Η έναρξη των σχολικών μονάδων έχει προγραμματιστεί για τις 7 Σεπτεμβρίου επανέλαβε σε δηλώσεις της στο Mega η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, υπογραμμίζοντας ότι υπήρξε ομόφωνη εισήγηση από τους ειδικούς για την παραπάνω απόφαση με «όλους τους μαθητές στην τάξη αλλά με μέτρα ασφαλείας». Ο προγραμματισμός είναι η επαναλειτουργία όλων των σχολικών δομών, είπε.

«Μετά από ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής, η επαναλειτουργία των σχολείων θα γίνει με όλους τους μαθητές στην τάξη αλλά με αυξημένα μέτρα προστασίας. Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για εκπαιδευτικούς και για μαθητές» σημείωσε.

Σε ερώτηση για το ποιος θα προμηθεύει τις μάσκες, η Κεραμέως στην ουσία δεν απάντησε στο ερώτημα, υπογραμμίζοντας μόνο ότι η οδηγία υποχρεωτικής μάσκας αφορά και άλλους χώρους όπως τα ΜΜΜ.

Επιπλέον, η υπουργός Παιδείας μίλησε για ένα σχεδιασμό να υπάρχουν «διαφορετικά διαλείμματα, καθαρισμό των σχολείων και κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους και μετά το πέρας αυτής». Αυτό που δεν διευκρινίστηκε είναι από ποια ηλικία και μετά θα χρησιμοποιούν οι μαθητές τη μάσκα, με την υπουργό Παιδείας να δηλώνει ότι θα αποφασιστεί το επόμενο διάστημα, ενώ αναμένεται και η εισήγηση της Επιτροπής.

«Ο ΕΟΔΥ θα επικαιροποιήσει τις οδηγίες που θα αποφασιστούν και θα πρέπει να τηρούνται κατά τη διάρκεια της παρουσίας στον σχολικό χώρο, ενώ θα βγουν και ειδικές οδηγίες για τη σωστή χρήση της μάσκας».

Αναφερόμενη στις απουσίες, η υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι θα υπάρχει πρόβλεψη να απέχουν οι μαθητές από τη διδασκαλία όταν νοσούν είτε οι ίδιοι, είτε κάποιος με τον οποίο μένουν μαζί.

Επιπλέον, αν κάποιος μαθητής ανήκει σε ευπαθή ομάδα θα μπορεί να απουσιάζει από την παράδοση των μαθημάτων στις σχολικές αίθουσες.

Όσον αφορά τη λειτουργία των Πανεπιστημίων, η Κεραμέως τόνισε ότι «τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ο τρόπος λειτουργίας, και ότι η εξεταστική του Σεπτεμβρίου θα γίνει όπως και αυτή του Ιουνίου, είτε δια ζώσης είτε από απόσταση».

Αναφορικά με την τηλεκπαίδευση, η Κεραμέως μίλησε για το ενδεχόμενο να υπάρξουν κρούσματα. «Σε περίπτωση κρούσματος και σε περίπτωσης έξαρσης της πανδημίας σε μια περιοχή, το υπουργείο είναι έτοιμο να εφαρμόσει την εξ’ αποστάσεως διδασκαλία όταν και αν κριθεί απαραίτητο».

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δε θα εφαρμοστεί η τηλεκπαίδευση για αυτούς που μπορούν κανονικά να βρίσκονται στις σχολικές αίθουσες, αυτούς δηλαδή που δεν εντάσσονται σε κάποια κατηγορία που μπορούν να λείπουν δικαιολογημένα.

«Οι απουσίες θα είναι για συγκεκριμένο λόγο. Το υπουργείο είναι πλήρως έτοιμο για την τηλεκπαίδευση όπου και όταν αυτή χρειαστεί».

Τέλος, «η πρόβλεψη του υπουργείου Παιδείας για τα ειδικά σχολεία είναι ίδια με τα υπόλοιπα, με τις οδηγίες για την χρήση της μάσκας ωστόσο να αποσαφηνίζονται τις προσεχείς ημέρες» είπε και πρόσθεσε ότι εξετάζεται το πως θα επαναλειτουργήσουν τα κυλικεία.

«Αν έχουμε ένα κρούσμα δεν θα κλείσει όλο το σχολείο, αλλά συγκεκριμένα τμήματα»

Στο άνοιγμα των σχολείων αναφέρθηκε στο Open Tv ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, διευκρινίζοντας ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων είναι ακόμη υπό συζήτηση, ενώ την Πέμπτη η επιτροπή των ειδικών αναμένεται να καταλήξει στις οριστικές οδηγίες για το πώς θα προσέλθουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στα σχολεία.

