Υπό το σύνθημα #FridaysForFuture οι μαθητές διαδήλωσαν σήμερα το πρωί ζητώντας τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, της εξόρυξης άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της οργάνωσης, για σήμερα ήταν προγραμματισμένες διαδηλώσεις σε περισσότερες από 50 γερμανικές πόλεις, αλλά και σε κάποιες πόλεις της Ελβετίας, όπως η Βασιλεία και η Ζυρίχη.

Χθες Πέμπτη πολλές χιλιάδες μαθητές στις Βρυξέλλες βγήκαν στους δρόμους ζητώντας την καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα ένα ξεκάθαρο σχέδιο για τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας της Γης σε λιγότερο από 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Belga, 12.500 παιδιά και έφηβοι συμμετείχαν στη διαδήλωση αυτή, την οποία διοργάνωσε το Youth Climate Movement.

Τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν πραγματοποιηθεί αντίστοιχες κινητοποιήσεις και σε άλλες χώρες, όπως στα τέλη Νοεμβρίου στην Αυστραλία.

Στις 11 Ιανουαρίου μαθητές σε περιοχή του Τορόντο απείχαν επίσης από τα μαθήματά τους ζητώντας από τους πολιτικούς να προχωρήσουν σε αλλαγές ώστε να προστατεύσουν το περιβάλλον. Μία από τις διοργανώτριες της διαμαρτυρίας, η Σοφία Κουντριάφτσεφ, επεσήμανε ότι οι μαθητές θα απέχουν κάθε Παρασκευή μέχρι να υπάρξει κάποια ανταπόκριση.

«Αγοράζουν πετρελαιαγωγούς, δίνουν χρήματα (για την εξόρυξη) πετρελαίου και φυσικού αερίου και όχι για την πράσινη ενέργεια. Εξακολουθούν να προσφέρουν δισεκατομμύρια δολάρια στην κτηνοτροφία, χωρίς να ενημερώνουν τους ανθρώπους ότι αυτή είναι μια από τις αιτίες που καταστρέφουν τον πλανήτη», τόνισε ο Μο Μάρκαμ, ένας άλλος από τους διοργανωτές.

Όλα ξεκίνησαν από μια 15χρονη μαθήτρια από τη Σουηδία, την Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία μετά το πιο ζεστό καλοκαίρι που έχει ζήσει η Στοκχόλμη αρνήθηκε να πάει στο σχολείο της στις 20 Αυγούστου, την πρώτη ημέρα του νέου σχολικού έτους στη χώρα, και προτίμησε να διαδηλώσει στο κοινοβούλιο.

«Εμείς τα παιδιά συχνά δεν κάνουμε αυτά που μας λέτε. Κάνουμε αυτά που κάνετε, Και επειδή εσείς οι ενήλικές καταστρέφετε το μέλλον μου, θα κάνω κι εγώ το ίδιο. Το όνομά μου είναι Γκρέτα (…) και θα απέχω από το σχολείο μέχρι τις εκλογές», έγραφε το κείμενο που μοίραζε έξω από το κοινοβούλιο της Σουηδίας.

Όντως επί τρεις εβδομάδες η Γκρέτα απείχε από τα μαθήματά της. Στην αρχή οι καθηγητές της προσπάθησαν να τη μεταπείσουν, όμως στη συνέχεια τάχθηκαν στο πλευρό της. Τώρα η Γκρέτα απέχει από τα μαθήματά της κάθε Παρασκευή και διαδηλώνει έξω από το κοινοβούλιο.

(με πληροφορίες από DPA, Spiegel)