«Κάθε λεπτομέρεια της δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι έκανε αίσθηση: η χρονική σφραγίδα στο βίντεο από τις κάμερες που κατέγραψαν τον Σαουδάραβα δημοσιογράφο όταν εισήλθε στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου, οι εικώνες των ιδιωτικών αεροσκαφών που φέρουν τους δολοφόνους του, το πριόνι που έκοψε τα κόκαλά του, οι αναφορές για τα τελευταία του λόγια «δεν μπορώ να αναπνεύσω», που καταγράφονταν όπως η ζωή του έφευγε. Αλλά το έγκλημα αυτό δεν θα παρέμενε στην κορυφή των παγκόσμιων ειδήσεων για δύο μήνες, αν δεν ήταν τα επικά θέματα που ο ίδιος ο Κασόγκι ήταν ενεργοποιημένος και ξόδεψε τη ζωή του για να τα φέρει στο κοινό. Ο θάνατός του έβγαλε την αληθινή φύση ενός χαμογελαστού πρίγκιπα, της απόλυτης απουσίας ηθικής στη συμμαχία Σαουδικής Αραβίας – ΗΠΑ και -μέσα στην αλληλουχία της ροής των ειδήσεων και των αναφορών, αναρτήσεων και διαμοιρασμού και συνδέσμων- το κεντρικό ερώτημα για το οποίο σκοτώθηκε ο Κασόγκι: Ποιον εμπιστεύεστε για να πει την ιστορία» αναφέρει στο εισαγωγικό του σημείωμα το περιοδικό, ανακοινώνοντας την επιλογή του για το πρόσωπο της χρονιάς. 
 
Εκτός του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, το εβδομαδιαίο περιοδικό αποφάσισε ως πρόσωπα της χρονιάς τους «φύλακες δημοσιογράφους»: τη σύνταξη της αμερικανικής τοπικής εφημερίδας Capital Gazette που θρήνησε πέντε μέλη της κατά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι στην Ανάπολη του Μέριλαντ, την Φιλιππινέζα δημοσιογράφο, Μαρία Ρέσα και τους δύο Βιρμανούς ρεπόρτερ του Reuters, Ουά Λόουν και Κέι Σου Όου, που σήμερα βρίσκονται στη φυλακή. 

 
«Οι εποχές που ζούμε θα έπρεπε να αποτελούν ένα βήμα μπροστά για την Δημοκρατία, με πολίτες πληροφορημένους, όμως, αντιθέτως, η δημοκρατία βρίσκεται σε υποχώρηση» αναφέρουν οι Times.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά από το 1927, όταν και το περιοδικό ξεκίνησε να απονέμει τον συγκεκριμένο τίτλο, που επιλέγει έναν ή περισσότερους δημοσιογράφους ως πρόσωπα της χρονιά.
 
Στη δεύτερη θέση, το περιοδικό Times επέλεξε τον Ντόναλντ Τραμπ, που είχε επιλεγεί ως πρόσωπο της χρονιάς το 2016, ενώ στην τρίτη θέση, ο Αμερικανός ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μούλερ, που διεξάγει την έρευνα για τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στην ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και τη Ρωσία.