Μακμπέθ

«Το αριστούργημα της ελισαβετιανής εποχής είναι από τα ελάχιστα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας που δεν χρειάζονται συστάσεις. Ο Μακμπέθ είναι μια τραγωδία που μπορεί να αποτελέσει υλικό για ένα θέατρο ζωντανό, παλλόμενο και συγκλονιστικό. Τρομοκρατία, καταστολή, κοινωνική και ιδεολογική αστάθεια είναι ο σκηνικός χώρος της καθημερινότητας των συγχρόνων του Σέξπιρ. Το έργο είναι γραμμένο σε μια εποχή δραματικών κρίσεων και μεταβολών σε πολιτικό, κοινωνικό και ιδεολογικό επίπεδο για τη Βρετανία αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Οι αναγωγές στην εποχή μας θα μπορούσαν να θεωρηθούν παρακινδυνευμένες, πλην όμως είναι αναπόφευκτες».

Ο σκηνοθέτης Θωμάς Μοσχόπουλος, με μια σειρά στενών του συνεργατών (Άννα Μάσχα, Αργύρης Ξάφης κ.ά.) παρουσιάζουν το γνωστό σεξπιρικό έργο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (κεντρική σκηνή, Συγγρού 107-109, 210-9005800), 18/01 με 25/02.

– – – – – – – – – – – –

Stallerhof

«Σε μια φάρμα της Βαυαρίας, η πνευματικά καθυστερημένη Μπέππι υποφέρει από τη συναισθηματική ψυχρότητα των γονιών της, οι οποίοι, θύματα κι αυτοί της δικής τους άγνοιας, δεν την ενθαρρύνουν στο παραμικρό και την σπρώχνουν όλο και περισσότερο στη μοναξιά. Ο μόνος που της δίνει σημασία είναι ο Ζεπ, εποχιακός εργάτης που δουλεύει κοντά τους, ένας αδέξιος, μοναχικός άντρας λίγο πριν από τη σύνταξη. Μια παράξενη ερωτική σχέση θα αναπτυχθεί ανάμεσα στο κορίτσι και τον ηλικιωμένο άντρα, μια σχέση ανάμεσα στην κακοποίηση και την τρυφερότητα, που θα έρθει στο φως όταν η μικρή θα είναι ήδη έγκυος».

Ένα έργο του Γερμανού θεατρικού συγγραφέα Franz Xaver Kroetz, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και το Θέατρο του Νέου Κόσμου (Αντισθένους 7 και Θαρύπου, 210-9212900), από 18/01 μέχρι 08/04. Με αφορμή το έργο, διοργανώνεται συζήτηση με τον συγγραφέα, στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16, 210-3661000), στις 26/01 – 12 το μεσημέρι.

– – – – – – – – – – – – 

Θείος Βάνιας

«Ο Θείος Βάνιας μάς είναι απαραίτητος σήμερα για να μας στηρίξει, να μην γίνουμε κυνικοί, αγενείς, ασυνείδητοι άνθρωποι. Με όλα όσα αντιμετώπισε στη ζωή του, δεν έχασε την αρετή της εντιμότητας και συνέχισε να εργάζεται. Κοντά στο θέατρό μας, υπάρχει ένα μνημείο της Πριγκίπισσας Turandot. Ίσως θα έπρεπε να χτίσουμε ένα μνημείο στον Θείο Βάνια».

Το μοσχοβίτικο θέατρο Vakhtangov και ο σκηνοθετης Rimas Tuminas παρουσιάζουν στην Ελλάδα το κλασικό έργο του Άντον Τσέχοφ για τρεις μόνο παραστάσεις. Θέατρο Μπαντμιντον (Ολυμπιακά Ακίνητα Γουδή, 211-1010000), 3-5 Φεβρουαρίου.

– – – – – – – – – – – –

Του Κουτρούλη ο Γάμος

«Ο ράφτης Μανώλης Κουτρούλης ερωτεύεται την Ανθούσα, κόρη μεσοαστικής οικογένειας, που, με τη σειρά της, είναι ερωτευμένη με τον Λεωνίδα, έναν νεαρό αστυνόμο. Για να αποφύγει τον επίδοξο γαμπρό χωρίς να εναντιωθεί στη θέληση του πατέρα της, η Ανθούσα βάζει ως όρο για τον γάμο να γίνει ο αγράμματος Κουτρούλης υπουργός. Ο Κουτρούλης αρχίζει την προεκλογική του εκστρατεία, χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που του προτείνονται και φαίνεται να κατορθώνει αυτό που αρχικά έμοιαζε ακατόρθωτο. Έτσι, η φιλόδοξη Ανθούσα τον παντρεύεται. Γρήγορα, όμως, θα αποδειχθεί ότι η υπουργοποίησή του δεν ήταν αληθινή και ότι ο ράφτης έχει πέσει θύμα των επιτήδειων που έχουν εκμεταλλευτεί την αφέλειά του».

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει έργο του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή (1845), σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου. Από 03/02 έως 13/05 στην κεντρική σκηνή του κτιρίου Τσίλερ (Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, 210-5288100).

– – – – – – – – – – – –

Η Γραμμή

«Πέντε αντιήρωες στέκονται σε μια ουρά, πίσω από μία γραμμή και ξεχνούν τι περιμένουν. Ο καθένας με τα μέσα που διαθέτει παλεύει να περάσει πρώτος. Σύγκρουση, ανταγωνισμός, διεκδίκηση… Όλοι θέλουν να βρεθούν πρώτοι και θα κάνουν τα πάντα για να τα καταφέρουν, αποκαλύπτοντας και ανακαλύπτοντας τη ματαιότητα αυτής της πρωτιάς».

Tο πιο γνωστό θεατρικό έργο (1967) του Αμερικανού συγγραφέα Ίσραελ Άρθουρ Χόροβιτς, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σουξέ. Από 2/2 έως 29/3, κάθε Πέμπτη στις 9:30 μ.μ. στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (αίθουσα Black Box, Πειραιώς 206, 210-341 8550).

– – – – – – – – – – – –

Το Θέατρο Τέχνης, παρουσιάζει το Χαίρε Νύμφη του Γρηγoρίου Ξενόπουλου. Σκηνοθετεί η Λένα Κιτσοπούλου, πρωταγωνιστούν οι Μαρία Πρωτόπαππα, Γιάννος Περλέγκας (οι παραστάσεις ξεκινούν τον Φεβρουάριο).

– – – –

Με το έργο Πού είναι;, το Θέατρο Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου «φιλοδοξεί να δώσει μια συστηματική συνέχεια στην παρουσίαση έργων που απευθύνονται σε βρεφη. Το έργο θα προσπαθήσει να ανιχνεύσει τη σχέση των βρεφών με τις αισθήσεις – με ήχους, εικόνες και αναφορές στη γεύση και την αφή». Την άνοιξη του 2012.

– – – –