Σύμφωνα με τους Financial Times, o ΕRC δημιουργήθηκε το 2007 και διαχειρίζεται ένα εξαιρετικά μεγάλο ετήσιο προϋπολογισμό, ύψους 2 δισ., για να χρηματοδοτεί κορυφαία επιστημονικά προγράμματα. Όπως αναφέρει στην επιστολή του, το ρήγμα στις σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε τον Μάρτιο, όταν πρότεινε ένα ενιαίο σχέδιο το οποίο όπως υποστηρίζει θα επέτρεπε «στους κορυφαίους επιστήμονες στον κόσμο να διαθέτουν πόρους  για να πολεμήσουν την πανδημία με νέα εργαλεία και νέες δυναμικές προσεγγίσεις» αντί «για τις πολλές φορές αυτοσχεδιασμένες αποφάσεις των ηγετών». Το σχέδιό του όμως απορρίφθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του ERC. Προσθέτει ότι με τη μεσολάβηση της προέδρου της Κομισιόν, πίστεψε ότι είχε μια δεύτερη ευκαιρία λίγο αργότερα, ωστόσο το σχέδιό του «αποσυντέθηκε» κατά την επεξεργασία από διαφορετικά ποργανα της Κομισιόν.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Φεράρι, ο οποίος είχε ξεκινήσει την τετραετή θητεία του μόλις φέτος τον Ιανουάριο, υπέβαλε την παραίτησή του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χθες το βράδυ.

Σε μία δήλωση σχεδόν 1.000 λέξεων αναφέρει ότι «έχασε την πίστη του στο σύστημα», κάνει λόγο για «εσωτερική πολιτική καταιγίδα» και δηλώνει «άκρως απογοητευμένος από την ευρωπαϊκή απάντηση στη νόσο Covid-19».

Μεταξύ άλλων, προβάλλει ως αιτία της παραίτησής του, πέρα από την ανεπαρκή χρηματοδότηση των επιστημόνων, «την παντελή απουσία συντονισμού στις πολιτικές παροχής υπηρεσιών υγείας μεταξύ των κρατών-μελών».

Ο καθηγητής σημείωσε ότι η πρότασή του για ένα ειδικό πρόγραμμα καταπολέμησης της νόσου καταψηφίστηκε ομόφωνα από το διευθυντικό συμβούλιο του ERC.