Ο πρόεδρος της Τυνησίας Beji Caid Essebsi, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να καταθέσει νομοσχέδιο υπέρ της ισότητας των φύλων στο νόμο για την κληρονομιά. Σύμφωνα με τον ίδιο, το σχέδιο νόμου που θα χορηγεί σε γυναίκες και άνδρες ίσα δικαιώματα κληρονομιάς πρόκειται να συζητηθεί από τη συνέλευση των εκπροσώπων του λαού στην αρχή της επόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου, όπως μεταδίδει το Al Jazeera.
 
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Essebsi χαρακτήρισε το εν λόγω μέτρο ως κάτι που θα γίνει με καθυστέρηση, ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι «αυτό έπρεπε να γίνει το 1956, αλλά το σύνταγμα δεν το προέβλεπε τότε». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι το μέτρο αυτό δεν θα αφορά την ισόποση κατανομή για όλες τις γυναίκες καθώς όποιες οικογένειες θελήσουν μπορούν να υποκούουν στο νόμο που υπάρχει μέχρι τώρα. Σήμερα, ο κληρονομικός νόμος – ο οποίος απορρέει από το ιερό κείμενο του Ισλάμ, το Κοράνι – περιορίζει τις γυναίκες στο μισό από αυτό που δικαιούνται οι άνδρες, εκτός από πολύ ειδικές περιπτώσεις.
 
Στις 13 Αυγούστου γιορτάζεται η Ημέρα της Γυναίκας στην Τυνησία, μία ημέρα που μνημονεύει την εφαρμογή του Κώδικα Προσωπικής Κατάστασης, ο οποίος καθιέρωσε την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών σε διάφορους τομείς, πριν από 62 χρόνια. Το Σάββατο χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο στην Τύνιδα αντιδρώντας στο εν λόγω νομοσχέδιο καθώς παραβιάζει την ισλαμική νομοθεσία. Η διαδήλωση καλέστηκε από το κόμμα των Συντηρητικών της χώρας, με συνθήματα ότι το νομοσχέδιο είναι αντίθετο με το λόγο του θεού και την ταυτότητα της χώρας.
 
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται στα σημεία του Συντάγματος που ψήφισε η χώρα το 2014, ενώ μεταξύ άλλων υπάρχει ρύθμιση και για την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας, γεγονός που έχει δημιουργήσει τις παραπάνω αντιδράσεις.
 
Η πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τον επικεφαλής της Τυνησίας, είναι αποτέλεσμα της δουλειάς της «Colibe», μιας επιτροπής για την ατομική ελευθερία και την ισότητα. Πρόκειται για όργανο που καθιερώθηκε για να μετατρέψει σε νόμο ορισμένες αρχές που διακηρύχθηκαν από το Σύνταγμα το 2014, συμπεριλαμβανομένης της ισότητας των φύλων. Για να υπερασπιστούν τις προτάσεις της επιτροπής, συμπεριλαμβανομένης της αποποινικοποίησης της ομοφυλοφιλίας και την κατάργηση της θανατικής ποινής, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Τυνησίας (ATFD), κάλεσε τη Δευτέρα σε διαδήλωση στο κέντρο της Τύνιδας.