Όπως ανέδειξε ρεπορτάζ του «Έθνους» για τη δόμηση του ξενοδοχείου απέναντι από το αρχαιολογικό Μουσείο έχει εκδώσει Προέγκριση Αδειας η Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων στις 13 Αυγούστου 2019, δηλαδή λίγο πριν αλλάξει χέρια την 1/9 η δημοτική αρχή.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι στις απαιτούμενες εγκρίσεις που αναγράφονται για να δοθεί η οριστική άδεια, η Πολεοδομία του Δήμου παραθέτει μόνο την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, την άδεια για Υποσταθμό Ρεύματος και Λοιπά Εγγραφα. Δηλαδή, δεν αναφέρεται πουθενά ρητά ότι πρέπει να έχουν λόγο όργανα του υπουργείου Πολιτισμού όπως το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, αν και είναι προφανές ότι η περιοχή έχει ειδικό ενδιαφέρον καθώς γειτνιάζει με εμβληματικά κτίρια-τοπόσημα όπως είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Επιγραφικό Μουσείο.

Κατά το ρεπορτάζ του «Έθνους», πριν την έκδοση, όμως, της Προέγκρισης από την Πολεοδομία, είχαν υπάρξει και άλλες κρίσιμες αποφάσεις. Στις 7 Ιουνίου 2019, λίγο μετά τις ευρωεκλογές και έναν μήνα πριν τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου, ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης υπέγραφε υπουργική απόφαση για την «σημειακή τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) του Δήμου στο οικοδομικό τετράγωνο 99 (όπου θα κτισθεί το ξενοδοχείο) αλλά και στο διπλανό υπ’αριθμόν 99 όπου βρίσκεται το ανακαινισμένο ιστορικό ξενοδοχείο Ακροπόλ. Η σημειακή τροποποίηση ήταν απαραίτητη καθώς στην συγκεκριμένη περιοχή ίσχυαν χρήσεις γης «γενικής κατοικίας». Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν κτίρια τόσο μεγάλων ξενοδοχείων.

Πριν από αυτό όμως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είχε γνωμοδοτήσει ο Δήμος Αθηναίων σχεδόν έναν χρόνο νωρίτερα. Συγκεκριμένα, στις 26 Ιουλίου 2018, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο πριν τις θερινές διακοπές συζητήθηκε το θέμα στο τέλος μιας εξαντλητικής συνεδρίασης. Η τότε αρμόδια αντιδήμαρχος Νανά Σπυροπούλου δεν μίλησε για ανέγερση τόσο μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας, ενώ ανέφερε μόνο ότι αφορά την δυνατότητα αξιοποίησης κάποιων οικοπέδων που «είναι σκουπιδότοποι». Η ίδια, ωστόσο, παραδέχθηκε ότι στο ένα σημείο από αυτά θα χτισθεί ξενοδοχείο αλλά προσπάθησε να καθησυχάσει πιθανούς ανησυχούντες λέγοντας ότι ο δήμος απλώς γνωμοδοτεί και η απόφαση θα ληφθεί από το υπουργείο αφού περάσει από «πολλά άλλα στάδια εγκρίσεων». Επιπροσθέτως, η τότε πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Νέλλη Παπαχελά ζήτησε θετική γνωμοδότηση γιατί αφορά μια περιοχή με πολλά προβλήματα και πλήθος κλειστών καταστημάτων ενώ ρυθμίζεται πολεοδομικά και το ανακαινισμένο ξενοδοχείο Ακροπόλ για να λειτουργήσει νομίμως ως χώρος πολιτισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τότε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Στέλιος Λάμπρου επεσήμανε ότι πρόκειται για ξενοδοχείο 700 κλινών και ότι η σημειακή τροποίηση γίνεται για να διευκολύνει τον επενδυτή και ότι το αποτέλεσμα θα είναι, όταν κτισθεί να καθορίζει την περιοχή το μεγαθήριο και όχι τα σημαντικά μνημεία που βρίσκονται απέναντι όπως το Μουσείο και το Πολυτεχνείο. Το αποτέλεσμα ήταν να ψηφίσουν αρνητικά ο κ.Λάμπρου και ο σύμβουλος της «Ανοιχτής Πόλης» Κ.Αλεξίου που αρχικά είχε δηλώσει αποχή.