«Είναι στρατηγικό όργανο και συμβουλευτικό του πρωθυπουργού. Ο σκοπός του είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός, δεν είναι συγκεκριμένη η λήψη πολιτικών αποφάσεων που γίνεται στο ΚΥΣΕΑ» δήλωσε την Τρίτη στην κρατική τηλεόραση ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, για το σχέδιο νόμου συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Παράλληλα, αναμένεται η επανασυγκρότηση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.
 
Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του News 247, το νομοσχέδιο που κατατίθεται προς διαβούλευση προβλέπει για τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, αντίστοιχη με τη θέση του Γενικού Γραμματέα, με τετραετή θητεία. Όπως προβλέπεται, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας θα εισηγείται στον πρωθυπουργό επί του σχεδιασμού της στρατηγικής εθνικής ασφαλείας, και θα είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του ΣΕΑ, το οποίο και θα συνεδριάζει τουλάχιστον τέσσερις φορές κάθε έτος.
 
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας θα ενημερώνει τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής επί ζητημάτων αρμοδιότητας του οργάνου, ενώ αυτοδικαίως θα είναι και μέλος του ΚΥΣΕΑ. Ακόμη, το ΣΕΑ θα προετοιμάζει και θα υποβάλλει προς τον πρωθυπουργό ετήσια έκθεση στρατηγικού σχεδιασμού, με την ονομασία «Στρατηγική Εθνική Ασφάλεια».
 
Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα του News 247 για το νομοσχέδιο για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.