Σύμφωνα με το έγγραφο της ΔΕΕ που αποτελεί πλέον τμήμα της δικογραφίας και αποκάλυψε η ιστοσελίδα documentonews.gr, ταυτίστηκε, όπως διαπιστώθηκε δακτυλοσκοπικά «ένα τμήμα παλαμικού που βρέθηκε στην εξωτερική επιφάνεια γυάλινης πόρτας εισόδου του κοσμηματοπωλείου με το αποτύπωμα της αριστερής παλάμης του θανόντα Κωστόπουλου Ζαχαρία».

Επίσης ταυτίστηκαν δύο τμήματα δακτυλικών αποτυπωμάτων –δεξιός παράμεσος και δεξιός κοτίτης- του κοσμηματοπώλη, τα οποία βρέθηκαν «σε επιφάνεια πάγκου τοποθέτησης κοσμημάτων εντός του κοσμηματοπωλείου». Εντοπίστηκαν επίσης τμήματα αποτυπωμάτων που «παραμένουν ανόμοια με τα αποτυπώματα των ανωτέρω», ενώ τμήμα αποτυπώματος που εντοπίστηκε στην επιφάνεια κορνίζας, η οποία αποτελεί πειστήριο, «είναι ανόμοιο με τα αποτυπώματα των ανωτέρω». 

Σε επικοινωνία του TPP με τη μία εκ των δικηγόρων της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, Χρύσα Πετσιμέρη, αυτή σημειώνει ότι εντός του καταστήματος δεν βρέθηκε κανένα αποτύπωμα του Ζακ, ούτε σε προθήκες κοσμημάτων, ούτε σε τοίχους, ούτε πουθενά, παρά μόνο παλαμικό αποτύπωμα στην εξωτερική θύρα.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι στο μαχαίρι φαίνεται να μην έχουν βρεθεί ούτε τα αποτυπώματα του δεύτερου κατηγορούμενου, ο οποίος καταθέτει ενώπιον του ανακριτή ότι αφού αφόπλισε τον Ζακ, το πέταξε μέσα στο κατάστημα. 

Παράλληλα, η έλλειψη αποτυπωμάτων στο μαχαίρι φαίνεται να διαψεύδει και έναν αυτόπτη μάρτυρα, που έχει υποστηρίξει στην κατάθεσή του ότι είδε τον Ζακ να απειλεί κόσμο με μαχαίρι και μάλιστα αναφέρει ότι ο Ζακ «κυνηγούσε να σφάξει τον κόσμο με το μαχαίρι». Εντός του καταστήματος, σύμφωνα με την κ.Πετσιμέρη, έχουν ταυτοποιηθεί μόνο δύο τμήματα δακτυλικών αποτυπωμάτων τα οποία ανήκουν στον πρώτο κατηγορούμενο.

«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου (βίντεο, μαρτυρικές καταθέσεις κλπ) απομακρύνεται πληρως ότι ο Ζακ μπήκε για να κλεψει το κοσμηματοπωλείο» συμπεραίνει η κ.Πετσιμέρη.


Το βίντεο από τον διπλανό φούρνο

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, δόθηκε στη δημοσιότητα βίντεο εμφανίζει τον 33χρονο να επιχειρεί να εισέλθει σε παρακείμενο φούρνο και τρία άτομα να τον αποτρέπουν, επιβεβαιώνοντας σχετική μαρτυρία που έχει έρθει στο φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες. Δευτερόλεπτα αργότερα, ο Ζ. Κωστόπουλος κινείται προς το κοσμηματοπωλείο – ενεχυροδανειστήριο, όπου δέχθηκε τον θανατηφόρο ξυλοδαρμό του.

Σύμφωνα με τις εικόνες, ένας άνδρας αποτρέπει με τα χέρια του τον Ζ. Κωστόπουλο να εισέλθει στον φούρνο, και του δείχνει προς την πλευρά που βρίσκεται το σημείο, στο οποίο εκτυλίχθηκε λίγα λεπτά αργότερα το αιματηρό περιστατικό.. Δύο ακόμη άνδρες στέκονται μπροστά στην πόρτα και δίπλα στον πρώτο, εμποδίζοντας την είσοδο στον Ζ. Κωστόπουλο. Λίγα δευτερόλεπτα πριν, στο βίντεο εμφανίζεται ο ένας από τους δύο άνδρες, να εισέρχεται στον φούρνο και να αγοράζει ένα -κατά τα φαινόμενα- μπουκάλι νερό, όπως έχουν καταθέσει και μάρτυρες, το οποίο φαίνεται να δίνει στον 33χρονο βγαίνοντας.

