Μετά το τέλος του Eurogroup, ο πρόεδρος Μάριο Σεντένο, χαιρέτισε την επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό χρέος αλλά και τη έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο, τονίζοντας ότι η χώρα εκπλήρωσε και τα 88 προαπαιτούμενα μέτρα αλλά έκανε και πάνω από 450 μεταρρυθμίσεις, από τις οποίες πολλές ήταν επώδυνες. Στη συνέχεια, ο Μ. Σεντένο δήλωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος του μνημονίου.
 
Αναφορικά με την επιμήκυνση του χρέους, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι θα υπάρξει 10ετής επέκταση στα δάνεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και 10ετής επιμήκυνση των επιτοκίων. Αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να βγεις στις αγορές, σημείωσε.
 
«Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει ενεργά. Συνολικά η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα με ένα μαξιλάρι ασφαλείας 24,1 δισ. για τους υπόλοιπους 22 μήνες. Το χρέος είναι βιώσιμο» ανέφερε ο Μ. Σεντένο.
 
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί μίλησε για μια ιστορική και ευτυχισμένη στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ στη συνέχεια επεσήμανε ότι τα σενάρια περί Grexit αποτελούν παρελθόν. Επιπλέον, σημείωσε ότι η επίτευξη συμφωνίας οφείλεται στην υπευθυνότητα της Ελλάδας, αλλά και στην αλληλεγγύη που επέδειξε η Ευρωζώνη. Για το νέο πακέτο μέτρων που υιοθετήθηκε στη σύνοδο της Πέμπτης, ο Μοσκοβισί το χαρακτήρισε αξιόπιστο και αποτελεσματικό και ότι θα γίνει δεκτό από τις αγορές. Τέλος, σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο για την Ελλάδα, παρά μόνο αυξημένη συνεργασία όπως προβλέπει η νομοθεσία της ΕΕ.
 
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, με τη σειρά του έκανε λόγο για μία ιστορική στιγμή τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη, και υπενθύμισε πως παρά τις κρίσεις που έχει περάσει η Ευρώπη, η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα έγινε εφικτή. Σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους ο Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι θα υπάρξουν επιμηκύνσεις των ωριμάνσεων των δανείων.
 
Η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι το ΔΝΤ χαρακτήρισε θετικά τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα, ενώ στη συνέχεια υπογράμμισε την δέσμευση των δανειστών της Ελλάδας προς την Ευρωζώνη ότι θα λάβουν νέα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους αν απαιτηθεί.
 

Οι αντιδράσεις του Διεθνούς Τύπου

 
Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA σε δημοσίευμα που είχε τίτλο «τέλος στην επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας – το τελευταίο πακέτο συμφωνήθηκε», τόνισε ότι «η επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας τερματίζεται ύστερα από οκτώ χρόνια. Η υπερχρεωμένη χώρα παίρνει και πάλι φρέσκα δισεκατομμύρια σε δάνεια και ελάφρυνση του χρέους και μπορεί έτσι από τον Αύγουστο να σταθεί οικονομικά και πάλι στα πόδια της. Αυτό συμφωνήθηκε από τη Γερμανία και τις άλλες χώρες του ευρώ με την ελληνική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι συμμετέχοντες γιόρτασαν αυτή την τελευταία μεγάλη προσπάθεια ως ιστορική επιτυχία».
 
Το δημόσιο ραδιόφωνο τη Γερμανίας αναφέρθηκε στο ποσό των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα λάβει η Ελλάδας ως «τελευταία πληρωμή», και κατέληξε πως το χρέος «παίρνει δέκα χρόνια περισσότερο χρόνο από ό,τι προβλεπόταν για την αποπληρωμή παλαιών δανείων και τόκων».
 
Η Handelsblatt είχε τίτλο: Οι χώρες του ευρώ συμφωνούν για το τελευταίο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα. «Η χώρα που έπληξε η κρίση ξαναστέκεται μετά την απόφαση των ευρω-εταίρων στα πόδια της. Η ανακούφιση είναι μεγάλη» σημειώνει το δημοσίευμα. Ο Spiegel στάθηκε στα μέτρα της συμφωνίας, ενώ η FAZ τόνισε επικριτικά ότι «οι υπουργοί Οικονομικών του ευρώ συμφώνησαν σχετικά με τους όρους για τη λήξη του ελληνικού προγράμματος βοήθειας. Η κυβέρνηση στην Αθήνα παίρνει και πάλι πολλά χρήματα και πρέπει να εξοφλήσει τα δάνεια αργότερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί».
 
Η Die Zeit, σχολίασε το γεγονός ότι μετά τον Αύγουστο η Ελλάδα «θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί και πάλι μέσω της κεφαλαιαγοράς». Τέλος, η Deutsche Welle φάνηκε πιο αισιόδοξη, υπογραμμίζοντας ότι «όπως είχε προγραμματιστεί, η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει από τα προγράμματα διάσωσης της ευρωζώνης στις 20 Αυγούστου», ενώ ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι: Η Ελλάδα στέκεται και πάλι στα πόδια της.
 
Η συμφωνία θα «επιτρέψει στην Αθήνα να βγει, όπως προβλεπόταν, από την εποπτεία των πιστωτών της, της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), την 20ή Αυγούστου και να αρχίσει να χρηματοδοτείται μόνη από τις αγορές, έπειτα από πολλά χρόνια βαθιάς ύφεσης και τρία προγράμματα στήριξης», αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, και επεσήμανε τη δήλωση Μοσκοβισί ότι «τελειώνει» η ελληνική κρίση, αλλά και τη δήλωση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου πως η ελληνική κυβέρνηση είναι «ικανοποιημένη» για τη συμφωνία.
 
Η Le Monde έκανε λόγο για «το τέλος δέκα χρόνων κηδεμονίας» της ελληνικής οικονομίας, με τη Le Figaro να φιλοξενεί τίτλο: Η Ευρωζώνη συμφωνεί στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
 
Τέλος, o Guardian υπογράμμισε ότι «οι υπουργοί Οικονομικών των 19 χωρών οριστικοποίησαν το σχέδιο για να ανακτήσει η χώρα πρόσβαση στις αγορές τον Αύγουστο, μετά το τελευταίο πρόγραμμα στήριξης», ενώ ο Bloomberg και η Financial Timews, μίλησαν για «συμφωνία – ορόσημο» και «ιστορική συμφωνία» αντίστοιχα.