Άλλη μια κατασκευασμένη κατηγορία πέφτει, ένας μύθος της αντιτρομοκρατικής ο οποίος είχε  καταρρεύσει από το ίδιο το ανακριτικό και αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας αλλά και από όσα προέκυψαν από την πρώτη κιόλας μέρα της ακροαματικής διαδικασίας στη τρομοδίκη κατά των εννιά Τούρκων και Κούρδων αγωνιστών και όσων επένδυσαν σε αυτά, για να προσφέρουν άλλο ένα δώρο-ανθρωποθυσία στον Ταγίπ Ερντογάν, όπως είχαμε περιγράψει στο ΤΡΡ.

του Γιώργου Μουργή

Ήταν προφανές, τότε, ότι η κυβέρνηση ήθελε να καταδείξει, με τη σύλληψη των εννέα αυτών αγωνιστών, τη σοβαρότητα και τη σπουδαιότητα μιας υπόθεσης για την οποία είχε δημιουργήσει στην κυριολεξία σάλο με αυτά τα οποία ανακοινώθηκαν αλλά και με τον τρόπο επέμβασης και σύλληψης από τις διωκτικές αρχές, παρουσιάζοντας τους εννέα συλληφθέντες όχι μόνον ως τρομερούς τρομοκράτες αλλά και ως έτοιμους να δολοφονήσουν τον Ερντογάν στη χώρα μας.

Πράξη που παρουσιάστηκε ότι δήθεν αποτράπηκε μετά την έγκαιρη παρέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας- καταστολής του κράτους.

Η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων πρότεινε την αθώωση τριών κατηγορουμένων από όλες τις κατηγορίες, καθώς επίσης και την αθώωση των υπολοίπων για τις κατηγορίες περί τρομοκρατικής οργάνωσης σύμφωνα με το άρθρο 187Α, ενώ μεταξύ άλλων στο σκεπτικό της πρότεινε:

«Άπαντες αθώοι για την ένταξη σε τρομοκρατικής οργάνωση.
Η κατηγορία της τρομοκρατικής οργάνωσης δεν αποδείχτηκε, παρότι η οργάνωση που τους αποδίδεται θεωρείται στην ΕΕ τρομοκρατική.
Ωστόσο, ουδόλως προκύπτει ότι συγκρότησαν την οργάνωση αυτή ή οποιαδήποτε άλλη οργάνωση.
Από το αποδεικτικό υλικό και την διαδικασία στο ακροατήριο δεν προκύπτει ότι οι κατηγορούμενοι εντάχθηκαν με την παραπάνω έννοια σε τρομοκρατική οργάνωση   ούτε στην συγκεκριμένη που κατηγορούνται.
Τα χτυπήματα της οργάνωσης που κατηγορούνται ότι ανήκουν έχουν λάβει χώρα στην Τουρκία.
Δεν υπάρχουν στοιχεία ώστε να τους αποδοθεί στην Ελλάδα η κατηγορία του τρομοκράτη».

Για έξι κατηγορούμενους πρότεινε την ενοχή τους σε βαθμό πλημμελήματος για τις κατηγορίες παράνομης κατοχής όπλων, μερών όπλων και εκρηκτικού μηχανισμού, της παράνομης κατοχής αυτοσχέδιας κροτίδας από κοινού και της πλαστογραφίας από κοινού.
Ταυτόγχρονα, στην πρότασή της θεωρεί πως πρέπει να αθωωθούν από τις κατηγορίες της κατοχής μαχαιριών, πυροτεχνημάτων, καπνογόνων όπως και κατοχής φερομένων εκρηκτικών υλών που δεν αποδείχτηκε ότι αποτελούν εκρηκτικές ύλες.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 26 Μαρτίου 2019,  με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης και πολύ πιθανόν να εκδοθεί και η απόφαση του δικαστηρίου.
Μετά τη λήξη της σημερινής διαδικασίας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δικηγόρος Αλέκα Ζορμπαλά, μια εκ των τριών συνηγόρων υπεράσπισης των Τούρκων και Κούρδων αγωνιστών δήλωσε αποκλειστικά στο ΤΡΡ:

Με βάση και την εισαγγελική πρόταση στη σημερινή δίκη των εννέα Τούρκων και Κούρδων αγωνιστών κατέρρευσε το κατηγορητήριο σε ό,τι έχει σχέση με τις αποδιδόμενες κατηγορίες στη βάση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας και του άρθρου 187Α.
Η ίδια η εισαγγελέας δέχθηκε όχι μόνο πως δεν υπάρχει καν θέμα τρομοκρατών αλλά και δεν αποδείχθηκε πως οι άνθρωποι αυτοί συγκρότησαν ή έχουν ενταχθεί σε τρομοκρατική οργάνωση, δίνοντας στην κυριολεξία και ένα μάθημα προς την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, τους κατασταλτικούς και διωκτικούς μηχανισμούς που έστησε άλλη μια υπόθεση τρομολαγνείας σε βάρος αθώων.
Όπως προέκυψε από την αποδεικτική διαδικασία και σύμφωνα πάντα με την εισαγγελική πρόταση οι φερόμενοι ως κατηγορούμενοι δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση ούτε με επιμέρους τρομοκρατικές πράξεις του άρθρου 187Α όπως κατηγορήθηκαν από την Αντιτρομοκρατική και δέχθηκε το παραπεμπτικό βούλευμα.
Πρόκειται για άλλο ένα ηχηρό ράπισμα καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε όλα τα σενάρια που είχε διακινήσει η ίδια η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία περί προετοιμασίας τρομοκρατικού χτυπήματος στον Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσημη επίσκεψη του στη χώρα μας.
Σενάρια που αναπαρήγαγαν συγκεκριμένοι μηχανισμοί δημοσιογραφικών κύκλων και μέσων, δημιουργώντας για άλλη μια φορά κλίμα τρομουστερίας.
Θεωρούμε πως η συγκεκριμένη εισαγγελική πρόταση ανταποκρίνεται όχι μόνο στο αίσθημα δίκαιου όπως προέκυψε στην ακροαματική διαδικασία από την πρώτη ήμερα ενώπιον του δικαστηρίου αλλά ανταποκρίνεται επαρκώς και σε ό,τι άφορα το αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας.
Ελπίζουμε και στην απόφαση του δικαστηρίου που θα εκδοθεί μετά τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης να επικρατήσει το ίδιο αίσθημα δικαίου ώστε και αυτές οι πλημμεληματικού τύπου κατηγορίες που τους αποδίδονται να απαλειφθούν ως ανυπόστατες και οι άνθρωποι αυτοί να κηρυχθούν εξ ολοκλήρου και παμψηφεί αθώοι από όλες αυτές τις κατηγορίες.