Μετά την προσπάθεια του Ζ. Κωστόπουλου να εισέλθει στον φούρνο, κατευθύνεται προς το σημείο που του υποδεικνύει ο άνδρας που τον αποτρέπει να μπει στον φούρνο.

Σημειώνεται πως την περασμένη Πέμπτη, έγινε γνωστή η κατάθεση μάρτυρα – εργαζόμενης σε κοντινό κατάστημα με το σημείο όπου σημειώθηκε ο θανατηφόρος ξυλοδαρμός του Ζ. Κωστόπουλου, κατά την οποία αναφέρθηκε στο περιστατικό που αποτυπώνεται στο βίντεο.

Όπως αναφέρει η μαρτυρία, «μεταξύ 14:20 και 14:40 είδα έναν άντρα (σ.σ. εννοεί τον Ζακ Κωστόπουλο) να φωνάζει έξω από το κατάστημα στο οποίο εργάζομαι. Τρία άτομα προσπαθούσαν να τον ηρεμήσουν. Ο ένας, μάλιστα, μπήκε στο μαγαζί και αγόρασε ένα νερό με σκοπό να του το προσφέρει και να τον βοηθήσει να ηρεμήσει. Αρχικά ο άνδρας που φώναζε είχε πάει να μπει στο μαγαζί που δουλεύω. Τελικά δεν το έκανε και μπήκε στο κοσμηματοπωλείο. Δεν ξέρω πώς μπήκε. Μετά τον είδα να κρατάει τον πυροσβεστήρα και να χτυπάει την πόρτα του κοσμηματοπωλείου». 

Μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Πέμπτης, η δικηγόρος της οικογένειας Κωστόπουλου, Άννυ Παπαρούσου, τόνισε πως τα όσα καταγράφονται στο νέο βίντεο που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, και απεικονίζει τον Ζ. Κωστόπουλο λίγο το αιματηρό περιστατικό του κοσμηματοπωλείου – ενεχυροδανειστηρίου με δύο άνδρες, προσδίδουν άλλη διάσταση στα γεγονότα. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί, πως τα ίδια πρόσωπα εμφανίζονται και σε άλλα βίντεο που έχουν δημοσιευτεί.

«Φαίνεται να παίζουν ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης, καταγράφονται πριν μπει στο κοσμηματοπωλείο και καθ' όλη τη διάρκεια της κακοποίησης του θανόντος» υπογράμμισε η Α. Παπαρούσου, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη τα πρόσωπα αυτά να εντοπιστούν και να καταθέσουν στον ανακριτή.

Η δικηγόρος υπογράμμισε ακόμη πως πλέον έχει καταρριφθεί το αρχικό σενάριο περί ληστείας, κλοπής ή οποιασδήποτε άλλης επιθετικής ενέργειας, σημειώνοντας πως «αν και τα δεδομένα θα αναλυθούν περισσότερο ως προς τα πρόσωπα που συμμετέχουν, θα πρέπει τα άτομα αυτά να να αναζητηθούν, να ταυτοποιηθούν και να καταθέσουν στον ανακριτή».

Επικαλούμενη μάλιστα κατάθεση μάρτυρα που έχει καταθέσει πως ο Ζ. Κωστόπουλος φώναξε «βοήθεια», και μία ακόμη που έχει τις προηγούμενες ημέρες περιγράψει το περιστατικό όπως απεικονίζεται στο βίντεο, τόνισε πως «αναδύεται μια άλλη πραγματικότητα μάλλον εκφοβισμού του, η οποία θα αναλυθεί από κάθε λεπτομέρεια».

Η δικηγόρος επανέλαβε για ακόμα μία φορά πως η διερεύνηση της υπόθεσης προχωρά με προβλήματα, σημειώνοντας πως οι έρευνες κινούνται «περίεργα αργά», στάθηκε στο γεγονός πως «δεν έχουμε τα δεδομένα που θα έπρεπε να είχαμε, όπως συμβαίνει σε όλες τις δικογραφίες».