Η απόφαση αυτή, που ελήφθη την Παρασκευή, είναι η πρώτη που αφορά μια τέτοια υπόθεση, ενώ εκκρεμούν ακόμη δύο  εναντίον άλλων εθελοντών της οργάνωσης No More Deaths.

Οι τέσσερις γυναίκες, που κρίθηκαν ένοχες για διάφορα αδικήματα, εισήλθαν το απόγευμα της 13ης Αύγουστου του 2017 στο Cabeza Prieta National Wildlife Refuge για να αφήσουν πακέτα με τρόφιμα και νερό για τους μετανάστες που περνούν μέσα από το  πάρκο, έναν από τους πλέον θανατηφόρους μεταναστευτικούς διαδρόμους στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ, όπως καταγγέλλει η ανθρωπιστική οργάνωση. 

Η  No More Deaths σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι προσφέρει κρίσιμης σημασίας βοήθεια στους μετανάστες, ενώ η Τζαστίν Σνίτσλερ, ένα μέλος της οργάνωσης, εξήγησε ότι όταν ξεκίνησαν να αφήνουν πακέτα με βοήθεια στο πάρκο εντόπισαν πολύ περισσότερα ανθρώπινα λείψανα από όσα είχαν αναφερθεί αρχικά.

Η Σνίτσλερ εξέφρασε όμως την ανησυχία ότι μετά την καταδίκη των τεσσάρων εθελοντριών η κατάσταση θα δυσκολέψει για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις. «Αν διωχθεί δικαστικά επιτυχώς η παροχή τέτοιου είδους ανθρωπιστικής βοήθειας ποιο είναι το επόμενο βήμα; Ποιος άλλος κινδυνεύει; Είναι μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου κλιμάκωσης της κυβερνητικής καταστολής με στόχο να αποτρέπει τους ανθρώπους να βοηθούν τους άλλους;», διερωτήθηκε.

Εξάλλου σε άρθρο που δημοσίευσε το The Intercept αποκαλύπτεται ότι εκτός του ότι αξιωματούχοι του πάρκου απομακρύνουν συστηματικά τα τρόφιμα και το νερό που αφήνουν οι εθελοντές, το Cabeza Prieta National Wildlife Refuge διατηρεί ενός είδους μαύρη λίστα με τους διάφορους εθελοντές που έχουν αφήσει βοήθεια για τους μετανάστες σε μια περιοχή κατά μήκος 60 μιλίων στην έρημο της Αριζόνα στα σύνορα ΗΠΑ- Μεξικού.

(με πληροφορίες από το AP, Sputnik)