από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων

Την ίδια στιγμή, οι αρμόδιες υπηρεσίες κάνουν μπαλάκι τις ευθύνες, αναθέτοντας την παρακολούθηση των «φαινομένων» και των ζημιών στην εταιρεία που είναι ο κύριος ύποπτος για την πρόκλησή τους. Ο Δήμος Αριστοτέλη που είναι επιφορτισμένος με την ασφάλεια των κατοίκων της Στρατονίκης σφυρίζει αδιάφορα εδώ και μήνες. Η Στρατονίκη σήμερα είναι μια καυτή πατάτα που δεν θέλει να ακουμπήσει κανείς.

Το μπαλάκι των ευθυνών

Κατά το από 17.05.2017 έγγραφο του ΥΠΕΝ προς την Επιθεώρηση Μεταλλείων Β. Ελλάδος (ΕΜΒΕ):

“Ανεξάρτητα από το αν ευθύνεται ή όχι η σημερινή εκμεταλλεύτρια εταιρεία για τη διαμορφωμένη κατάσταση και με δεδομένη τη συνέχιση των εργασιών και σήμερα […] η ευθύνη εξασφάλισης ασφαλών συνθηκών για το έργο,αλλά και του περιβάλλοντος χώρου ανήκει στην εκμεταλλεύτρια εταιρεία. Κατόπιν αυτού θεωρούμε ότι θα πρέπει να κληθεί η εκμεταλλεύτρια εταιρεία ώστε να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία του οικισμού”.

Με το από 12.6.2017 έγγραφό της, η ΕΜΒΕ δίνει εντολές στην Ελληνικός Χρυσός «για τη διερεύνηση και εξεύρεση των γενεσιουργών αιτίων των φαινομένων ρωγματώσεων και μετατοπίσεων στον οικισμό Στρατονίκης».

Ενάμιση χρόνο αργότερα, στις 21.9.2018, με νέο έγγραφό της προς την Ελληνικός Χρυσός, η ΕΜΒΕ διαπιστώνει ότι:

  • «Οι αστοχίες είναι διάσπαρτες σε όλη την οικιστική περιοχή, επηρεάζοντας κτίρια, οδικό, υδρευτικό και αποχετευτικό δίκτυο και σε σχέση με την προηγούμενη μελέτη του ΙΓΜΕ (Αρβανιτίδης κ.α. 2008) τα φαινόμενα εξακολουθούν να εξελίσσονται«.
  • «Το Αυτοματοποιημένο Σύστημα Γεωδαιτικής Παρακολούθησης το οποίο λειτουργεί παρακολουθώντας οπτικούς στόχους τοποθετημένους σε κτίρια του οικισμού, δεν παρέχει αξιόπιστα και αξιοποιήσιμα στοιχεία μετακινήσεων».

Αφού λοιπόν από τις προηγούμενες «εντολές» καμμία δεν υλοποιήθηκε και τα πολυδιαφημισμένα «συστήματα παρακολούθησης» αποδείχθηκαν άχρηστα, η ΕΜΒΕ δίνει νέες εντολές στην Ελληνικός Χρυσός:

«Θα πρέπει να συνεργαστείτε με το ΙΓΜΕ, στην υλοποίηση των προτεινόμενων μέτρων, ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες για την όσο το δυνατό ταχύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου»

Αλλά δίνει εντολές και προς το Δήμο Αριστοτέλη:

«Στο Δήμο Αριστοτέλη, στον οποίο κοινοποιείται το παρόν, επισημαίνουμε ότι, από τις εργασίες καταγραφής των ζημιών σε κτίσματα του οικισμού Στρατονίκης που έγινε από την ΥΑΣΒΕ, προέκυψε η ύπαρξη κτισμάτων με «Σοβαρές ρωγμές – Έντονες ρωγμές», καθώς και κτίσματα που φέρουν «ρωγμές στην τοιχοποιία». Για το λόγο αυτό και ανεξάρτητα των εργασιών παρακολούθησης και αντιμετώπισης της εξέλιξης του φαινομένου των ρωγματώσεων, θα πρέπει να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των κατοίκων του οικισμού«.

Τα έγγραφα αυτά είναι η ομολογία του εγκλήματος που διαπράττεται από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στη Στρατονίκη από το 2005 και καταγγέλλει μέχρι σήμερα αδιάλειπτα το ΠΜΔ. Είναι η επιβεβαίωση του γεγονότος ότι η εξόρυξη κάτω από τον οικισμό θέτει σε βέβαιο κίνδυνο την ασφάλεια του οικισμού και των κατοίκων του.

