Όπως αναφέρει το Bloomberg, η στραγητική αυτή ενθαρρύνει μεν τους μικροδωρητές να συμμετάσχουν και να εμπλακούν, αλλά δεν φαίνεται προς το παρόν να απομακρύνει τους μεγάλους δωρητές, οι οποίοι εμφανίζονται πιο ανήσυχοι για το να απαλλαγούν από τον Τραμπ.

Οι «πατριώτες εκατομμυριούχοι», ομάδα που απαρτίζεται από άτομα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, σχηματίστηκε το 2010 προκειμένου να θέσει τέλος στις φορολογικές απαλλαγές που είχε θεσπίσει ο Τζορτζ Μπους, που ευνοούσαν την οικονομική ελίτ. (Πρόκειται για ελαφρύνσεις που οι Δημοκρατικοί μονιμοποίησαν το 2013.) Τώρα η ίδια ομάδα επιδιώκει τη θέσπιση νέων φορολογικών νόμων για τους πλούσιους και υποστηρίζει ιδέες όπως αυτή της Ουώρεν για τον φόρο 2% σε περιουσίες άνω των 50 εκ. δολαρίων και ακόμη παραπάνω για περιουσιακά στοιχεία που ξεπερνούν το 1 δις δολάρια.

Το γεγονός αυτό ευνοείται, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ,  από το ότι σταδιακά αποκτά μεγαλύτερη σημασία για τις εκλογές η πλατιά βάση υποστηρικτών, παρά οι λίγοι υποστηρικτές με τεράστιες δωρεές. Για την πρώτη τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ των υποψηφίων μάλιστα, τον Ιούνιο, απαιτείται οι υποψήφιοι να έχουν τουλάχιστον 65.000 δωρητές, με τουλάχιστον 200 σε κάθε πολιτεία. Όπως λέει ο Κρίστενσεν, που ασχολείται με τη συγκέντρωση εκλογικών πόρων, αυτό αποτελεί πια βαρόμετρο για το πόσο καλός υποψήφιος είναι κανείς.

Ο Μπέρνι Σάντερς συγκέντρωσε ήδη 6 εκ. δολάρια μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του την Τρίτη, από περισσότερους από 225.000 δωρητές, με μέσο όρο τα 27 δολάρια, όπως ανακοίνωσαν υπεύθυνοι της προεκλογικής του εκστρατείας.


Όπως αναφέρει ένας υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού των Δημοκρατικών, «Για πολλά χρόνια οι Δημοκρατικοί ήταν πολύ διστακτικοί για οποιαδήποτε αναφορά σε φόρους». Ο Ρήγκαν είχε δημιουργήσει ένα πολιτικό κλίμα στο οποίο κάθε αναφορά σε αύξηση φόρων ήταν θανάσιμο ατόπημα. Αντί λοιπόν να μιλήσουν τώρα για διάφορα κοινωνικά προγράμματα και να αντιπαρέλθουν το ερώτημα από πού θα προκύψουν τα λεφτά γι’ αυτά, αναφέρονται απευθείας σε αύξηση των φόρων στον υψηλό πλούτο.

Όπως προκύπτει από μια έρευνα της Gallup, περισσότεροι από 60% των ψηφοφόρων εδώ και μια δεκαετία αναφέρουν σταθερά πως η κορυφή της οικονομικής πυραμίδας πληρώνει πολύ χαμηλούς φόρους. Αυτά καθώς η οικονομική ανισότητα επιδεινώνεται, καθώς το 0,1% που κατείχε το 7% του πλούτου το 1970, σήμερα κατέχει το 22%.