Η ψήφιση της άρσης ασυλίας από την Ολομέλεια ήρθε μερικές μέρες μετά την έγκριση της απόφασης, από την αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου. Ο Κύρτσος κατηγορείται ότι, ως διευθύνων σύμβουλος της «Free Sunday Εκδοτική Α.Ε.», που εξέδιδε τις εφημερίδες «Free Sunday» και «City Press» δεν κατέβαλε στο Δημόσιο οφειλόμενο ποσό 627.752 ευρώ.

«Διακανονισμό» ζητάει ο ίδιος

«Δέχομαι και τη δίωξη και ψηφίζω την άρση της ασυλίας μου, όλα αυτά είναι θέματα αρχής, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να φτάσουμε και σε έναν διακανονισμό -διότι έχουν εγκλωβιστεί δεκάδες χιλιάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας- και να υπάρξει μία δεύτερη ευκαιρία για τους κατεστραμμένους της κρίσης, γιατί και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πάντα οργανώνουν μία δεύτερη ευκαιρία για αυτούς που για διάφορους λόγους φτάσανε σε αδιέξοδο, αρκεί βέβαια να μην είναι δόλια η στόχευση, για να υπάρξει μια καλύτερη συνέχεια στην οικονομία» τόνισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλώντας ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Είναι η δεύτερη φορά που αίρεται η ασυλία μου και με τη δική μου ψήφο βέβαια. Είναι θέμα αρχής για εμένα. Ήμουν εκδότης της “City Press” και της “Free Sunday” μέχρι το 2014. Όμως, από το 2009 μέχρι το 2014 τα πράγματα δεν πήγαν καλά, ιδιαίτερα στον δωρεάν διανεμόμενο Τύπο -έκλεισε η Metro International, μια διεθνής εκδοτική επιχείρηση έφυγε από την Αθήνα, έκλεισε και “City Press”» προσθέτει, υποστηρίζοντας επίσης ότι «Σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία τα εταιρικά χρέη της “City Press” μεταφέρονται -αυτό δεν ισχύει μόνο για εμένα, ισχύει για δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας- στον διευθύνοντα σύμβουλο. Άρα, αν υποθέσουμε ότι χρωστούσε 700.000 ευρώ η εκδοτική εταιρεία, η οποία έφτασε σε αδιέξοδο, ξαφνικά έφτασα εγώ να χρωστάω σαν φυσικό πρόσωπο 700.000 ευρώ. Όπως καταλαβαίνετε τέτοιες δυνατότητες οικονομικές δεν έχω, επομένως υπάρχει μία δικαστική διαμάχη, το Δημόσιο ζητάει τα λεφτά από τους διευθύνοντες των επιχειρήσεων που φτάσανε σε αδιέξοδο λόγω της οικονομικής κρίσης». 


H διαφήμιση στις «καλές εποχές»

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι, για χρόνια οι εφημερίδες City Press και Free Sunday ήταν στις πρώτες θέσεις στην κρατική διαφήμιση, με επιχείρημα τα φύλλα που πουλούσαν, διανεμόμενες δωρεάν. Η δαπάνη αυτή ανέρχεται σε πολλά εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά, ένας πίνακα του enet.gr για το 2008 αποτυπώνει την κατάσταση.