Επιπλέον, ο Σύψας στάθηκε σε δύο λόγους για τους οποίους πάρθηκε η απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία. Ο πρώτος είναι ότι τα παιδιά δεν μπορούν να μείνουν χωρίς παιδεία, καθώς «ο φυσικός τους χώρος είναι το σχολείο» και δεν πρέπει να υπάρχουν ανισότητες στην παιδεία. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι κυρίως τα παιδιά του Δημοτικού είναι, κατά τον Σύψα, η πιο ασφαλής ηλικιακή ομάδα όσον αφορά στην πανδημία, καθώς βάσει των διαθέσιμων επιστημονικών μελετών δεν μεταδίδουν εύκολα τον ιό και προβάλλονται λιγότερο από αυτόν.

Τα πέντε βασικά μέτρα για την επαναλειτουργία των σχολείων -σύμφωνα με τον καθηγητή- είναι:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας (εντός των ημερών θα αποφασιστεί αν θα φορά σε όλες τις τάξεις ή από την Γ’ Δημοτικού και πάνω)
  • Οι μαθητές δεν θα αλληλεπιδρούν με παιδιά από άλλα τμήματα/τάξεις – Θα έχουν ξεχωριστά διαλείμματα
  • Αυστηρά μέτρα υγιεινής: καλός αερισμός, απολυμάνσεις, αντισηπτικά
  • Σχέδιο αντιμετώπισης κρούσματος στο σχολείο
  • Ειδικό πρωτόκολλο για τη λειτουργία των κυλικείων

Για το ενδεχόμενο να υπάρξει κρούσμα εντός σχολικής μονάδας, ο Σύψας τόνισε ότι «υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης κρούσματος. Αν έχουμε ένα κρούσμα δεν θα κλείσει όλο το σχολείο, αλλά συγκεκριμένα τμήματα, θα γίνεται ιχνηλάτηση και απολύμανση, έτσι ώστε αν υπάρξει κρούσμα να μην υπάρξει διασπορά».

Αναφορικά με το άνοιγμα των κυλικείων είπε ότι η επιστημονική επιτροπή θα καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση μέχρι αύριο, Πέμπτη 20 Αυγούστου. Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι τρία:

  • Τα παιδιά να πηγαίνουν ένα – ένα στο κυλικείο.
  • Tο προσωπικό του κυλικείου να μοιράζει φαγητό στα παιδιά.
  • Nα μην ανοίξουν καθόλου τα κυλικεία.

«Υπάρχει σχέδιο για το πώς θα προσεγγίζουν οι μαθητές τα κυλικεία, αν είναι ανοιχτά. Για τα κυλικεία γίνεται συζήτηση, το τελικό σχέδιο θα το έχουμε την Πέμπτη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

«Ο κόσμος να μην έχει πολύ μεγάλες προσδοκίες για το εμβόλιο»

«Ο κόσμος να μην έχει πολύ μεγάλες προσδοκίες για το εμβόλιο» σχολίασε στον απόηχο των δηλώσεων του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλιας, ότι «τέλος Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Μαΐου και Ιουνίου, αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα θα πάρει σε επτά τμηματικές παραδόσεις αυτό που της αναλογεί, από το συμφωνηθέν εμβόλιο. Θα ξεκινήσουμε με 700.000 δόσεις το Δεκέμβριο που θα είναι μόνη ή διπλή δόση και γύρω στις 3 εκατ. δόσεις συνολικά».

O Κικίλιας ανακοινώνει χρονοδιάγραμμα για τα εμβόλια, η Κομισιόν τον αδειάζει

«Αυτή τη στιγμή, το εμβόλιο της Οξφόρδης δεν έχει ολοκληρώσει τη φάση 3 της μελέτης. Άρα, δεν είμαστε ακόμα απόλυτα βέβαιοι πόσο αποτελεσματικό είναι και πόσο ασφαλές είναι. Να σας πω εδώ ότι ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων έχει κατεβάσει πολύ τις προσδοκίες λέγοντας ότι θα δεχθεί ένα εμβόλιο που θα έχει αποτελεσματικότητα κατά 50%. Ναι μεν θα έχουμε ένα εμβόλιο αλλά να περιμένουμε πρώτα τις μελέτες να δούμε πόσο αποτελεσματικό θα είναι», τόνισε ο Σύψας.

Σημειώνεται ότι το χρονοδιάγραμμα δεν επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβή ημερομηνία για τα εμβόλια», απάντησε χαρακτηριστικά η Βίβιαν Λουνέλα ενώ όταν ο δημοσιογράφος επανήλθε με δεύτερο ερώτημα ζητώντας να μάθει αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε την ελληνική κυβέρνηση για την ημερομηνία παράδοσης των δόσεων του εμβολίου η Βίβιαν Λουνέλα ήταν κατηγορηματική: «Δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε ακριβή ημερομηνία παράδοσης των εμβολίων» είπε και πρόσθεσε πως «στρατηγική της Ένωσης είναι να έχει τα εμβόλια όσο πιο σύντομα γίνεται, αλλά και με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια για όλους τους ευρωπαίους πολίτες».