Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC, ο Ευ. Τσακαλώτος ρωτήθηκε για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα στήριζε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης των στόχων για το πλεόνασμα, εάν βγει η ΝΔ στην κυβέρνηση, και απάντησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα άλλαζε τη θέση του και θα την στήριζε. «Δεν είναι πολύ πιθανό να έρθουν στην εξουσία αλλά στην ατυχή περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, αν αυτό ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία όσων θα ήθελαν να κάνουν, θα τους στηρίζαμε».

Στη συνέχεια το γραφείο Τύπου της ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία διαστρεβλώνει τα λεγόμενα του Τσακαλώτου, λέγοντας ότι παραδέχτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί στις επόμενες εθνικές εκλογές, αλλά και το ότι παραδέχθηκε τους λάθος χειρισμούς του στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων.

«Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να ευχαριστήσει δημοσίως τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο. Όχι τόσο για την αυτονόητη πρόβλεψή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί στις εκλογές, όσο κυρίως για την διαβεβαίωσή του ότι το κόμμα του ως αντιπολίτευση θα στηρίξει το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για τη μείωση των υψηλότατων δημοσιονομικών πλεονασμάτων που εκείνος υπέγραψε. Είναι αξιέπαινο να αναγνωρίζει κανείς, έστω και καθυστερημένα, τα λάθη του».

Μετά από την ανακοίνωση της ΝΔ, το Μέγαρο Μαξίμου έκανε λόγο για γελοιοποίηση του κόμματος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του αρχηγού της, επισημαίνοντας πως καταναλώνουν αμάσητα τα fake news από τα ΜΜΕ τους. «Πλέον δύσκολα μπορεί κανείς να διακρίνει πότε η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης παράγουν τα fake news και πότε απλά γελοιοποιούνται γιατί τα καταναλώνουν αμάσητα από τα ΜΜΕ τους, όπως σήμερα με τις δήθεν δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, που τονίζει ότι οι κωμικοτραγικές ανακοινώσεις δείχνουν το πόσο πιθανό και ατυχές είναι το ενδεχόμενο να κυβερνήσει η ΝΔ. «Το γεγονός ότι η Νέα δημοκρατία σπεύδει να υιοθετήσει τα fake news των φίλα προσκείμενων σε αυτήν ΜΜΕ με ανακοινώσεις τραγικωμικές, δείχνει γιατί το ενδεχόμενο να κυβερνήσει είναι και μη πιθανό και ατυχές».

Στη συνέχεια ο Κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να μαζέψει τα όσα είχε αναφέρει νωρίτερα το γραφείο Τύπου της ΝΔ. Αναγνώρισε πως ο Ευ. Τσακαλώτος όντως δεν παραδέχτηκε την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά παραδέχθηκε ότι η συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα καταστρέφουν την οικονομία.