«Πολίτες προσέρχονται στο γραφείο της Διοίκησης παραπονούμενοι για καθυστερήσεις χειρουργείων, προμηθειών υλικών, φαρμάκων για την θεραπεία που αφορά οικείους τους… Θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή, οι ασθενείς δεν πρέπει να γίνονται κοινωνοί των νοσοκομειακών θεμάτων…», αναφέρει μεταξύ άλλων το έγγραφο, που φέρει ημερομηνία πρωτοκόλλου 12 Νοεμβρίου 2018.

Σύμφωνα με το onmed.gr, η «οδηγία» απεθύνεται στη Διεύθυνση Ιατρικής Υπηρεσίας και τους Διευθυντές Κλινικών και Εργαστηρίων οι οποίοι καλούνται να ενημερώσουν όλο το ιατρικό προσωπικό και «για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύπτει να ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες προς τα αρμόδια όργανα».

Το έγγραφο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας, που κατηγορεί τη Διοίκηση του νοσοκομείου ότι επιδιώκει να μην γνωρίζουν οι ασθενείς τους λόγους για τους οποίους καθυστερούν οι επεμβάσεις ή οι θεραπείες τους.

Όπως καταγγέλλει η ΕΙΝΑ:

«Το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης και του οικονομικού στραγγαλισμού των δημόσιων νοσοκομείων είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια. Στο 50% ανέρχεται η συνολική μείωση των προϋπολογισμών τους την τελευταία 8ετία, με αποτέλεσμα να εξαντλούνται –κάθε χρόνο και νωρίτερα- τα διαθέσιμα πριν το λήξη του οικονομικού έτους, δεδομένης και της αυξημένης προσέλευσης ασθενών στο ΕΣΥ. Στο ΠΓΝΠ ο προϋπολογισμός του 2017-2018 έχει εξαντληθεί εδώ και περίπου ενάμιση μήνα με αποτέλεσμα την εξάντληση των υλικών και τις καθυστερήσεις – αναβολές χειρουργείων, θεραπείων και ιατρικών πράξεων, εις βάρος των ασθενών.»

Η ανακοίνωση της ΕΙΝΑ

Σε έγγραφό της το οποίο απευθύνεται στη Διεύθυνση Ιατρικής Υπηρεσίας και τους Διευθυντές Κλινικών και Εργαστηρίων ( με την επισήμανση: για ενημέρωση του Ιατρικού προσωπικού της Κλνινικής σας) η Διοικήτρια του ΠΓΝΠ κα Μαμμή αναφέρει:

Κατόπιν παραπόνων ασθενών, οι οποίοι προσέρχονται στο γραφείο της Διοίκησης παραπονούμενοι για καθυστερήσεις χειρουργείων, προμήθειες υλικών, φαρμάκων για την θεραπεία ή διενέργεια των επεμβάσεων που αφορά οικείους τους, θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή ώστε οι ασθενείς δεν πρέπει να γίνονται κοινωνοί των νοσοκομειακών θεμάτων και για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύπτει να ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες προς τα αρμόδια ανώτερα θεσμικά όργανα για την επίλυσή τους.

Το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης και του οικονομικού στραγγαλισμού των δημόσιων νοσοκομείων είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια. Στο 50% ανέρχεται η συνολική μείωση των προϋπολογισμών τους την τελευταία 8ετία, με αποτέλεσμα να εξαντλούνται –κάθε χρόνο και νωρίτερα- τα διαθέσιμα πριν το λήξη του οικονομικού έτους, δεδομένης και της αυξημένης προσέλευσης ασθενών στο ΕΣΥ. Στο ΠΓΝΠ ο προϋπολογισμός του 2017-2018 έχει εξαντληθεί εδώ και περίπου ενάμιση μήνα με αποτέλεσμα την εξάντληση των υλικών και τις καθυστερήσεις – αναβολές χειρουργείων, θεραπείων και ιατρικών πράξεων, εις βάρος των ασθενών.
Επίσης , είναι γνωστό το πρόβλημα της υποστελέχωσης και των μεγάλων κενών σε νοσηλευτικό προσωπικό ειδικά στον τομέα των χειρουργείων με αποτέλεσμα τη λειτουργία των μισών σχεδών χειρουργικών τραπεζιών από τα προβλεπόμενα. Η λίστα χειρουργείου συνεχώς μεγαλώνει με τους ασθενείς να περιμένουν μήνες έως και χρόνια.

