X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Τα ΕΛΤΑ επιβάλλουν χαράτσι τουλάχιστον 15 ευρώ σε όλα τα δέματα από χώρες εκτός ΕΕ

Χρεώσεις ύψους 15 ευρώ στα -μέχρι πρότινος ελεύθερα- δέματα από μηδενικής αξίας έως 150 ευρώ, αποφάσισαν τα ΕΛΤΑ για πακέτα που έρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την «καμπάνα» να χτυπά για τα κινεζικά καταστήματα, από τα οποία τα τελευταία χρόνια παραγγέλνει ολοένα και περισσότερος κόσμος.
|

Σημαντικές αλλαγές στις αγορές προϊόντων από χώρες εκτός Ε.Ε., και ειδικά από τις αγορές της Κίνας, φέρνει εγκύκλιος των ΕΛΤΑ, κατά την οποία από τις αρχές Φεβρουαρίου ξεκινά να εφαρμόζεται τέλος εκτελωνισμού ύψους 15 ευρώ, ακόμα και σε πακέτα των οποίων η αξία είναι μικρότερη του επιβαλλόμενου τέλους. Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα, όσα πακέτα προέρχονταν από χώρες εκτός ΕΕ και η αξία τους ήταν μικρότερη των 22 ευρώ, κατατάσσονταν στα τελωνειακώς ελεύθερα, και δεν επιβαρύνονταν ούτε με ΦΠΑ και δασμούς, αλλά ούτε και με τέλος εκτελωνισμού από τα ΕΛΤΑ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, σε περίπτωση που το τελωνειακώς ελεύθερο -μέχρι πρότινος- πακέτο συμπεριληφθεί στα πακέτα που μπαίνουν σε δειγματοληπτικό τελωνειακό έλεγχο, ο πελάτης θα καλείται πλέον να καταβάλλει τέλος εκτελωνισμού 15 ευρώ, που αντιστοιχεί στην παρουσία τελωνειακού υπαλλήλου. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή το πακέτο δεν περάσει από δειγματοληπτικό έλεγχο, θα παραδίδεται κανονικά στον πελάτη χωρίς επιπλέον χρέωση.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο της εγκυκλίου που διακινείται στο διαδίκτυο με τίτλο «Τιμολογιακή και Εκπτωτική Πολιτική» (Ειδικά Τέλη Εκτελωνισμού Ταχυδρομικών Αντικειμένων), με βάση τις αποφάσεις των ΕΛΤΑ και σε συνδυασμό με απόφαση που έλαβαν τα Ελληνικά Ταχυδρομία την πρώτη εβδομάδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη (1.1.2/13499/011.03/12-07-2019 απόφαση ΔΣ), «όλα τα αντικείμενα που επιλέχθηκαν από τους τελωνειακούς υπαλλήλους, να προσκομισθούν στο Τελωνείο και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας απελευθερώθηκαν, χωρίς την επιβολή δασμών ή φόρων, θα επιβαρύνονται με το Ειδικό Τέλος Εκτελωνισμού, το οποίο ορίζεται σε 15 ευρώ (12,10 ευρώ + ΦΠΑ)».

Δείτε το έγγραφο για τα Ειδικά Τέλη Εκτελωνισμού που δημοσίευσαν τα ΕΛΤΑ στις αρχές Φεβρουαρίου:

Μάλιστα, παρακάτω στην εγκύκλιο αποσαφηνίζεται πως «το τέλος θα καλύπτει τα διαχειριστικά κόστη των ΕΛΤΑ για την υλοποίηση της προβλεπόμενης ΚΥΑ – τελωνειακής διαδικασίας», επικαλούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ του Δεκεμβρίου του 2016.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τον ελληνικό ιστότοπο του GizChina.com που ασχολείται με θέματα γύρω από την αγορά τεχνολογίας της Κίνας, τα ΕΛΤΑ υποστηρίζουν πως στοχεύουν να γενικευθούν οι έλεγχοι σε κάθε αντικείμενο στο άμεσο μέλλον, γεγονός που σημαίνει πως η χρέωση θα επιβαρύνει κάθε αντίστοιχο δέμα. https://gr.gizchina.com/2020/02/06/agores-apo-kina-extra-chreosi-15e-se-ola-ta-teloneiakos-eleythera/


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις