X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Πολιτική Σχολιασμού

Στις 4 Οκτωβρίου 2018 υπήρξε μία συνάντηση στα γραφεία του ThePressProject στην οποία συμμετείχαν μέλη της πλατφόρμας που ενδιαφέρονταν να συζητήσουν μαζί μας τα προβλήματα που προκύπτουν στην πλατφόρμα του σχολιασμού των άρθρων.

Το ThePressProject εδώ και λίγο καιρό δέχεται μία ασταμάτητη καταιγίδα από υβριστικά σχόλια (ακρο)δεξιού περιεχομένου. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτά ξεκινούν  με μία προσχηματική διατύπωση άποψης, η οποία λειτουργεί ως δόλωμα προκειμένου στη συνέχεια πάρα πολύ γρήγορα η συζήτηση να εκτραπεί σε προσωπικές προσβολές και μόνο.

Για μας έχει τεράστια σημασία για το Μέσο που οραματιζόμαστε να μη μας διαβάζουν μόνο όσοι συμφωνούν μαζί μας, και εμείς να μην κολακεύουμε το κοινό μας παρουσιάζοντάς του μόνο άρθρα με τα οποία συμφωνεί. Επιδιώκουμε δηλαδή και να δημοσιεύονται στο ThePressProject απόψεις που μπορεί να μην είναι δημοφιλείς σε ένα κομμάτι της Αριστεράς, και οι αναγνώστες μας να εκτείνονται σε όλο το πολιτικό φάσμα, με τη μόνη προϋπόθεση ότι ενδιαφέρονται για μία ενημέρωση η οποία θα είναι αδέσμευτη, ακόμη κι αν εκείνοι διαφωνούν με τα πολιτικά μας συμπεράσματα.

Τα σχόλια είναι ευαίσθητο θέμα και για πολύ μεγάλους δημοσιογραφικούς οργανισμούς, διότι αυξάνονται όσο αυξάνονται οι αναγνώστες. Έτσι στους NYT αξιολογούν 12.000 σχόλια την ημέρα, και η εμπειρία δείχνει ότι οι αναγνώστες θέλουν σχόλια, αλλά θέλουν τα σχόλια φιλτραρισμένα από το βιτριολικό μίσος και την εμπάθεια χουλιγκάνων. Αν είσαι οι NYT μπορείς να χρησιμοποιείς μια αυτοματοποιημένη διαδικασία που βελτιώνεται με τον καιρό. Εμείς ακόμα ψάχνουμε να βρούμε τον τρόπο που θα αντιστοιχεί στη δική μας κοινότητα και κλίμακα. Υπήρξε στη συνάντηση μια πρόταση για τον σχεδιασμό μιας αυτοματοποιημένης διαδικασίας, από μέλος της πλατφόρμας με σχετική τεχνογνωσία. Θα το δοκιμάσουμε, διευκρινίζοντας ότι θα επισημαίνει κάποια σχόλια για τα οποία θα χρειάζεται έγκριση για να δημοσιευτούν, δεν θα διαγραφεί σχόλια. Αυτή όμως είναι μία πειραματική διαδικασία και δεν θα υποκαταστήσει τις ενέργειες που θα περιγράψουμε παρακάτω.

Το ThePressProject έχει αυτή τη στιγμή πάρα πολύ υψηλό επίπεδο σχολιαστών. Υπάρχουν άρθρα κάτω από τα οποία γίνεται συζήτηση με επιχειρήματα και στοιχεία. Η επίμονη προσπάθεια συγκεκριμένων λογαριασμών να διαλύσουν αυτό το κλίμα με ασταμάτητες προσβολές είναι για μας ένα πάρα πολύ λεπτό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Οι αναγνώστες που βρίσκονται πιο κοντά σε εμάς δεν είναι άγιοι και δεν οφείλουν να είναι άγιοι. Στην πραγματικότητα πολλές φορές, όταν κάνουν το λάθος να εμπλακούν σε τέτοιες συζητήσεις, συμμετέχουν στην εκτροπή του διαλόγου και συμμετέχουν στο κλίμα της έξαψης και των ύβρεων.

Οι ακροδεξιοί σχολιαστές που επιδιώκουν να δυναμιτίσουν με κάθε τρόπο το κλίμα της πολιτισμένης διαφωνίας που επιδιώκουμε να καλλιεργήσουμε στο ThePressProject περιμένουν στη γωνία για να μας πουν ότι διαγράφουμε λογαριασμούς με πολιτικά κριτήρια.

Είμαστε πάρα πολύ ευαίσθητοι σε αυτό το ζήτημα, μάλιστα τόσο πολύ ώστε να έχουμε δυσαρεστήσει μερικούς από τους πιο παλιούς και ποιοτικούς σχολιαστές του site μας.

Τι σκοπεύουμε να κάνουμε

Γιατί δεν θέλουμε να κλείσουμε τα σχόλια:

Αυτή θα ήταν η εύκολη λύση. Έχει υπέρ της πράγματι το επιχείρημα ότι είναι διαπιστωμένο πως τα σχόλια επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο διαβάζεται το κείμενο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον ο Εφήμερος είχε αποφασίσει να μην εμφανίζονται αμέσως, μόλις ανοίγει το άρθρο, αλλά μόνο αν κανείς κλικάρει για να τα διαβάσει, με δική του ευθύνη. Δεν θέλουμε παρ’  όλ’ αυτά να κλείσουν εντελώς, δίνοντας στα τρολ τη χαρά ότι προκειμένου να τους ανεχόμαστε, προτιμάμε να μην διαβάζουμε κανένα σχόλιο.

