Όπως μεταδίδει ο Guardian, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, προειδοποίησε για μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση, καθώς βλέπει «τα μαύρα σύννεφα» ενός τέτοιου ενδεχομένου να πυκνώνουν. «Όπως το έχουμε θέσει και στο παρελθόν, τη σκεπή του σπιτιού πρέπει να την επισκευάζεις όσο έξω έχει λιακάδα. Όπως όμως και πολλοί άλλοι, βλέπω τα σύννεφα να πυκνώνουν και φοβάμαι ότι δεν έχουμε κάνει όσα έπρεπε για να προλάβουμε μια ενδεχόμενη κρίση».

Σύμφωνα με τον Λίπτον, τα προβλήματα ενδέχεται να αφήσουν τους αρμόδιους για τη χάραξη πολιτικής υπό πίεση και να τους οδηγήσουν σε αχαρτογράφητα ύδατα. Παράλληλα, τόνισε ότι οι κεντρικές τράπεζες πολλών χωρών δεν είναι προετοιμασμένες για να διαχειριστούν μια νέα κρίση. «Οι κεντρικές τράπεζες πιθανότατα θα καταλήξουν να αναζητούν ολοένα και περισσότερα αντισυμβατικά μέτρα. Αλλά με την αποτελεσματικότητά τους να είναι αβέβαιη, είναι εύλογο να ανησυχούμε».

Ο Λίπτον υπογράμμισε ότι τους ανησυχεί ιδιαίτερα ο ενδεχόμενος εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι αν ενεργοποιηθούν όλοι οι δασμοί για τους οποίους έχουν απειλήσει οι δύο πλευρές, μπορούν να χαθούν έως και 0,75 μονάδες από την ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ έως το 2020.