Μιλώντας  κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου με το οποίο ακυρώνονται οι διατάξεις που όριζαν περικοπές στις συντάξεις από 1ης Ιανουαρίου 2019, ο Α. Τσίπρας, χαρακτήρισε εξαιρετικά προσβλητικό τον χαρακτηρισμό περί παροχολογίας, όχι απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά απέναντι στους πολίτες αυτής της χώρας.

Όπως τόνισε, η κυβέρνηση δεν κάνει παροχές, αλλά αποκαθιστά τις αδικίες κατά πολιτών που οφείλονται στη λιτότητα και από τα όσα έφεραν οι προηγούμενες κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. «Εμείς, λοιπόν, δεν κάνουμε παροχές. Αλλά αποκαθιστούμε τις αδικίες που γέννησε η σκληρή και πρωτόγνωρη λιτότητα των ημερών σας. Επιστρέφουμε σταδιακά σε εκείνους που επλήγησαν από την κρίση και τα μνημόνια, αυτά που στερήθηκαν για χρόνια άδικα. Όσοι αναμασάτε την καραμέλα της παροχολογίας, να δείξετε λίγο σεβασμό σε αυτούς τους ανθρώπους».

«Δεν υπάρχουν παροχές»

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση υλοποιεί σταδιακά τα όσα είχε εξαγγείλει από τη ΔΕΘ για τα μέτρα ελάφρυνσης, που αποσκοπούν στο να αποκατασταθεί η εργασιακή κανονικότητα. «Προχωράμε, όπως εξήγγειλα στη ΔΕΘ, στην πρόσληψη 3.200 εργαζομένων για το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”. Πρόκειται για θέσεις μόνιμου προσωπικού – οι οποίες θα καλυφθούν μέσω ΑΣΕΠ και θα κατανεμηθούν στις δομές των δήμων όλης της χώρας και η προκήρυξη θα γίνει άμεσα και με μέριμνα να αναγνωριστεί στο μέγιστο βαθμό η προϋπηρεσία και η εμπειρία.

Πρόκειται για μια πράξη ευθύνης», τόνισε, «τόσο έναντι των συμπολιτών μας που έχουν απόλυτη ανάγκη της φροντίδας που παρέχει το πρόγραμμα, όσο όμως και έναντι των εργαζομένων, που για 18 ολόκληρα χρόνια επιτελούν πολύτιμο κοινωνικό έργο, ευρισκόμενοι στον αέρα, με συμβάσεις που καλύπτονται είτε από ΕΣΠΑ, είτε ειδικούς λογαριασμούς είτε άλλες πηγές χρηματοδότησης. Αυτό σήμερα τελειώνει. Μόνιμο προσωπικό, σταθερές θέσεις εργασίας, ουσιαστική αναβάθμιση ενός προγράμματος που παρέχει φροντίδα σε χιλιάδες συνανθρώπους μας. Ούτε αυτή είναι “παροχή” ή “δώρο”, αλλά είναι μια καίρια παρέμβαση».

«Αναδυκνείονται οι βαθιές ιδεολογικές διαφορές με τη ΝΔ»

Ο Α. Τσίπρας στάθηκε στη διαφορά νοοτροπίας που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση του αποκαθιστά τις εργασιακές σχέσεις, σε αντίθεση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θέλει την επαναφορά του εργασιακού μεσαίωνα.

«Σήμερα αναδεικνύονται για άλλη μια φορά οι βαθιές ιδεολογικές και πολιτικές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της κυβέρνησης μας και της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Από τη μια μεριά είναι η κατάργηση της περικοπής στις συντάξεις που μας επέβαλε αχρείαστα όπως αποδέχτηκε το ΔΝΤ και από την άλλη οι αυξήσεις σε 620.000 συνταξιούχους.

Από την άλλη μεριά είναι η πρόταση της ΝΔ για το για το λεγόμενο ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ, που θέτει σε διακινδύνευση τις επικουρικές συντάξεις 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων καθώς ο λεγόμενος κουμπαράς σας θα διακόψει τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων. Και είτε θα τινάξει τον προϋπολογισμό στον αέρα είτε θα οδηγήσει σε πλήρη εξαφάνιση των επικουρικών συντάξεων».

Επίθεση στον Μητσοτάκη για το «θράσσος» του

Παράλληλα, επιτέθηκε στον Κ. Μητσοτάκη χαρακτηρίζοντας «θράσος» τις αναφορές του μέσω tweet ότι οι νέοι εργαζόμενοι συχνά επιλέγουν να εργάζονται χωρίς ασφάλιση. «Κανένας νέος δεν επιλέγει, αναγκάζεται να εργάζεται ανασφάλιστος, γιατί ο εργοδότης δεν είχε δει ποτέ του τον ελεγκτή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας παρατηρώντας ότι «το ΣΕΠΕ δεν είναι πλέον μία ταμπέλα, γίνονται πραγματικοί έλεγχοι και πέφτουν πρόστιμα», με αποτέλεσμα η αδήλωτη εργασία να πέσει από το 20% στο 12%.

Τέλος, στάθηκε και στα όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ περί ξεπουλήματος της Μακεδονίας με αντάλλαγμα τη μη περικοπή των συντάξεων, λέγοντας πως είναι μια δήλωση ντροπιαστική. «Γιατί ψηφίζετε τον νόμο της συναλλαγής; Πόσο πιο χαμηλά θα πέσετε; Να άρετε την ψήφο σας», ανέφερε και πρόσθεσε πως ακούγοντας τον ήταν «σαν να ακούω τον Άδωνι Γεωργιάδη».