο το Άλσος γήπεδο». Η εκτίμηση του δημάρχου της περιοχής είναι ότι πρόκειται για ένα μείγμα ρεβανσισμού, αλλά και μεθοδεύσεων για την επόμενη μέρα στο δήμο. Όπως τόνισε στο ραδιόφωνο του TPP:

Κοιτάξτε, σενάρια, εικασίες και συμπεράσματα από αυτήν την στάση, μπορούμε να βγάλουμε όλοι. Το προφανές κατά την άποψη μου είναι ότι υπάρχει μία τάση τιμωρίας και ρεβανσισμού για μια στάση, γύρω από το θέμα του γηπέδου, που κρατήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα. Αυτό νομίζω είναι και προφανές, ότι τιμωρούμαστε για την στάση αρχών και αξιών που κρατήσαμε. Από εκεί και πέρα, το πώς αυτό συναρτάται με τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δεν μπορώ να το χρεώσω αυτόματα στην πλευρά της ΑΕΚ, σίγουρα όμως αυτό που γνωρίζω είναι ότι τοπικοί παράγοντες προσπαθούν να πουλήσουν εκδούλευση και να εμφανιστούν ως αυτοί που θα μπορούσαν να ηγηθούν ενός σχήματος απέναντι στην τωρινή δημοτική αρχή.

Το πολεμικό κλίμα στη Νέα Φιλαδέλφεια δεν είναι φυσικά πρωτόγνωρο. Τα τελευταία χρόνια, η στάση της δημοτικής αρχής, που επέμενε να θέτει συγκεκριμένα αιτήματα στη «Δικέφαλος Α.Ε.», χωρίς να εναντιώνεται όμως στην κατασκευή του νέου γηπέδου, μετέτρεψε τον Βασιλόπουλο και την παράταξή σε «κόκκινο πανί» για τους οργανωμένους οπαδούς.  Από το 2014 έχουν σημειωθεί βίαιες επιθέσεις σε δημοτικούς συμβούλους και πολίτες που αντιδρούν στα σχέδια της «Δικέφαλος Α.Ε.», βανδαλισμός του δημαρχείου, ενώ κατά διαστήματα οι καταγγελίες για το κλίμα τρομοκρατίας που δημιουργούταν ήταν συνεχείς. Επιθέσεις έχουν σημειωθεί και σε αυτοδιαχειριζόμενα στέκια της περιοχής, όπως ο εμπρησμός της «Στρούγκας» το 2014. Σε πληθώρα περιπτώσεων, κάτοικοι και δήμος μοιάζουν μόνοι τους, πολιτικά και επικοινωνιακά, με κυβέρνηση και Περιφέρεια Αττικής και λάμπουν δια των απουσιών τους για τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή.

Όπως σχολιάζει με νόημα ο Άρης Βασιλόπουλος: «Γύρω από το ζήτημα του γηπέδου τα τελευταία χρόνια, έχουν υπάρξει πολλά παράπλευρα πράγματα και έχουν δοκιμαστεί και τακτικές πολύπλευρες και σύνθετες. Είτε αυτό αφορά βανδαλισμούς, είτε αφορά βίαιες επιθέσεις, πολιτικές πιέσεις, πολιτικές διασυνδέσεις, την προσπάθεια περιθωριοποίησής μας πολιτικά, επικοινωνιακά και τώρα έχουμε φτάσει στο σημείο να γίνεται ευθεία επίθεση, όχι εναντίον μου, αλλά εναντίον ολόκληρης της πόλης»