Σύμφωνα με το mediatvnews.grμ απεργία κηρύχθηκε από την Ένωση  Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου- Νήσων και αφορά σε όλα τα Μέσα ενημέρωσης, και το διαδίκτυο, στο Βόρειο Αιγαίο. Οι δημοσιογράφοι καλούν σε συγκέντρωση και τους πολίτες έξω από τα δικαστήρια της Μυτιλήνης.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΠΗΝ, πρέπει να «καταδειχθεί δυναμικά το μείζον πρόβλημα που αφορά στις ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες κάτω από, τις οποίες ασκείται το δημοσιογραφικό λειτούργημα στη Λέσβο και τα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στις συνεχιζόμενες απειλές κατά δημοσιογράφων από ακραία στοιχεία που επιχειρούν να φιμώσουν τον μη αρεστό δημοσιογραφικό λόγο.»

Επιπλέον το αίτημα της απεργίας απευθύνεται και στην κυβέρνηση. Να “γίνει σαφές ότι οι δημοσιογράφοι απαιτούν να μπει τέλος στην ατιμωρησία των φυσικών και ηθικών αυτουργών των επιθέσεων κατά των δημοσιογράφων”.

Όπως σημειώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΠΗΝ υπάρχει έντονος “προβληματισμός για το γεγονός ότι παρά την εγκύκλιο της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για άμεσο έλεγχο “κάθε περιστατικού βίας σε βάρος δημοσιογράφων”, οι υποθέσεις των συναδέλφων ορίστηκαν να εκδικαστούν στις τελευταίες θέσεις του πινακίου.

Για να μην αναβληθούν για ακόμη μια φορά λόγω παρέλευσης ωραρίου και για να προστατευθεί η απρόσκοπτη ελευθερία του Τύπου ζητούμε να εκδικαστούν οι υποθέσεις, να σταματήσουν οι επιθέσεις και η τρομοκρατία κατά των δημοσιογράφων”.

* Καλούμε σε συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της Μυτιλήνης, στις 9 το πρωί της Τρίτης όλους τους συναδέλφους και κάθε πολίτη που θέλει να εκφράσει τη συμπαράστασή του σε ένα ζήτημα που μας αφορά όλους.