Υπενθυμίζεται, ότι η εταιρεία έχει αποστείλει εξώδικο, τον περασμένο Αύγουστο, προς την κυβέρνηση και τους συναρμόδιους υπουργούς, με το οποίο ζητά αποζημίωση ύψους 750 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση της ζημιάς που -όπως υποστηρίζει- υπέστη εξαιτίας των καθυστερήσεων και αναμένει την απάντηση.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η βασική εκκρεμότητα αφορά την αδειοδότηση της μονάδας μεταλλουργίας στο Μαντέμ Λάκκο, όπου θα πραγματοποιείται η επεξεργασία των συμπυκνωμάτων της Ολυμπιάδας και των Σκουριών, με την κυβέρνηση να επιζητεί διασφαλίσεις ότι η επένδυση θα γίνει, ώστε να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία από την παραγωγή μεταλλευμάτων στη χώρα. Ο κ. Μπαλάσκας ανέφερε σήμερα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει η επένδυση αν δεν αδειοδοτηθεί προηγουμένως και απέδωσε σε έλλειμμα εμπιστοσύνης την αμφισβήτηση της πρόθεσης υλοποίησής της.

Πέραν αυτού, όπως ο ίδιος τόνισε, ανακύπτει κίνδυνος να κλείσουν τα μεταλλεία αν δεν αδειοδοτηθεί ο χώρος απόθεσης στην περιοχή της Κοκκινολάκκας. Η εκκρεμότητα -εν προκειμένω- είναι ότι η εταιρεία άλλαξε τη μέθοδο θωράκισης και στεγάνωσης της περιοχής απόθεσης, με στόχο, όπως επισήμανε ο κ. Μπαλάσκας, να εφαρμοστεί καλύτερη τεχνολογία σε σχέση με αυτήν που είχε αδειοδοτηθεί. Ο χώρος απόθεσης λειτουργεί με προσωρινή άδεια, η οποία λήγει στο τέλος του χρόνου και θα πρέπει είτε να ανανεωθεί είτε να εκδοθεί η άδεια λειτουργίας.

Υπενθυμίζεται ότι το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων έχει καταθέσει αναφορά – καταγγελία με θέμα «Επικίνδυνα απόβλητα και μη αδειοδοτημένες εργασίες της Ελληνικός Χρυσός στο μεταλλείο Ολυμπιάδας«, στις αρμόδιες για την περιβαλλοντική και τεχνική αδειοδότηση της Ελληνικός Χρυσός, ΔΙΠΑ και ΔΜΕΒΟ, καθώς και στις Επιθεωρήσεις Μεταλλείων και Περιβάλλοντος Β. Ελλάδας.