Η Άννα Σούμπρι, η Χάιντι Άλεν και η Σάρα Ουόλαστον απέστειλαν κοινή επιστολή προς τη Μέι στην οποία αναφέρουν ότι δεν μπορούν να παραμείνουν «στο κόμμα μιας κυβέρνησης, οι πολιτικές και οι προτεραιότητες της οποίας ελέγχονται τόσο πολύ από το ERG (την ομάδα των Συντηρητικών που στηρίζουν ένα σκληρό Brexit) και το DUP».

Σημειώνεται ότι το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα δεν διαθέτει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και βασίζεται στους 10 βουλευτές του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP.  Πλέον το Συντηρητικό Κόμμα διαθέτει 313 βουλευτές στο κοινοβούλιο σε σύνολο 650. Με τη στήριξη του DUP η Μέι διαθέτει πλειοψηφία 7 εδρών.

Οι σημερινές παραιτήσεις αποδυναμώνουν περαιτέρω τη θέση της Μέι στο κοινοβούλιο και μάλιστα σε μια περίοδο που χρειάζεται να κερδίσει την κρίσιμης σημασίας ψηφοφορία για την έγκριση οποιασδήποτε συμφωνίας καταφέρει να συνάψει με την ΕΕ για το Brexit.

Και οι τρεις βουλευτίνες που αποχώρησαν συχνά καταψήφιζαν τα σχέδια της Μέι σχετικά με το Brexit. Για τον λόγο αυτό η Βρετανίδα πρωθυπουργός δεν βασιζόταν απαραιτήτως στις ψήφους τους. Σημειώνεται ότι προ ημερών η πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Άντρεα Λίντσομ, είχε δηλώσει πως η αποχώρηση βουλευτών δεν θα αποτελούσε σημαντικό πλήγμα για την κυβέρνηση.

Η Άννα Σούμπρι είναι πρώην υπουργός η οποία έχει εκφραστεί επανειλημμένα κατά του Brexit, έχει στηρίξει και τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος ενώ έχει εκφραστεί και κατά της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Νωρίτερα φέτος δέχθηκε φραστική επίθεση από διαδηλωτές υπέρ του Brexit στη διάρκεια ζωντανής τηλεοπτικής συνέντευξης. Εξελέγη βουλευτής πρώτη φορά το 2010.

Η Χάιντι Άλεν πραγματοποίησε εκστρατεία υπέρ του «Remain» (της παραμονής στην ΕΕ) στη διάρκεια του δημοψηφίσματος του 2016 και έκτοτε αναφέρεται συχνά στους κινδύνους που υπάρχουν σε ένα ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία. Εξελέγη βουλευτής το 2015 και στηρίζει τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit.

Η Σάρα Ουόλαστον ανήκει στο Συντηρητικό Κόμμα από το 2010 και ηγείται μιας ομάδας βουλευτών που προεδρεύουν σε κοινοβουλευτικές επιτροπές. Γιατρός η ίδια, έχει προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις που θα έχει ένα Brexit χωρίς συμφωνία στο σύστημα υγείας της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, η Μέι ταξιδεύει σήμερα στις Βρυξέλλες προκειμένου να παρουσιάσει στην ΕΕ τα νέα της σχέδια για το backstop, δηλαδή την αποτροπή αυστηρών συνοριακών ελέγχων μεταξύ Ιρλανδίας (χώρα της ΕΕ) – Β. Ιρλανδίας (τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου), ελπίζοντας ότι η ΕΕ θα συμφωνήσει να αλλάξει ο σχετικός όρος στη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ένωση.