Σύμφωνα με το Sky News, έχουν βρεθεί οι 48 βουλευτές (σε σύνολο των 315) των Συντηρητικών που πρόκειται να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της αρχηγού τους, Τερέζα Μέι, αρνούμενοι να δεχθούν το προσχέδιο συμφωνίας με την ΕΕ για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, καθώς την Πέμπτη αποχώρησαν από την κυβέρνηση τέσσερις υπουργοί που θεωρούν ότι η συμφωνία για Brexit με τους υπάρχοντες όρους, δίνει το πάνω χέρι στις Βρυξέλλες και φέρνει σε δύσκολη θέση τη Βρετανία.

Την Παρασκευή υπήρχε έντονη φημολογία για το ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος, Μάικλ Γκοβ, θα γίνει ο πέμπτος υπουργός που θα αποχωρήσει. Ωστόσο, όπως δήλωσε στον Guardian ο ίδιος είναι προσηλωμένος στον στόχο της κυβέρνησης. «Εμπιστεύομαι απόλυτα την πρωθυπουργό. Θα συνεχίσω να εργάζομαι μαζί με όλους τους συναδέλφους μου στην κυβέρνηση και στο κοινοβούλιο για το καλύτερο δυνατό μέλλον της Βρετανίας». Το γραφείο της Τ.Μέι ανέφερε πως «είναι πολύ ικανοποιημένη από την απόφαση του και για το ότι θα συνεχίσει να κάνει τη σπουδαία δουλειά που κάνει».

Σύμφωνα με το BBC, η Μέι επανέλαβε την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου πως έχει κάνει τη σωστή συμφωνία για τη Βρετανία και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να μπει σε συζητήσεις για επαναδιαπραγμάτευση και κάλεσε όλους τους βουλευτές από όλες τις πτέρυγες να αναλογιστούν τα οφέλη που έχει η απόφαση της για την Βρετανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στους Βρετανούς, καλώντας τους να δεχθούν τους όρους που αναφέρονται στο προσχέδιο. Σειρά είχε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κούρτς, που υπογράμμισε ότι ένα Brexit με σκληρούς όρους θα πονέσει περισσότερο την Βρετανία.

«Πρόκειται για μια καλή συμφωνία και για τις δύο πλευρές, κανείς από τους δύο δεν είναι ριγμένος. Αυτή η συμφωνία απομακρύνει το ενδεχόμενο ενός Brexit με σκληρούς όρους (δηλαδή τη μη συμφωνία ανάμεσα σε ΕΕ και Βρετανία). Εξυπηρετεί την Ευρώπη, αλλά εξυπηρετεί πολύ περισσότερο τη Μεγάλη Βρετανία. Ελπίζω ειλικρινά να υπάρξει η απαραίτητη έγκριση από το βρετανικό κοινοβούλιο».