Όπως έγινε γνωστό από το κόμμα του CSU, ο ηγέτης του κόμματος και υπουργός Εσωτερικών θα συγκαλέσει τη συνεδρίαση στις 16.00 ώρα Ελλάδας για να συζητηθεί εάν οποιαδήποτε συμφωνία επιτύχει η Μέρκελ στη Σύνοδο της 28ης-29ης Ιουνίου θα γίνει αποδεκτή από το κόμμα.
 
Το προσφυγικό θέμα έχει προκαλέσει εσωτερικές κρίσεις στην κυβέρνηση της Γερμανίδας καγκελαρίου.
 
Η Μέρκελ δέχεται πιέσεις από το CSU που θέλει να απαγορεύσει την είσοδο στη Γερμανία στους αιτούντες άσυλο από άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ, αν δεν διαπραγματευτεί η Καγκελάριος μία καλύτερη συμφωνία με τους ηγέτες της Ένωσης. Οι σύμμαχοί της έδωσα διορία μερικών βδομάδων ώστε να βρει λύση στο ζήτημα.
 
Ωστόσο η Γερμανία φαίνεται ότι θα εμφανιστεί με άδεια χέρια στη μίνι σύνοδο της Κυριακής.
 

Κλείνοντας το μάτι στο AfD
 

«Το Ισλάμ δεν ανήκει στη Γερμανία» ανέφερε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του CSU Χορστ Ζέεχοφερ, υπουργός Εξωτερικών της χώρας και πονοκέφαλος της κυβέρνησης Μέρκελ, ο οποίος καλεί παράλληλα την καγκελάριο να διαλύσει την κυβέρνηση «αν δεν είναι ευχαριστημένη».
 
«Εάν απολύσεις με αυτήν τη δικαιολογία έναν υπουργό που ενδιαφέρεται για την ασφάλεια και την τάξη στη χώρα του, θα είναι παγκόσμια πρώτη. Είμαι πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών, ενός εκ των τριών κομμάτων συνασπισμού και ενεργώ με την πλήρη υποστήριξη του κόμματός μου. Εάν η καγκελαρία δεν είναι ευχαριστημένη με τη δουλειά του υπουργού Εσωτερικών, τότε θα πρέπει να διαλύσει τον συνασπισμό».
 
«Όχι. Το Ισλάμ δεν ανήκει στη Γερμανία. Η Γερμανία διαμορφώθηκε από τον χριστιανισμό», έχει δηλώσει σε συνέντευξή του στην Bild προσθέτοντας ότι η χώρα δεν πρέπει να εγκαταλείψει τις παραδόσεις της.

Αναφέρθηκε μάλιστα σε συγκεκριμένες συνήθειες της καθημερινής ζωής και της κουλτούρας της Γερμανίας που είναι επηρεασμένες από τον χριστιανισμό, όπως τα καταστήματα που είναι κλειστά της Κυριακές και τις αργίες με βάση τις θρησκευτικές εορτές, όπως το Πάσχα και τα Χριστούγεννα.
 

«Οι μουσουλμάνοι που ζουν ανάμεσά μας ανήκουν φυσικά στη Γερμανία…Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι θα πρέπει, χωρίς να δείξουμε ευαισθησία για τους άλλους, να εγκαταλείψουμε τις παραδόσεις και τα έθιμά μας. Οι μουσουλμάνοι θα πρέπει να ζουν μαζί μας, όχι δίπλα μας ή απέναντί μας».
 
«Η χώρα μας είναι έντονα επηρεασμένη από τον χριστιανισμό, έχει και εβραϊκές επιρροές. Αλλά ταυτόχρονα τέσσερα εκατομμύρια μουσουλμάνοι ζουν στη Γερμανία και ασκούν τη θρησκεία τους εδώ και αυτοί οι μουσουλμάνοι επίσης ανήκουν στη Γερμανία και επομένως η θρησκεία τους, το Ισλάμ, επίσης ανήκει στη Γερμανία» είχε δηλώσει πρόσφατα από μεριάς της η Μέρκελ.