Κατά την από 21.12.2012 Έγκριση Τεχνικής Μελέτης του μεταλλείου Μαύρων Πετρών «η παρακολούθηση συνεχώς της επιφανείας του εδάφους στο χώρο του οικισμού Στρατονίκης άνωθεν του μεταλλείου θα γίνεται συστηματικά από την αρμόδια ΕΜΒΕ». Η ΕΜΒΕ είναι επίσης κατά το νόμο η μόνη αρμόδια υπηρεσία για την επιβολή μέτρων για την ασφάλεια των εργαζομένων, της Στρατονίκης και των κατοίκων της. Και τα φαινόμενα των καθιζήσεων και των ρωγματώσεων στη Στρατονίκη δεν εμφανίστηκαν τώρα, είναι γνωστά από το 2001 που το μεταλλείο εκμεταλλευόταν η TVX και επιδεινώθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Τόσα χρόνια η Επιθεώρηση Μεταλλείων απλά διαπιστώνει ότι το χωριό βουλιάζει και δεν κάνει τίποτα για την προστασία του οικισμού και των κατοίκων. Και τώρα ξαφνικά δίνει εντολές για την «επίσπευση των διαδικασιών αντιμετώπισης του προβλήματος»! Μοιράζει μάλιστα «περιοχές ευθύνης»: στην εταιρεία η ευθύνη της προστασίας των κτισμάτων και στο Δήμο η ευθύνη προστασίας των ανθρώπων. Αλλά με δεδομένη τη συνέχιση της εξόρυξης κάτω από τα σπίτια η οποία προφανώς είναι σημαντικότερη από την ασφάλεια του οικισμού και των κατοίκων.

Και για την ΑΠΑΤΗ της δήθεν «ασφάλισης» των σπιτιών της Στρατονίκης, ΕΜΒΕ και ΥΠΕΝ καλύπτουν κραυγαλέα τον ΑΠΑΤΕΩΝΑ. Την Ελληνικός Χρυσός.

Δημοτική αρχή και υποψήφιοι Δήμαρχοι σφυρίζουν αδιάφορα

Ο λαοπρόβλητος Δήμαρχος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ, ο εκ Στρατονίκης ρίψασπις Γιάννης Μίχος, ο αντικαταστάτης του Δήμαρχος, Γιώργος Ζουμπάς, και ο και από τους δύο προβαλλόμενος ως υποψήφιος διάδοχος τους, ο σημερινός αντιδήμαρχος Αργύρης Τσακνής, διακηρύσσουν ακόμα και σήμερα ότι εμμένουν στην πάγια θέση τους: «αποδεχόμαστε την παραδοσιακά υφιστάμενη μεταλλευτική δραστηριότητα (Στρατώνι, Μαύρες Πέτρες, Ολυμπιάδα)» (Αποχαιρετιστήρια δήλωση Γ. Μίχου και Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 20.11.2014 με Δήμαρχο Γ. Μίχο και Πρόεδρο ΔΣ Γ. Ζουμπά).

Σε ευθεία ερώτηση για το επίμαχο θέμα που έθεσε πρόσφατα και στους τρεις τοπικούς άρχοντες ο πρόεδρος του ΠΜΔ Τόλης Παπαγεωργίου, πήρε την ίδια ομόφωνη απάντηση: ”Στηρίζουμε την συνέχιση της εξόρυξης κάτω από τη Στρατονίκη και τις μεταλλευτικές δραστηριότητες στην Ολυμπιάδα”. Με προστασία του περιβάλλοντος βεβαίως-βεβαίως, όπως ακριβώς λέει και η εκμεταλλεύτρια εταιρεία. Και πριν από λίγες μέρες ο έτερος υποψήφιος Δήμαρχος Στέλιος Βαλιάνος δήλωσε ότι το μείζον πρόβλημα που διχάζει την τοπική κοινωνία είναι η Μεταλλουργία χρυσού “και σύντομα, καθώς θα εξελίσσεται η προεκλογική περίοδος, με συγκεκριμένες προτάσεις θα αποδείξει ότι έχει τη λύση”. Το πρόβλημα για τον κ. Βαλιάνο είναι ο «διχασμός». Δεν είναι ότι βουλιάζει η Στρατονίκη από τα φουρνέλα!

Στη Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων της Στρατονίκης στις 22.09.2018 αποφασίστηκε να ζητηθεί από το ΥΠΕΝ να διακόψει την εξόρυξη κάτω από το χωριό αν μέχρι τις 15.10.2018 δεν έχουν τοποθετηθεί «όργανα ελέγχου των μετακινήσεων του εδάφους που θα παρακολουθούνται από ανεξάρτητο φορέα». Η εταιρεία πήγε να προλάβει αρνητικές για εκείνη εξελίξεις στέλνοντας το δικό της «ανεξάρτητο φορέα» και το πράγμα κόλλησε. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Δημάρχου προς τους κατοίκους και τον Πρόεδρο της Στρατονίκης ότι θα πραγματοποιηθεί ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την κατάσταση που διαμορφώνεται στον οικισμό, μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί. Και το χωριό συνεχίζει να βουλιάζει και τώρα κινδυνεύουν και οι ζωές των κατοίκων, όπως διαπιστώνει πλέον η αρμόδια ΕΜΒΕ.

Τελικά, τι ακριβώς σημαίνει “να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των κατοίκων του οικισμού”; Προφανώς σημαίνει «συνεχίστε να βαράτε φουρνέλα κάτω από το χωριό». Υπακούοντας στις εντολές, η εκμεταλλεύτρια εταιρεία συνεχίζει να δυναμιτίζει τον οικισμό και τους κατοίκους του.Και όταν φτάσουμε σε ανθρώπινες απώλειες θα αποδώσουμε “τα γενεσιουργά αίτια” τον Φίλιππο Β’ τον Μακεδόνα, στους σουλτάνους και σε όλους όσους εξορύξαν στην περιοχή πριν από την Ελληνικός Χρυσός στο βάθος των αιώνων, αμήν.