Γιατί δεν θέλουμε να τα περιορίσουμε στα μέλη της πλατφόρμας:

Αυτή η επικοινωνία γίνεται και μέσω της ίδιας της πλατφόρμας, σε θεματικά οργανωμένο τσατ. Δεν μας ενδιαφέρει να ξέρουμε τι σκέφτονται μόνο τα μέλη μας, μας ενδιαφέρει να ξέρουμε τι σκέφτονται όλοι, όσοι σκέφτονται. Επίσης δηλαδή είναι μια δραστική λύση που δεν αποτελεί λύση, γιατί περιορίζει τον διάλογο μόνο στον κύκλο όσων μας ενισχύουν οικονομικά.

Γιατί δεν σβήνουμε τα ενοχλητικά σχόλια γρηγορότερα;

Σε κάποιες περιπτώσεις πρόκειται απλώς για φόρτο εργασίας. Δεν έχουμε εργατώρες για να διαθέσουμε προκειμένου η παρακολούθηση να γίνεται άμεσα. Τον Σεπτέμβριο γράφτηκαν στο TPP 6.122 σχόλια. Είναι λογικό ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες μας διαφεύγουν σχόλια στα οποία διατυπώνονται ακόμη και απειλές, χωρίς να έχουμε επέμβει.

Οι λύσεις που έχουμε σκεφτεί:

Η πολιτική διαγραφών υπάρχει, αλλά σκοπεύουμε να διευρυνθεί. Δεν πρόκειται μόνο για την ανοιχτή διατύπωση υβριστικών ή ρατσιστικών και σεξιστικών απόψεων. Σπανίως μας κάνουν τη χάρη να εκτεθούν τόσο αφελώς οι επίμονοι σχολιαστές. Στην παραβίαση των όρων χρήσης υπάγεται και η προσβλητική/απαξιωτική συμπεριφορά προς την ιστοσελίδα και τους συντάκτες της, καθώς και η επίμονη ενασχόληση με εκτός θέματος ζητήματα. Η εμπρηστική συμπεριφορά μπορεί να εκδηλώνεται και με τη συνεχή παραγωγή προσβλητικών σχολίων σε διαφορετικά σημεία του διαλόγου με διαφορετικούς συνομιλητές.

Η δική μας ευθύνη λοιπόν είναι να μην επιτρέπουμε την πρόσβαση στο σχολιασμό σε χρήστες οι οποίοι συστηματικά παραβιάζουν τους όρους χρήσης και αποσκοπούν στη διάλυση του διαλόγου. Σε αυτούς θα γίνεται διαγραφή των σχολίων και αποκλεισμός.

Από τους σχολιαστές μας που είναι συνδρομητές ζητούμε:

1.Την κατανόησή σας για το ότι αυτό δεν γίνεται πάντα με την ταχύτητα που θα θέλαμε.

2.Να μην ταΐζετε τα τρολ. Την ίδια στιγμή που οι σχολιαστές μας παραπονιούνται ότι το site έχει γεμίσει από ψεύτικους λογαριασμούς που δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να προσπαθούν να ανατινάξουν το κλίμα, την ίδια στιγμή παγιδεύονται σε διάλογο με τους ίδιους λογαριασμούς με αποτέλεσμα να καταλήξουν και εκείνοι να ανταποδίδουν τις προσβολές που δέχονται.

Πιστεύουμε ότι η λύση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απλή: αν κάποιος θεωρούμε ότι δεν είναι φορέας σημαντικού διαλόγου με την πρόθεση να συζητήσει μαζί μας τη διαφωνία του, δεν μπαίνουμε σε διάλογο μαζί του για να τσακωθούμε και να βγούμε από πάνω. Η μόνη κατάληξη σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να πετυχαίνουν απολύτως τον στόχο τους αυτοί οι λογαριασμοί για τη διάλυση του διαλόγου και στη συνέχεια να θολώνουν τα νερά για το ποιος πρέπει να διαγραφεί επειδή ακούγονται βρισιές και από τις δύο πλευρές. Ξαναλέμε ότι η λύση είναι απλή: το γράφουμε από κάτω από τα σχόλια τους και προτείνουμε και σε άλλους να κάνουν το ίδιο: μην ταΐζετε τα τρολ!

Το ThePressProject βασίζεται απολύτως στην κοινότητα των αναγνωστών του. Θέλουμε για αυτό το λόγο τα μέλη της πλατφόρμας μας να μην νιώθουν διωγμένοι από ένα site που το περιγράφουν ως σπίτι τους, αλλά να εξακολουθήσει να υπάρχει διαφωνία και όχι προσωπικές προσβολές. Για το λόγο αυτό και επειδή οι εργαζόμενοι στο ThePressProject είναι αδύνατον να έχουν καθημερινή εποπτεία του συνόλου των σχολίων που διατυπώνονται, τα μέλη της πλατφόρμας που ενδιαφέρονται μπορούν να συμμετέχουν στη σχετική συζήτηση και ενημέρωση των moderators του TPP.

Η διαφωνία είναι απολύτως ευπρόσδεκτη στο ThePressProject. Και δεν εννοούμε ότι είναι απλώς ανεκτή, κυριολεκτούμε ότι είναι κάτι το οποίο επιδιώκουμε. Αυτή τη στιγμή στο όνομα μιας τέτοιας επίκλησης, πρακτικά αυτό που συμβαίνει είναι ότι αδειάζει το κοινό των σχολιαστών από τα πιο σοβαρά και ενημερωμένα μέλη του και κερδίζουν έδαφος άνθρωποι οι οποίοι έχουν συμπεριφορά χούλιγκαν. Υπάρχει λύση για αυτό: Προκειμένου να παραμείνουν ανοιχτά τα σχόλια χρειάζεται αυστηρότερος έλεγχος. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε.