του Θανάση Καμπαγιάννη

συμβούλου ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με την “Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή”.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την ανακοίνωση “αναστολής των συμβάσεων εργασίας”, μετέτρεψε σήμερα 500.000 εργαζόμενους σε επιδοματούχους του ΟΑΕΔ, απαλλάσσοντας τους εργοδότες τους από κάθε μισθολογική και ασφαλιστική υποχρέωση!

Με την αναστολή, η κυβέρνηση απάλλαξε τους εργοδότες από κάθε υποχρέωση παροχής μισθού. Η αναφορά σε ρήτρα απαγόρευσης των απολύσεων μοιάζει έτσι με ανέκδοτο. Το μισθολογικό κόστος από 15/3-30/4, δηλαδή για ενάμιση μήνα, η κυβέρνηση το μετέτρεψε σε αποζημίωση ύψους 800 ευρώ για κάθε εργαζόμενο. Δηλαδή, σήμερα, η κυβέρνηση ισοπέδωσε τις αποδοχές μισού εκατομμυρίου εργαζόμενων κάτω από τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ, στο ποσό του υποκατώτατου μισθού του 500άρικου.

Και αυτό οι Γεωργιάδηδες έχουν το θράσος να το λένε “μοίρασμα των βαρών” ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους!

Την ίδια στιγμή που οι αποδοχές τσακίζονται, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να συσσωρεύουν χρέη, καθώς όλες οι υποχρεώσεις των εργαζόμενων που οι συμβάσεις τους “ανεστάλησαν” εξακολουθούν να τρέχουν: ενοίκια, λογαριασμοί, δόσεις δανείων. Αντί να κηρύξει ενοικιοστάσιο, να επιτάξει τις επιχειρήσεις να μην εκδώσουν λογαριασμούς νερού, ρεύματος και τηλεφώνου, καθώς και τις τράπεζες να παγώσουν την απαίτηση δόσεων των δανείων, η κυβέρνηση έκανε ΕΚΚΛΗΣΗ στο τραπεζικό σύστημα να “βοηθήσει” την “εθνική προσπάθεια”.

Αποδεικνύεται τώρα πόσο υποκριτική ήταν η καμπάνια της κυβέρνησης για “εθνική ενότητα” απέναντι στην κρίση. Πρόκειται για χυδαία εκμετάλλευση της ανάγκης να “μείνουμε σπίτι” λόγω της επιδημίας, την ώρα που η κυβέρνηση θα τσακίζει τις εργατικές αποδοχές και οι εργοδότες θα κάνουν πάρτυ αυθαιρεσίας.

Είναι ώρα οι συνδικαλιστικοί φορείς των εργαζόμενων να αντιδράσουν και η αντιπολίτευση να ξυπνήσει από τη νιρβάνα συναίνεσης στην οποία έχει βυθιστεί. Ως νομικοί, έχουμε αυξημένη υποχρέωση να ενισχύσουμε την αντίσταση των εργαζόμενων των οποίων τα δικαιώματα φαλκιδεύονται με τις σημερινές ανακοινώσεις.