Το Παρατηρητήριο Ρατσιστικών Εγκλημάτων κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά προς το τμήμα αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας, καταγγέλλοντας «τη ρατσιστική αντιτσιγγάνικη παρουσίαση από το Πρώτο Θέμα της ρευματοκλοπής που φέρεται να έκανε η καφετέρια Da Capo από γειτονικό πελάτη της ΔΕΗ για την οποία υπήρξε σύλληψη και δημοσιεύματα στις 11 Οκτωβρίου 2018».
 
Όπως τονίζεται στη μηνυτήρια αναφορά, παρότι όλα τα δημοσιεύματα της ημέρες εκείνης ανέφεραν την καταγγελλόμενη πράξη με το όνομα της πασίγνωστης καφετέριας, το Πρώτο Θέμα επέλεξε να προβάλει την «ύπαρξη ανύπαρκτης “πατέντας που συνηθίζουν να χρησιμοποιούν συμμορίες Ρομά” που δήθεν χρησιμοποιήθηκε από την καφετέρια». 
 
Στην αναφορά υπογραμμίζεται, αφενός πως στην ειδησιογραφία υπάρχει πλήθος ειδήσεων για ρευματοκλοπές που δεν αφορούν τους Ρομά, και αφετέρου, πως «η ρευματοκλοπή των Ρομά όποτε έχει γίνει δεν αφορά κλοπή από γείτονα, αλλά κλοπή συνήθως από τη ΔΕΗ/ΔΕΔΔΗΕ η οποία τους αρνείται συνήθως τη νόμιμη παροχή ρεύματος».
 
Μάλιστα, στη μηνυτήρια αναφορά τονίζεται επίσης πως για το λόγο αυτό «υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που απαλλάσσουν Ρομά από την κατηγορία της ρευματοκλοπής γιατί αξιολόγησαν για παράδειγμα (στις 10 Οκτωβρίου 2013) πως “η πράξη των κατηγορουμένων συνιστά πράξη τελούμενη σε κατάσταση ανάγκης, που αποκλείει το άδικο, επομένως πρέπει να κηρυχθούν αθώοι ως προς αυτήν”».
 
Στην αναφορά, επισυνάπτονται το ρατσιστικό δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, καθώς και η απόφαση του Β' Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών που αθώωσε 16 κατηγορούμενους Ρομά του Χαλανδρίου, που δικάζονταν την κατηγορία της ρευματοκλοπής για την οποία είχαν συλληφθεί στις 27 Σεπτεμβρίου 2013. 
 
«Στα πλαίσια αυτά η πράξη των κατηγορουμένων να συνδεθούν παράνομα στο δίκτυο της ΔΕΗ συνιστά μια απολύτως απαραίτητη ενέργεια για την αποτροπή ή έστω τον περιορισμό του διαρκούς αυτού κινδύνου, ενώ η παράνομη αυτή ενέργεια προκαλεί βλάβη σημαντικά κατώτερη, τόσο κατά είδος, όσο και κατά σπουδαιότητα, από τη βλάβη που απειλήθηκε. Από τα ως άνω προκύπτει ότι η πράξη των κατηγορουμένων συνιστά πράξη τελούμενη σε κατάσταση ανάγκης, που αποκλείει το άδικο, επομένως πρέπει να κηρυχθούν αθώοι ως προς αυτήν» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η απόφαση.