Έντονες ήταν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αναφορικά με τη συμφωνία ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους η οποία αποφασίστηκε στη σύνοδο Κορυφής μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωζώνης.
 
Σημειώνεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δήλωσε ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να χαμογελάσει καθώς μετά τη συμφωνία του Eurogroup, η κυβέρνηση παίρνει ανάσα και μπορεί να αφοσιωθεί στην ανάπτυξη της οικονομίας, ενώ σχετικά με το σκληρό πλαίσιο εποπτείας που θα επιβάλουν οι δανειστές μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, ισχυρίστηκε ότι δεν γίνεται αναφορά σε δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και νέες μνημονιακές μεταρρυθμίσεις.
 
Η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για τέταρτο μνημόνιο λόγω του οποίου η Ελλάδα «θα ελέγχεται κάθε τρεις μήνες από την τρόικα, κάτι που δεν συνέβη σε καμία άλλη χώρα». Επανέλαβε πως η χθεσινή συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί το 2014 και ζήτησε και πάλι εκλογές για να υπάρξει πολιτική αλλαγή.
 
Σε δηλώσεις του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, τονίζεται ότι «η απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό χρέος είναι κατώτερη των προσδοκιών και των θυσιών του ελληνικού λαού και δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς. Παρά την πρόσκαιρη ανάσα με την δεκαετή περίοδο χάριτος, η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει μπροστά της έναν ανηφορικό δρόμο», ενώ προσθέτει πως «τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως το 2022 και 2,2% ως το 2060, δεσμεύουν τη χώρα σε αμυντικές πολιτικές λιτότητας για πολλές δεκαετίες, με την τρόικα να μας βαθμολογεί κάθε τρίμηνο. Οι πολίτες πλήρωσαν και θα συνεχίσουν να πληρώνουν πολύ ακριβά τα λάθη του παλιού πολιτικού συστήματος και τις ιδεοληψίες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η πολιτική αλλαγή είναι σήμερα όσο ποτέ αναγκαία. Νέα μυαλά, νέες αποφάσεις, νέες ταχύτητες είναι αυτά που χρειαζόμαστε και πρέπει να το τολμήσουμε».
 
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, έκανε λόγο για «μεταμνημονιακό μνημόνιο», και υποστήριξε πως δεν οδηγεί σε ελάφρυνση του λαού, αντίθετα οδηγεί στην επιβάρυνσή του με παλιά και νέα μέτρα και ότι ο λαός δεν πρέπει να έχει καμία εμπιστοσύνη στους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης. Τέλος, σημείωσε ότι για το ΚΚΕ καθαρή έξοδος είναι η ακύρωση των μνημονιακών νόμων και η αναπλήρωση των απωλειών. «Ο λαός δεν πρέπει να είναι υπερήφανος επειδή εφαρμόσθηκε το μνημόνιο, όπως λένε η κυβέρνηση και οι δανειστές, αλλά να νιώσει υπερήφανος όταν θα απαλλαγεί από αυτούς» κατέληξε.
 
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, τόνισε ότι «δεν υπάρχει καθαρή έξοδος» και χαρακτήρισε «ανεπαρκή» τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς «συντηρούν την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για το μέλλον». Έτσι, κατέληξε ότι «η θηλιά στο λαιμό των Ελλήνων παραμένει. Η ελπίδα περιμένει».
 
Η δήλωση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ:
 
«Το 4ο μνημόνιο είναι εδώ και με την σφραγίδα του Eurogroup. Οι αποφάσεις είναι καθαρές, δεν υπάρχει καθαρή έξοδος Αυτά που μένουν είναι:
 
• η σκληρή μνημονιακού τύπου εποπτεία για τα επόμενα χρόνια με δυνατότητα επιβολής νέων μέτρων από του Eurogroup
 
• η υποχρέωση για δυσβάστακτα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ μέχρι το 2060
 
• οι περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο
 
• η υποθήκευση του εθνικού πλούτου της χώρας
 
Όσο για το χρέος, τα ανεπαρκή μέτρα για την ελάφρυνση του συντηρούν την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για το μέλλον. Η οριστική επίλυση της βιωσιμότητας του χρέους μετατέθηκε για μετά το 2030.. Ο κ. Τσίπρας φρόντισε πάλι να διασφαλίσει κατά προτεραιότητα τα συμφέροντα των δανειστών . Συμπέρασμα, η θηλιά στο λαιμό των Ελλήνων παραμένει. Η ελπίδα περιμένει…»