Κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου της Τρίτης και μια μέρα πριν την παραίτηση του από υπουργός Εξωτερικών, ο Νίκος Κοτζιάς ζήτησε επίμονα από τον Αλέξη Τσίπρα να ισχύσει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος για όλα τα υπόλοιπα υπουργεία που στον προϋπολογισμό τους έχουν, πέρα από αυτό των Εξωτερικών. Ο Ν. Κοτζιάς είχε αναλάβει πρωτοβουλία για να σχηματιστεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία, προκειμένου η Βουλή να ψηφίσει νόμο, με τον οποίο θα αποκτήσει την αρμοδιότητα να ελέγχει τα μυστικά κονδύλια  σε όσα υπουργεία έχουν τέτοια.

Άγνοια δηλώνει ο Βούτσης

Μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Νίκος Βούτσης υποστήριξε πως δεν γνωρίζει να υπάρχουν μυστικά κονδύλια σε άλλα υπουργεία πέρα από το Εξωτερικών. «Δεν γνωρίζω να υπάρχουν απόρρητες δαπάνες σε άλλα υπουργεία πέρα από το υπουργείο Εξωτερικών», ανέφερε και απέφυγε να σχολιάσει τα όσα ειπώθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο, λέγοντας ότι «η συζήτηση αφορά αυτούς που την κάνουν».

Ζητά εξηγήσεις η ΝΔ

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ αναφέρει πως ο Π. Καμμένος που κατήγγειλε τον Ν. Κοτζιά για αδιαφανείς διαδικασίες στη διάθεση των απόρρητων κονδυλίων του ΥΠΕΞ, καταλογίζοντας του δοσοληψίες με τον Σόρος, «οφείλει σήμερα κιόλας να δημοσιοποιήσει ό,τι στοιχεία έχει, προσθέτοντας πως το ίδιο πρέπει να κάνει και ο κ. Κοτζιάς που προφανώς, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, δεν ζήτησε τυχαία να ελεγχθούν τα κονδύλια που διαχειρίζεται ο κ. Καμμένος ως υπουργός Άμυνας».

Παράλληλα, ζητούν εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό, τονίζοντας πως η υπόθεση αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. «Η διαχείριση των κρατικών κονδυλίων δεν αφορά μόνο τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες και τους αλληλλοεκβιαζόμενους συναρχηγούς της, αλλά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Τσίπρας οφείλουν να δώσουν στους πολίτες ξεκάθαρες απαντήσεις».

Αναφερόμενος στα μυστικά κονδύλια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι πρόκειται «για μια σοβαρή κατηγορία» και εκτίμησε πως «ο κ. Κοτζιάς δεν αποπέμφθηκε για το Σκοπιανό γιατί η θέση του ταυτίζεται με εκείνη του πρωθυπουργού».

«Να εφαρμοστεί ο νόμος Κοτζιά»

Η Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε να εφαρμοστεί ο νόμος Κοτζιά του 2017 και επισήμανε πως δεν υπάρχει τίποτα πιο δυσφημιστικό για έναν υπουργό από τις κατηγορίες για κακοδιαχείριση των χρημάτων του ελληνικού λαού. Το διαδίκτυο είναι γεμάτο αλληλοκατηγορίες μεταξύ Καμμένου Κοτζιά για τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων. Ο νόμος του κ. Κοτζιά για έλεγχο των κονδυλίων που δεν εφαρμόστηκε ποτέ, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι ο νόμος να εφαρμοστεί και για τα κονδύλια του υπουργείου Εθνικής Αμύνης γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο δυσφημιστικό για έναν υπουργό που διαχειρίζεται χρήματα του ελληνικού λαού να ακούμε και να διαβάζουμε αυτές τις κατηγορίες του ενός για τον άλλο».

«Δεν είναι το πορτοφόλι των μπαμπάδων τους»

Ο Σ. Θεοδωράκης του Ποταμιού κάλεσε με τη σειρά του να δώσει εξηγήσεις για τα μυστικά κονδύλια των υπουργείων, τονίζοντας πως «δεν είναι το πορτοφόλι των μπαμπάδων τους, είναι τα λεφτά των πολιτών». Αποκάλυψε ότι υπάρχουν 8 υπουργεία που διαχειρίζονται μυστικά κονδύλια και δήλωσε ότι «δεν με ενδιαφέρουν μόνο τα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών, που άλλωστε είναι στον έλεγχο της Βουλής, με ενδιαφέρουν τι γίνεται με τα μυστικά κονδύλια όλων των υπουργείων».

Αναφερόμενος στην παραίτηση Κοτζιά, ο επικεφαλής του Ποταμιού σχολίασε ότι «ο κ.Τσίπρας ανακάλυψε διγλωσσία και έκοψε λάθος γλώσσα». Και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για γελοιοποίηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. «Γελοιοποιείται η εξωτερική πολιτική της χώρας και ο πρωθυπουργός δείχνει αδυναμία διαχείρισης εθνικών υποθέσεων. Αν ο κ. Τσίπρας ήθελε να αλλάξει εξωτερική πολιτική είναι λογικό να διώξει τον κ. Κοτζιά. Εδώ έχουμε τον κ. Τσίπρα να λέει ότι θα συνεχίσει την εξωτερική πολιτική του κ. Κοτζιά, διώχνοντας τον κ.Κοτζιά και κρατώντας τον κ.Καμμένο, ο οποίος διαφωνεί με την εξωτερική πολιτική. Είναι κινήσεις που δείχνουν πανικό και δεν βγάζουν νόημα».