Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ,  το ιατροδικαστικό πόρισμα για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου ίσως να βγει και εντός της Δευτέρας. Οι αρχές εξετάζουν το βιντεοσκοπημένο υλικό από τις κάμερες ασφαλείας κοντινών καταστημάτων, ενώ εξετάζεται και μαχαίρι που βρέθηκε στον χώρο, ώστε να διαπιστωθεί αν έχει πάνω του δακτυλικά αποτυπώματα του 33χρονου. Σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες, κρατούσε το μαχαίρι όταν μπήκε στο κατάστημα.

Ο Ζ. Κωστόπουλος ξυλοκοπήθηκε με πρωτοφανή βιαιότητα από τον ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου και έναν ακόμα άντρα που βρισκόταν στο σημείο. Ο κοσμηματοπώλης οδηγήθηκε ενώπιον του Εισαγγελέα ο οποίος άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη για τα αδικήματα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης που είναι κακουργηματικού βαθμού και για το πλημμέλημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί το πρωί της Τρίτης. Άφαντος παραμένει ο δεύτερος δράστης.

Ο συνήγορος του ιδιοκτήτη, Χαράλαμπος Αναγνωστόπουλος, ισχυρίστηκε πως ο Ζ. Κωστόπουλος πέθανε από τον τραυματισμό που είχε υποστεί από τα σπασμένα τζάμια της βιτρίνας και όχι από τον ξυλοδαρμό που υπέστη. «Έχουμε ένα θλιβερό περιστατικό για όλους, στο οποίο όμως δεν έχει συμμετοχή στο επελθόν αποτέλεσμα ο εντολέας μου. Η πρώτη του ενέργεια ήταν η προσφυγή στην πολιτεία ειδοποιώντας την αστυνομία. Έπειτα προσπάθησε να εμποδίσει τη διαφυγή του δράστη μαζί με άλλους περαστικούς που προσέτρεξαν. Στη συνέχεια ο δράστης της κλοπής στην προσπάθεια του να βγει τραυματίστηκε από τα σπασμένα γυαλιά». 

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η δικηγόρος Α. Παπαρούσου έκανε λόγο για «έναν άνθρωπο παγιδευμένο που εμποδίστηκε με βία να διαφύγει και αυτό οδήγησε στον θάνατό του». Η δικηγόρος μίλησε για καθαρή δολοφονία, τονίζοντας μάλιστα ότι δεν είναι ορθές οι κατηγορίες, δεν είναι βαριά σκοπούμενη και επικίνδυνη βλάβη, αλλά ανθρωποκτονία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του News 24/7, στην ΕΛΑΣ δεν εξετάζουν μόνο τα δύο ερασιτεχνικά βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αλλά πολλά ακόμη από τις κάμερες ασφαλείας των παρακείμενων καταστημάτων, προκειμένου να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων και όχι μόνο κάποια αποσπασματικά πλάνα, ώστε να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα.

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για κατάθεση ανθρώπου που φέρεται να ήταν μαζί με τον Ζακ Κωστόπουλο την στιγμή της επίθεσης. Σύμφωνα με όσα φέρεται να κατέθεσε ο άνδρας, οι δύο τους ήταν για καφέ και ο 33χρονος δεν μπήκε στο κοσμηματοπωλείο για να το ληστέψει, αλλά να προφυλαχτεί καθώς στην καφετέρια που βρίσκεται στον πεζόδρομο ξέσπασε έντονος καβγάς μεταξύ τρίτων ατόμων χωρίς εκείνος να εμπλακεί. Σύμφωνα πάντα με το ίδιο σενάριο της κατάθεσης ο 33χρονος εγκλωβίστηκε μέσα στο κοσμηματοπωλείο, πανικοβλήθηκε και δεν κατάλαβε για ποιο λόγο άρχισε να δέχεται επίθεση.