*vouli*

Συνεχίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου Γαβρόγλου, αφού πέρασε από την αρμόδια Επιτροπή με τη διαδικασία του επείγοντος. Στη συζήτηση δεν συμμετέχουν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής που είχαν αποχωρήσει μετά την ακρόαση φορέων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και την ίδια στάση τηρούν και στη διαδικασία στην Ολομέλεια, επισημαίνοντας πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο διαλύει το Λύκειο, καταργεί την τεχνολογική εκπαίδευση, βυθίζει τους νέους ανασφάλεια.

Η εισηγήτρια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκη Κεραμέως, επανέλαβε ότι είναι απαράδεκτο ένα τόσο μεγάλο και σοβαρό νομοσχέδιο να εισάγεται με συνοπτικές διαδικασίες. «Το πρόβλημά σας είναι ότι είναι μεγάλο; Έπρεπε να μας ζητήσετε να σας στείλουμε κάποιους βοηθούς να σας βοηθήσουν στην ανάγνωση».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, δήλωσε τη Δευτέρα ότι «είναι άθλιο ότι το νομοσχέδιο έρχεται τη Μεγάλη Εβδομάδα. Είναι απαράδεκτο. Έχει γίνει απ’ όλες τις κυβερνήσεις, και από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα νομοσχέδια που αφορούν την παιδεία να έρχονται είτε το καλοκαίρι είτε να έρχονται τέτοιες ημέρες όταν, δηλαδή, είναι κλειστά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια». Ο ΓΓ του ΚΚΕ ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει πίσω έστω και την τελευταία στιγμή το νομοσχέδιο και υπογράμμισε πως το ΚΚΕ «θα καταψηφίσει το σύνολο του σχεδίου νόμου και αυτή του η στάση εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών, των φοιτητών, των γονιών, των εκπαιδευτικών, συνολικά του λαού και της νεολαίας που διαμαρτύρονται ενάντια σε αυτό το νομοσχέδιο».

Τη Δευτέρα ο Κ. Γαβρόγλου επιτέθηκε στο ΚΚΕ, δηλώνοντας πως δεν ήξερε ότι είναι τόσο θρησκευόμενο κόμμα που δεν επιθυμεί συζήτηση του νομοσχεδίου τη Μεγάλη Δευτέρα. Παράλληλα, απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για το διάστημα που απαιτείται για να συζητηθεί το νομοσχέδιο, προσθέτοντας ότι βρισκόταν σε διαβούλευση για μεγάλο διάστημα και κανένα κόμμα πλην του Ποταμιού δεν έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις από τον Σεπτέμβριο του 2017.

«Πριν από ενάμιση χρόνο κάλεσα στο γραφείο μου τα κόμματα για να δούμε το ζήτημα της Γ' Λυκείου. Από τον Σεπτέμβριο του 2017 μόνο το Ποτάμι έστειλε συγκεκριμένες προτάσεις. Γιατί δεν εστάλη καμία πρόταση; Αυτό δεν είναι ευτελισμός του διαλόγου; Το πρόβλημά σας είναι ότι το νομοσχέδιο είναι μεγάλο; Έπρεπε να μας ζητήσετε να σας στείλουμε βοηθούς να σας βοηθήσουν στην ανάγνωση».