Σύμφωνα με πληροφορίες του France24, το βράδυ της Δευτέρας o E. Μακρόν πρόκειται να λύσει τη σιωπή του και να προχωρήσει σε τηλεοπτικό διάγγελμα ως απάντηση στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται τον τελευταίο μήνα. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο Μακρόν «θα ανακοινώσει μέτρα για την αγοραστική δύναμη και τη φορολογική δικαιοσύνη».

Όπως μεταδίδει το Skynews, το πρωί της Δευτέρας ο Μακρόν  πρόκειται να συναντηθεί με εκπρόσωπους πέντε μεγάλων συνδικάτων και τρεις εργοδοτικές οργανώσεις, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να θέσει του δικούς του όρους πάνω στα αιτήματα του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων».

Στις διαδηλώσεις του Σαββάτου οι γαλλικές δυνάμεις καταστολής προχώρησαν σε 1.082 προσαγωγές στο Παρίσι, εκ των οποίων οι 975 κατέληξαν σε κράτηση των προσαχθέντων. Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν 136.000 άτομα σε όλη τη χώρα, αριθμός σχεδόν ίδιος με εκείνον που ανακοινώθηκε για τις κινητοποιήσεις του προηγούμενου Σαββάτου.

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις, τέθηκαν σε εφαρμογή «έκτακτα» αστυνομικά μέτρα που έφεραν στους δρόμους της χώρας 89.000 μέλητων δυνάμεων καταστολής, με τη συμβολή 14 τεθωρακισμένων οχημάτων, που για πρώτη φορά επιστρατεύθηκαν στη γαλλική πρωτεύουσα. Οι διαδηλωτές συνεχίζουν να διεκδικούν την εφαρμογή των 42 αιτημάτων τους και διοργανώνουν νέες κινητοποιήσεις για το ερχόμενο Σάββατο μέσω καλεσμάτων στο Facebook.

Διάλυση της Εθνοσυνέλευσης ζητούν Μελανσόν και Λεπέν

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της «Ανυπότακτης Γαλλίας», Ζαν-Λικ Μελανσόν, επανέλαβε το αίτημά του για «διάλυση» της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ως «μόνης ειρηνικής, λογικής και ήρεμης διεξόδου» από την κρίση, καθώς όπως αναφέρει «τα τρία τέταρτα των διεκδικήσεων των Κίτρινων Γιλέκων ταυτίζονται με το πρόγραμμα» του κόμματός του.

Σήμερα,  Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα (PCF) και η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) του Ζαν-Λικ Μελανσόν, πρόκειται να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά του Μακρόν. Από το Βέλγιο, η πρόεδρος του ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου» Μαρίν Λεπέν ζήτησε επίσης τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και τόνισε πως χρειάζονται  από τον Μακρόν «στιβαρές απαντήσεις».

Δημοσκόπηση του περιοδικού της εφημερίδας Figaro δείχνει πως η δημοτικότητα του Μακρόν βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Συγκεκριμένα, έχει πέσει στο 21% τον Νοέμβριο, ενώ τον Οκτώβριο βρισκόταν στο 26%. Ακόμα μεγαλύτερη βουτιά σημειώνει η δημοτικότητα του πρωθυπουργού, Εντουάρντ Φιλίπ που τον Οκτώβριο βρισκόταν στο 36% και τον Νοέμβριο έφτασε στο 26%.