Δημιουργείται ένα τεράστιο πρόβλημα με καθυστερήσεις στη διάγνωση και τη θεραπεία που μπορεί να έχουν ακόμα και ανυπολόγιστο ανθρώπινο κόστος.

Εκ μέρους των συναδέλφων νοσοκομειακών που βρίσκονται στο στόχαστρο διαμαρτυριών και παραπόνων από τους δεινοπαθούντες ασθενείς και τους οικείους τους , οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε δημόσια τα εξής:

Την ΕΥΘΥΝΗ για τις καθυστερήσεις, αναβολές και ελλείψεις την έχει ΑΚΕΡΑΙΑ και ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ η Διοίκηση του ΠΓΝΠ, η 6η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας, που επιλέγουν να κρύβονται πίσω από τους θεράποντες γιατρούς του νοσοκομείου, οι οποίοι προσπαθούν μέσα σε αντίξοες συνθήκες να κάνουν το καθήκον τους προς τον άρρωστο.

  • Εάν η Διοίκηση του ΠΓΝΠ δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ομαλή και στοιχειώδη λειτουργία του Νοσοκομείου, οφείλει να υποβάλλει την παραίτησή της .
  • Εάν δεν μπορεί να εξασφαλίσει την επαρκή χρηματοδότηση από το Υπουργείο, για να μην φτάνουμε κάθε φορά σε οριακό σημείο, οφείλει να ζητήσει τουλάχιστον ΣΥΓΓΝΩΜΗ από τους ασθενείς που ταλαιπωρούνται.

Εάν η 6η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας δεν μπορούν να εγγυηθούν τα αυτονόητα, οφείλουν να σταματήσουν την κοροϊδία για « έξοδο από τα Μνημόνια, αποκατάσταση της κανονικότητας και μεροληψία υπέρ της Δημόσιας Υγείας».
Να ενημερώσουμε επίσης ότι:

Έχουν ακολουθηθεί και εξαντληθεί «οι προβλεπόμενες διαδικασίες προς τα αρμόδια ανώτερα θεσμικά όργανα», με επανειλημμένες κρούσεις και ενημερώσεις από Διευθυντές κλινικών και τμημάτων. Τι έχουν απαντήσει και σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί για την επίλυση του ζητήματος τα ανώτερα θεσμικά όργανα;
Είναι ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ των ασθενών η έκφραση παραπόνων απευθείας προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου. Δεν είναι οι νοσοκομειακοί γιατροί εκπρόσωποι τύπου ούτε πληρεξούσιοι δικηγόροι των ασθενών.

Το δικαίωμα στη Δημόσια και Δωρεάν Υγεία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και υποχρέωση της Πολιτείας και της εκάστοτε Διοίκησης. Δεν μπαίνει στην κλίνη του Μνημονιακού Προκρούστη και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί «νοσοκομειακό θέμα».

Απαιτούμε:

  • Την άμεση ανάκληση του ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΥ εγγράφου της Διοικήτριας του ΠΓΝΠ.
  • Την ΑΜΕΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗ οικονομική ενίσχυση από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας για τους μήνες Νοέμβρη και Δεκέμβρη για τα νοσοκομεία ΠΓΝΠ και ΓΝΠ
  • Την ΑΜΕΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗ ενίσχυση με μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό ως απαραίτητο όρο για τη λειτουργία περισσότερων χειρουργικών τραπεζιών

Καλούμε του συναδέλφους να ΑΠΕΙΘΑΡΧΗΣΟΥΝ στο έγγραφο της Διοίκησης και συνεχίσουν να κάνουν σωστά και υπέυθυνα τη δουλειά τους με γνώμονα την εξυπηρέτηση των ασθενών μας