Σαρωτικές αλλαγές στην Παιδεία αναμένεται να φέρει το νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Παιδεία τοπ οποίο έχει προσκρούσει ήδη σε πλήθος αντιδράσεων. Το πιο γνωστό σημείο του νόμου-πλαίσιο για την τριτοβάθμια το οποίο έχει εγείρει και τη μεγαλύτερη συζήτηση αλλά και τις περισσότερες εκ των αντιδράσεων αφορά στη σύσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας που θα υπάγεται στην ΕΛΑΣ, θα φέρει γκλοπ, χειροπέδες και αδιευκρίνιστα «μέσα αυτοπροστασίας», θα μπορεί να πραγματοποιεί συλλήψεις και ανακρίσεις και θα εγκαθίσταται εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Όπως δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας, σε σχέση με την πανεπιστημιακή αστυνομία, στόχος είναι, σύμφωνα με την ίδια, να αντιμετωπιστεί η συστηματική παραβατικότητα για να σταματήσουν πράξεις βίας και ανομίας. Σε σχέση δε, με την αντίθεση των Πρυτάνεων οι οποίοι έχουν τονίσει ότι το νέο σώμα φύλαξης θα πρέπει να υπάγεται και να ελέγχεται από τις πρυτανικές αρχές και όχι από την ΕΛΑΣ, η Ν. Κεραμέως ισχυρίστηκε πως ό,τι έχει να κάνει με παραβατικότητα, συνιστά κρατική εξουσία, μονοπώλιο της δημόσιας τάξης και επανέλαβε τη ρητορική της κυβέρνησης περί άνδρων ναρκεμπορίου, λέγοντας πως δεν είναι δουλειά του πρύτανη να ελέγχει κατά πόσο οι αστυνομικοί πιάνουν κάποιον που κάνει εμπόριο ναρκωτικών.

Για την ελεγχόμενη είσοδο, μέτρο που επίσης περιέχεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου και φέρνει την εγκατάσταση ελέγχου εισόδου, καμερών ασφαλείας και περιφράξεων στα πανεπιστήμια, η υπουργός είπε πως το μέτρο δεν σημαίνει ότι το πανεπιστήμιο κλείνει την πόρτα του στην κοινωνία, σημειώνοντας παράλληλα ότι με τον τρόπο αυτό θα περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό η «παραβατικότητα».

Κυβερνητική παρέμβαση στον φοιτητικό συνδικαλισμό

Το υπουργείο ωστόσο, όπως ανέφερε στη συνέντευξή της η Νίκη Κεραμέως επιχειρεί να φέρει διαρθρωτικές αλλαγές και σε ζητήματα που δεν άπτονται ούτε της «ασφάλειας» του φοιτητικού σώματος, ούτε της εκπαιδευτικής διαδικασίας ή ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τη διοίκηση των ΑΕΙ, όπως ο φοιτητικό συνδικαλισμός.

Πέρα του ασφυκτικού πλαισίου που φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου και ορίζει τα πειθαρχικά συμβούλια για φοιτητές εν είδη «φοιτητοδικείων» με εξαιρετικά θολό πλαίσιο στο τί αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα, το υπουργείο επιθυμεί να παρέμβει ακόμα και στον τρόπο που θα ψηφίζουν οι φοιτητές, αφού επιθυμεί να θεσπίσει ενιαία ψηφοδέλτια.

Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, αντί να ψηφίζουν βάσει πολιτικών χώρων, άρα και συγκεκριμένης πολιτικής λογικής, το πλαίσιο των εκλογών θα «αποπολιτικοποιηθεί» και οι φοιτητές θα καλούνται να επιλέξουν πρόσωπα στα Διοικητικά Συμβούλια των Φοιτητικών Συλλόγων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενιαίο ψηφοδέλτιο, αποτελεί εδώ και χρόνια επιθυμία της Νέας Δημοκρατίας αλλά και της «γαλάζιας» νεολαίας της στα πανεπιστήμια, της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Τα πανεπιστήμια θα ορίζουν τη βάση εισαγωγής

Την ίδια ώρα, δίνονται εξουσίες στα πανεπιστημιακά ιδρύματα να ορίζουν την ελάχιστη βάση εισαγωγής των σχολών και να να ορίζουν αυξημένο συντελεστή σε συγκεκριμένο μάθημα, προκειμένου σύμφωνα με την υπουργό να αναβαθμιστεί το επίπεδο των σπουδών αλλά και να ενισχυθούν οι προϋποθέσεις για ακαδημαϊκές εισαγωγές στα ΑΕΙ.

«Όταν επιτρέπουμε ως Πολιτεία να εγγράφεται ένας με βαθμό 1 και 2 αυτόν τον άνθρωπο τον κοροϊδεύουμε όλοι μαζί», είπε η υπουργός και πρόσθεσε πως «τον κοροϊδεύουμε γιατί οι πιθανότητες να φοιτήσει και να αποφοιτήσει κάποιος που έχει εισαχθεί με 0,6 στα 20 είναι ελάχιστες». Συνάμα υποστήριξε ότι «κοροϊδεύουμε επίσης και τον συμφοιτητή του, ο οποίος έχει πασχίσει για να εισαχθεί στο πανεπιστήμιο με υψηλότερη επίδοση», ενώ συμπλήρωσε ακόμα ότι υπάρχει και ένα τρίτο ζήτημα εκείνο του «Έλληνα φορολογούμενου», που όπως είπε η υπουργός «καλείται να πληρώσει για έναν φοιτητή που έχει εισαχθεί με 0,6 στα 20.

Ακόμη υπογράμμισε ότι αποφασίστηκε να μην οριστεί ως βάση εισαγωγής ένας απόλυτος αριθμός που σχετίζεται άμεσα με δύσκολα θέματα τα οποία ενδέχεται να πέσουν κάποια χρονιά, αλλά ένα ποσοστό επί της επίδοσης των υποψηφίων.

Λουκέτα σε σχολές

Η Ν. Κεραμέως αναφέρθηκε επίσης και σε μείωση σχολών. Σύμφωνα με τα όσα είπε, επιχειρείται μια προσπάθεια ανάταξης του ακαδημαϊκού χάρτη και το ζήτημα των τμημάτων, είναι υπό εξέταση σε συνεργασία με την Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Σημείωσε ότι τα τμήματα στην Ελλάδα είναι περίπου 460 και υπάρχουν αλληλοκαλύψεις μεταξύ τμημάτων.

Όπως είπε η υπουργός τα κριτήρια για την διαδικασία «λουκέτων» είναι «τί χρειάζεται η χώρα, τί εξυπηρετεί τις ανάγκες της χώρας, την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Αλλαγές στα μηχανογραφικά

Κατά τη συνέντευξή της η Ν. Κεραμέως δήλωσε πως επίκεινται αλλαγές και στα μηχανογραφικά καθώς θα δίνεται η δυνατότητα στους υποψήφιους να υποβάλλουν παράλληλο μηχανογραφικό εγγραφής σε δημόσιο ΙΕΚ. Χαρακτηριστικά επεσήμανε ότι «είναι πολλοί οι δρόμοι της εκπαιδευτικής ανέλιξης», και πρόσθεσε ακόμη ότι πρώτα ψηφίστηκε ο νόμος που ενισχύει την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στη χώρα που έρχεται πιο κοντά στις ανάγκες της αγοράς.

Επιπροσθέτως αναφέρθηκε στη μείωση των σχολών που ένας υποψήφιος θα μπορεί να δηλώνει στο μηχανογραφικό του, αρχής γενομένης από το καλοκαίρι του 2022. Με το υπάρχον σύστημα, ένας υποψήφιος δύναται να δηλώσει έως και 260 τμήματα, αριθμός που αναμένεται να μειωθεί σε 15 έως 20.