Η δημοτική αρχή είναι ανύπαρκτη εδώ και δυο ημέρες με αποτέλεσμα την κατάσταση να πάρουν στα χέρια τους εθελοντές που έστησαν πρόχειρο χώρο φιλοξενίας για τους πρόσφυγες με τη συνδρομή κατοίκων αλλά και τουριστών.

Οι εθελοντές έστησαν τον χώρο σε σημείο όπου πριν από τρία χρόνια λειτουργούσε οργανωμένο κάμπινγκ. Μάλιστα οι εθελοντές καθάρισαν τον χώρο, έφτιαξαν τους κρουνούς και κάνουν βάρδιες για πυροπροστασία.

 

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα kythera.news, «δεν υπήρχε κανένα οργανωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών, αν και δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις στα Κύθηρα».

Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά για συνθήκες χάους με τους αρμοδίους να δηλώνουν αναρμόδιοι, να υποστηρίζουν ότι ο δήμος είναι υποστελεχωμένος και δεν έχει κονδύλια για να τραφούν οι πρόσφυγες για όσο διάστημα μείνουν στα Κύθηρα. Η τοπική ιστοσελίδα αναφέρει ακόμα ότι παραμένει άγνωστο πότε το αρμόδιο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα τους μεταφέρει από τα Κύθηρα σε κάποιο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.