Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τους νέους υπουργούς «που σε αυτή την κρίσιμη φάση ενώνουν τις δυνάμεις τους μαζί μας», «στη μεγάλη προσπάθεια που έχει εκκινήσει εδώ και τέσσερα χρόνια για την έξοδο της χώρας από την κρίση και για να γίνουν τα πρώτα βήματα της κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης έξω από την επιτροπεία και τα δεσμά του Μνημονίου».

Τόνισε ότι στην προσπάθεια που κάνει εδώ και χρόνια η κυβέρνηση για την έξοδο της χώρας από την κρίση, συσπειρώθηκαν και συνεχίζουν να συσπειρώνονται δυνάμεις και πρόσωπα από το σύνολο του δημοκρατικού φάσματος, «που δεν ανήκουν αποκλειστικά στο χώρο της Αριστεράς, αλλά προέρχονται και από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας, αλλά και της λαϊκής κεντροδεξιάς».

Στάθηκε στην ανάκαμψη της οικονομίας και τις προβλέψεις της Κομισιόν, παρά το ότι δεν αναδεικνύονται στα ΜΜΕ. «Η έξοδος στις αγορές λοιπόν ολοκληρώθηκε με τόσο μεγάλη επιτυχία, ώστε σήμερα το ελληνικό δεκαετές ομόλογο κινείται όχι απλά στα επίπεδα πριν τη κρίση αλλά στα επίπεδα που βρισκόταν το 2000. Χθες οι αγορές έκλεισαν με το επιτόκιο στο 3,74% για το δεκαετές και στο 3,08 για το πενταετές». «Αυτές τις ειδήσεις δεν θα τις δούμε πράγματι στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αυτές τις μέρες.

Οι άξονες προστασίας της πρώτης κατοικίας

Ο Α. Τσίπρας στάθηκε στα προγράμματα επιδότησης ενοικίου 300 εκατ. ευρώ και δανείου 200 εκατ. ευρώ, επισημαίνοντας πως η πολιτική προστασίας της πρώτης κατοικίας κινείται σε δύο άξονες:

Πρώτον το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 300 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό, το οποίο αφορά συνολικά 260.000 νοικοκυριά και 667.000 ανθρώπους. Η επιδότηση θα κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα και τα μέλη του νοικοκυριού ξεκινώντας από 70 ευρώ και φτάνοντας μέχρι και το ποσό των 210 ευρώ το μήνα. Τόνισε ότι πολύ κρίσιμη παράμετρος  είναι ότι στο επίδομα στέγασης το παιδί προσμετράται ως ενήλικας τόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων όσο και στον υπολογισμό του επιδόματος και η επιλογή αυτή έρχεται να προστεθεί στα υπόλοιπα οριζόντια μέτρα στήριξης του παιδιού.

Δεύτερος άξονας της κυβερνητικής πολιτικής για την κοινωνική προστασία της κατοικίας είναι το πρόγραμμα για την επιδότηση δανείου, που σε γενικούς άξονες συμφωνήθηκε με τις τράπεζες την περασμένη εβδομάδα.

Επίθεση σε ΝΔ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Αναφερόμενος στη συνταγματική αναθεώρηση, επισήμανε ότι η πρώτη φάση της διαδικασίας ολοκληρώνεται σε περίπου ένα μήνα από σήμερα, τονίζοντας πως «όλες οι προτάσεις που καταθέσαμε σε αυτή την κρίσιμη συζήτηση γίνονται αποδεκτές σηματοδοτώντας μια σημαντική κοινοβουλευτική και θεσμική νίκη».

Άσκησε έντονη κριτική στη ΝΔ, λέγοντας ότι «μια σειρά από αλλαγές που η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, φρονώ ότι θεωρεί ώριμες, δεν υπερψηφίστηκαν από τη ΝΔ», προσθέτοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέδειξε και πάλι ότι είναι το κόμμα της οικογενειοκρατίας.

«Ο λεγόμενος περιορισμός στη βουλευτική θητεία δεν υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι είναι κατεξοχήν το κόμμα της οικογενειοκρατίας, των πολιτικών οικογενειών και της πρόσληψης της πολιτικής ως επαγγέλματος και όχι ως προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «απέδειξαν πόσο ακραία νεοφιλελεύθερη και αντικοινωνική σε τελική ανάλυση είναι η προσέγγισή τους», καθώς καταψήφισαν τις διατάξεις που κατοχυρώνουν και προστατεύουν το δημόσιο χαρακτήρα των αγαθών και δίνουν δωρεάν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.