Σύμφωνα με τον Guardian, που δημοσιεύει αποσπάσματα από το blog του Αραούχο, ο νέος ΥΠΕΞ της Βραζιλίας, που ανακοινώθηκε από τον Μπολσονάρου την Τετάρτη και θα αναλάβει τα καθήκοντά του το ερχόμενο Ιανουάριο, τάσσεται ενάντια στο «δόγμα» της παγκοσμιοποίησης και περιγράφει την ιδεά της προστασίας του περιβάλλοντος ως ένα «εργαλείο των αριστερών για παγκόσμια κυριαρχία».

«Αυτό το δόγμα», γράφει σε μια ανάρτησή του τον Οκτώβριο «χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει τους κρατικούς ελέγχους στην οικονομία και για να ενισχύσει την εξουσία των διεθνών οργανισμών πάνω στα έθνη, όπως επίσης και για να περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη στα δυτικά καπιταλιστικά κράτη και να ενισχύση την ανάπτυξη της Κίνας».

Σε άλλη ανάρτησή του, ο Αραούχο υποστηρίζει ότι το κεντροαριστερό κόμμα της Βραζιλίας, PT, «ποινικοποιεί το σεξκαι την αναπραγωγή, υποστηρίζοντας ότι όλες οι ετεροφιλόφυλες σεξουαλικές σχέσεις είναι βιασμοί και κάθε μωρό είναι απειλή για τον πλανήτη κι αυξάνει τις εκπομπές του άνθρακα».

Μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων της Βραζιλίας εξέφρασαν την απόγοήτευσή τους για την επιλογή Αραούχο, ελπίζοντας ωστόσο ότι, έχοντας θεσμικό ρόλο, θα αποδειχτεί περισσότερο ρεαλιστής.

Όπως σημειώνει το telesur, ο Μπολσονάρου έχει στόχο μεταξύ άλλων να προσφέρει τον Αμαζόνιο στις πολυεθνικές, με τεράστιες συνέπειες για το περιβάλλον και τους ιθαγενείς που ζουν εκεί.

«Το διεθνές κεφάλαιο και η αμερικανική κυβέρνηση έχουν τώρα ακριβώς αυτό που θέλουν στη Βραζιλία. Όλοι οι φυσικοί πόροι θα είναι υπό την εκμετάλλευση ξένων κεφαλαίων» τόνιζε σε άρθρο του το Brazilwire (διαβάστε αναλυτικά), εξηγώντας τους λόγους της επικράτησης Μπολσονάρου.