Όπως αναφέρει το ερευνητικό τμήμα της Greenpeace, Unearthed και δημοσιεύει ο Guardian, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 σχεδόν η μισή ποσότητα των πλαστικών απορριμμάτων που εξήγαγαν οι ΗΠΑ για ανακύκλωση κατέληξε στην Ταϋλάνδη, τη Μαλαισία και το Βιετνάμ. Αντίθετα, πέρσι οι ΗΠΑ έστειλαν περισσότερο από το 70% του συνολικού όγκου στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.

Η απαγόρευση όμως από τις δύο τελευταίες χώρες στις εισαγωγές απορριμάτων έχει οδηγήσει τις δυτικές χώρες να ψάχνουν άλλες περιοχές για να τα ξεφορτώνουν. Σύμφωνα με την Greenpeace, αυτό το πληρώνουν αναπτυσσόμενες χώρες, όπου είναι εξαιρετικά χαλαρή η νομοθεσία και δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για επεξεργασία των απορριμάτων με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον.

Η αύξηση του όγκου των απορριμάτων οδηγεί σταδιακά τις χώρες που τα δέχονται να αντιδράσουν. Η Ταϋλάνδη εξετάσει απαγώρευση των εισαγωγών πλαστικών απορριμάτων, ενώ η Μαλαισία έχει ήδη απαογρεύσει συγκεκριμένους τύπους.

«Ο μέσος άνθρωπος όταν πετάει ένα σκουπίδι σε κάδο ανακύκλωσης πιστεύει ότι όντως ανακυκλώνεται, όχι ότι πηγαίνει σε μια χώρα του τρίτου κόσμου για να ταφεί ή να καταστραφεί» τονίζει ο ερευνητής της Greenpeace, Τζον Χόκεβαρ, που προσθέτει ότι οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες εκμεταλλεύονται τη χαλαρή νομοθεσία και τα προβλήματα αυτών των χωρών.