Σύμφωνα με πληροφορίες του News247.gr, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συνέχισαν την Παρασκευή την προσπάθεια τους  για να κλείσουν τη συμφωνία – πακέτο , ώστε στη συνέχεια να αναλάβουν στην τελική ευθεία οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Έντι Ράμα.

Στο πλάνο για τη συμφωνία περιλαμβάνεται η κατάργηση του εμπολέμου μεταξύ των δυο χωρών, η οριοθέτηση της ΑΟΖ, η ρύθμιση περιουσιών και όλα τα υπόλοιπα ανοιχτά θέματα Ελλάδος και Αλβανίας, με εξαίρεση το θέμα των Τσάμηδων, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να το ανοίξει.

Σύμφωνα με το πλάνο, οι δύο υπουργοί θα παρέδιδαν τη σκυτάλη στους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Έντι Ράμα, ώστε να σφραγίσουν τη συμφωνία. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μετά, δείχνει να μη συμφωνεί και παγώνει τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, που έχει ως στόχο να ανοίξει ο δρόμος  της ενταξιακής προοπτικής της Αλβανίας κατά τη συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου.

Το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει πως οι τεχνικές ομάδες θα συνεχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης, προς το συμφέρον και των δυο πλευρών, ενώ οι κύκλοι του ΥΠΕΞ εκφράζουν την  αισιοδοξία ότι ο Μέτα θα πειστεί και θα αλλάξει συμπεριφορά, υπό τις πιέσεις της ΕΕ.