Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή τους, υποστηρίζουν ότι δεν είχαν ενημερωθεί από την Εισαγγελία για κατηγορία ή ποινική δίωξη σε βάρος του καθηγητή αναφορικά με αδικήματα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας αλλά μόνο για άλλα αδικήματα (σ.σ. είναι υπόδικος για υποθέσεις τοκογλυφίας, ενώ ελέγχεται και για υπόθεση ασέλγειας κατά ανηλίκου). Αναφέρουν ακόμη ότι, όταν ενημερώθηκαν για τα άλλα αδικήματα, ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου παρέπεμψε άμεσα τον καθηγητή στο ανεξάρτητο Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών του ΔΕΠ των ΑΕΙ και κοινοποίησε την απόφαση για την παραπομπή στην υπουργό Παιδείας και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Όπως υποστηρίζουν, η Νίκη Κεραμέως ζήτησε τη γνώμη της Συγκλήτου του ΟΠΑ προκειμένου να αποφασίσει εάν ο παραπεμπόμενος θα απέχει από την άσκηση των καθηκόντων του μέχρι την έκδοση της πειθαρχικής απόφασης από το Πειθαρχικό. «Η Σύγκλητος του ΟΠΑ αποφάσισε ομόφωνα – για το μέλος ΔΕΠ που παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο μελών ΔΕΠ από τον Πρύτανη του ΟΠΑ – να μην τεθεί σε αποχή από την άσκηση των καθηκόντων του μέχρι την έκδοση της σχετικής πειθαρχικής απόφασης, με βάση “το τεκμήριο της αθωότητας” και με βάση την εξέταση των αναφερόμενων ως ακαδημαϊκών κριτηρίων (κατά πόσο πλήττεται η εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος, η ακαδημαϊκή διαδικασία, το μάθημα που διδάσκει και άλλα)» σημειώνουν. Συμπληρώνουν δε ότι η διατύπωση της γνώμης της Συγκλήτου του ΟΠΑ στάλθηκε στην Υπουργό Παιδείας.

Ωστόσο, στην ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών του Οικονομικού Πανεπιστημίου δεν δίνεται καμία εξήγηση γιατί δεν υπήρξε καμία ενέργεια ούτε από την πλευρά τους, αλλά ούτε και από την υπουργό Παιδείας για να συνεδριάσει το Πειθαρχικό για την υπόθεση του καθηγητή. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο πρύτανης Δημήτρης Μπουραντώνης είχε αποκαλύψει ότι παρέπεμψε τον καθηγητή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο στις 29 Μαρτίου 2021, μετά την ενημέρωση που είχαν από την εισαγγελία ότι διώκεται για τοκογλυφία. Ωστόσο, ενώ συμπληρώνεται σε λίγο διάστημα ένας χρόνος, το Πειθαρχικό δεν έχει συνεδριάσει ακόμη.

Σημειώνεται ακόμη ότι ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης έχει προχωρήσει σε πολύ σοβαρές καταγγελίες για τον καθηγητή και τη σχέση του με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Ο καθηγητής είχε διοριστεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη δύο φορές στη διοίκηση του Πράσινου Ταμείου που υπάγεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και είχε, επίσης, διοριστεί στη διοίκηση του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Στη διοίκηση του Πράσινου Ταμείου, μάλιστα, επαναδιορίστηκε για δεύτερη φορά, τον Ιούλιο του 2021» τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Kontra Channel.

«Ρωτάμε την κυβέρνηση να μας πει, αν αυτός ο άνθρωπος με τις κατηγορίες που τον βαραίνουν είναι κατάλληλος για να διορίζεται σε κρατικές θέσεις. Πότε ενημερώθηκε η κυβέρνηση για τις εν εξελίξει δικαστικές εκκρεμότητες του; Αναρωτιέμαι πώς με αυτές τις κατηγορίες τον διόρισε η κυβέρνηση της ΝΔ, με ποια κριτήρια έγιναν οι διορισμοί σε δύο εντελώς διαφορετικές θέσεις αλλά και σε ποιες ενέργειες προέβη η υπουργός Παιδείας, όταν έμαθε για τις υπό δικαστική διερεύνηση υποθέσεις του» υπογράμμισε.