Σύμφωνα με πληροφορίες του «Irish Times», ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, τονίζει πως η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι πρέπει να πάρει θέση και να ξεκαθαρίσει πως θα σεβαστεί την βούληση των πολιτών, που είχαν ψηφίσει κατά της παραμονής στην ΕΕ το 2016.

Συγκεκριμένα, ο Τζόνσον επισημαίνει πως δεν θέλει μια συμφωνία εξόδου «μαλακή, εύθραυστη και ατελείωτη σε μήκος» και υπερασπίσθηκε ένα «πλήρες Brexit». Παράλληλα, επισήμανε ότι δεν είναι υπέρ της οικονομίας της  Βρετανίας το να αιωρείται ένα σενάριο «μισής εξόδου» από την Ένωση.

Ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου της Βρετανίας, Λίαμ Φοξ, ήταν ακόμη πιο κατηγορηματικός, τονίζοντας στους αξιωματούχους της ΕΕ πως δεν μπλοφάρουν, θέλοντας παράλληλα να ασκήσει πιέσεις στη Μέι, ώστε να πάρει ξεκάθαρη θέση. «Πιστεύω πως οι εταίροι μας σ' αυτές τις διαπραγματεύσεις δεν θα ήταν συνετό να σκεφτούν πως η πρωθυπουργός μας μπλοφάρει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στριμωγμένη η Μέι – Πιέζουν οι Πολυεθνικές

Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποκαλύψει την πολιτική της για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ μετά το Brexit, που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στις 29 Μάρτη 2019. Παρά το ότι η Μέι δείχνει να επιζητά μια «ανώδυνη» έξοδο από την ΕΕ, της ασκούνται πιέσεις από το εσωτερικό, αλλά και από την Ένωση για να δείξει τις προθέσεις σχετικά με τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ – Βρετανίας.

Μεγάλες επιχειρήσεις πιέζουν με τη σειρά τους την πρωθυπουργό, προκειμένου να λάβει μια απόφαση ομαλής εξόδου από την ΕΕ. Οι επικεφαλής του αεροναυτικού ομίλου Airbus και της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας BMW απείλησαν να εγκαταλείψουν την Βρετανία, σε περίπτωση που δεν βρεθεί συμφωνία – γέφυρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο γενικός διευθυντής της Siemens  στη Βρετανία, απειλεί με αποχώρηση της εταιρίας και επισημαίνει  ότι «αυτό που έχουμε τώρα ανάγκη είναι να εργαστούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και να βρούμε μια λύση για ένα πραγματιστικό Brexit που να λειτουργεί και για τις δύο πλευρές».

Συγκέντρωση κατά του Brexit

Το Σάββατο χιλιάδες υποστηρικτές της ΕΕ συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Λονδίνου για να ζητήσουν από τη βρετανική κυβέρνηση να πραγματοποιήσει μια τελική ψηφοφορία για τους όρους του Brexit, αναιρώντας την απόφαση του δημοψηφίσματος του 2016. Σύμφωνα με τον Guardian, δημοσκόπηση του οργανισμού Survation που πραγματοποιήθηκε προ ημερών έδειξε ότι 48% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για την τελική συμφωνία, ενώ 25% είναι αντίθετοι.