Μέχρι στιγμής έχουν ξεκινήσει περίπου 1.800 εκστρατείες στο GoFundMe για τη συγκέντρωση χρημάτων υπέρ των εργαζόμενων αυτών, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ιστότοπου Κάθριν Κίσι, ενώ έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 400.000 δολάρια συνολικά.

Oι εργαζόμενοι ζητούν χρήματα για να πληρώσουν το ενοίκιό τους, να αγοράσουν τρόφιμα, να πληρώσουν τη δόση του φοιτητικού τους δανείου ή να επισκευάσουν το αυτοκίνητό τους. Οι εκκλήσεις προέρχονται από εργαζόμενους στον αμερικανικό στρατό, σε βιβλιοθήκες, από επιστήμονες ή εργαζόμενους στην ασφάλεια των μεταφορών, κάποιοι από τους κλάδους που έχουν επηρεαστεί από την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και πλέον δεν λαμβάνουν τον μισθό τους.

Κάποιες εκστρατείες ξεκίνησαν ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου, μόλις οι εργαζόμενοι άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι εξαιτίας του shutdown θα έπαυαν να πληρώνονται.

Μέτρα προστασίας των ομοσπονδιακών υπαλλήλων
Στο μεταξύ χθες Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε νομοσχέδιο με το οποίο διασφαλίζεται η άμεση πληρωμή των ομοσπονδιακών υπαλλήλων μόλις αρθεί το αδιέξοδο και επαναλειτουργήσει κανονικά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Στο μεταξύ γερουσιαστές των Δημοκρατικών έχουν προτείνει και άλλα μέτρα για να προστατευθούν οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι στη διάρκεια του πιο παρατεταμένου shutdown στην ιστορία των ΗΠΑ, όπως την υιοθέτηση νομοθεσίας που δεν θα επιτρέπει στους ιδιοκτήτες των σπιτιών και τις τράπεζες να αναλαμβάνουν νομική δράση εναντίον των ομοσπονδιακών υπαλλήλων που δεν μπορούν να καταβάλουν τη δόση του δανείου τους ή το ενοίκιό τους στη διάρκεια της μερικής αναστολής της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Αναβολή της ομιλίας του Τραμπ για την Κατάσταση του Έθνους;

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, προέτρεψε χθες τον Τραμπ να αναβάλει την ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους, που είναι προγραμματισμένη για τις 29 Ιανουαρίου μέχρι να αποκατασταθεί η λειτουργία του ομοσπονδιακού κράτους. Του πρότεινε μάλιστα να υποβάλει την ομιλία του γραπτώς, επισημαίνοντας ότι από το 1977 και μετά κανένας πρόεδρος δεν έχει την εκφωνήσει στη διάρκεια ενός shutdown.

Το Τείχος στο Μεξικό μήλο της έριδος

Η μερική αναστολή της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ οφείλεται στην επιμονή του Τραμπ ο οποίος ζητεί από το Κογκρέσο να διαθέσει 5,7 δισεκατομμύρια για την κατασκευή ενός τοίχου στα σύνορα της χώρας με το Μεξικό. Πρόκειται για μια προεκλογική δέσμευση του Αμερικανού προέδρου, την οποία όμως απορρίπτουν οι Δημοκρατικοί που μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων και μπλοκάρουν το αίτημά του.
Εξάλλου μόνο το 29% των Αμερικανών εκτιμά ότι θα ήταν «απαράδεκτο» να επαναλειτουργήσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χωρίς να επεκταθεί σημαντικά ο τοίχος που υπάρχει στα σύνορα με το Μεξικό, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Pew Center που διεξήχθη από τις 9 ως τις 14 Ιανουαρίου. Το 58% των Αμερικανών εξακολουθεί να είναι αντίθετο στην κατασκευή του τοίχου.

Η στήριξη των Ρεπουμπλικάνων σε αυτό το σχέδιο του Τραμπ βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδό της, αναφέρει η ίδια δημοσκόπηση, φτάνοντας σήμερα το 82%, έναντι 72% που ήταν πέρυσι. Αντίθετα ολοένα και λιγότεροι Δημοκρατικοί αντιμετωπίζουν θετικά το ενδεχόμενο κατασκευής τοίχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, μόλις το 6% από 13% που ήταν πέρυσι.

(με πληροφορίες από  CNCBC, CNN, Vox, Guardian)